Társoldalunk:

Hamilton már átélte a legrosszabb F1-es vereséget

2017.08.11. 17:16

Még mindig foglalkoztatja az F1-es közvéleményt, hogy Lewis Hamilton és a Mercedes helyesen tette-e, hogy a brit pilóta maga elé engedte Valtteri Bottast a Hungaroringen.

A nagy tét miatt szokatlan, de sportszerű manővert hajtott végre a Mercedes két pilótája, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas az előző, Magyar Nagydíjon. A brit pilóta a 4. helyen nem tudta megelőzni csapattársát, de gyorsabb volt nála, ezért Hamilton felajánlotta, hogy visszaengedi Bottast a dobogóra, ha Bottas utat enged neki, de ő végül nem tudja megelőzni a Ferrarikat.

Bár Hamilton több mint 7 másodpercre lerázta Bottast, az utolsó métereken a szavát tartva lelassított, és bevárta Bottast, aki így felállhatott a dobogóra, Hamilton pedig beérte a 4. hellyel, így további 3 pontot bukott Sebastian Vettel mögött az egyéni világbajnokságban. Ezért sokan megkérdőjelezték Hamilton igazát, de ő kijelentette, sportszerűen akarja megnyerni a címet.

Hamilton és Alonso annyi pontot vettek el egymástól, hogy végül Kimi Räikkönen nyerte meg a 2007-es világbajnokságotForrás: AFP/Victor Caivano

„Erre soha sincs jó válasz – nyilatkozta Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója, aki korábban Hamilton főnöke volt a McLarennél és a Mercedesnél is. – Az ember minden csapatnál tisztázni akarja a versenyzőkkel, hogy mindkettejüknek van lehetősége megnyerni a bajnokságot. A győzelmek motiválják őket, és ez szükséges ahhoz is, hogy a csapat jó eredményt érjen el.”

A legrosszabb példa 2007-ben volt a McLarennél, ahol a két versenyzőnk 1-1 ponttal maradt le az egyéni világbajnokságról. Ennél rosszabb nincs.”

Hamilton akkor pályafutása első F1-es szezonját futotta Fernando Alonso mellett, és meglepően jól szerepelt. Sokáig vezette a pontversenyt, ezért Alonso kiborult, és zsarolni kezdte a McLarent, így a csapat menedzsmentje nyakig belekeveredett a kémbotrányba, ami végül 100 millió dolláros büntetést, a konstruktőri világbajnokságból való kizárást, és Alonso menesztését eredményezte.

Hamilton nagy tisztelője Stirling MossnakForrás: Hans-Dieter Seufert/Mercedes AMG Petronas

Lowe úgy véli, az F1-ben nem csak az fontos, hogy ki nyer, hanem az is, hogy miként teszi ezt. Hamilton magatartására utalva elmondta, úgy gondolja, „a pilótákra az alapján emlékeznek, ahogy sportemberként teljesítenek, és nem feltétlenül az abszolút eredményeik miatt.”

Szerintem a versenyzőknek vagy általában a sportolóknak helyes erre gondolniuk. Ilyen példákat ebből a sportból is meríthetünk.”

„Sokan vannak, akiket nagyszerűnek könyveltünk el, de nem olyan sok versenyt vagy bajnokságot nyertek. Ez a viselkedésük miatt van így. Stirling Moss jó példa erre. Szerintem ez a helyes hozzáállás, ha az ilyen dolgokról akarunk ítélkezni” – tette hozzá Lowe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!