Vágólapra másolva!
Hivatalosan is bejelentették, hogy elválnak a McLaren és a Honda útjai. Lewis Hamilton csodálja, hogy eddig bírták együtt, és reméli, hogy jövőre Fernando Alonsóval is megvívhat.

Véget ért a találgatás, pénteken megerősítették, hogy a következő három év során a McLaren Renault motorokkal versenyez majd az F1-ben, a Hondákat pedig a Toro Rosso örökli meg. Mióta a McLaren lecserélte a Mercedes erőforrásokat, nem tudtak labdába rúgni az F1-ben, és korábbi pilótájuk, Lewis Hamilton csodálja, hogy eddig kibírták egymással.

„Meglep, hogy ez nem történt meg már korábban, hogy őszinte legyek – ismerte el a háromszoros világbajnok, aki az első címét a McLaren-Mercedesszel szerezte meg. – Ez hosszú, és kemény kínlódás volt mindkét félnek. Remélhetőleg ez új kezdetet hoz a McLarennek, mert nekik velünk kellene küzdeniük” – nyilatkozta a brit pilóta.

Hamilton reméli, hogy Alonsóval is megvívhat Forrás: AFP/2017 Getty Images/Dan Istitene

Hamilton csütörtökön korábbi csapattársa, és egykori riválisa, Fernando Alonso mellett is kiállt. A spanyol pilóta egyelőre nem kötelezte el magát a McLarennel, de Hamilton azt mondta, Alonso bárhol is versenyezzen, reméli, hogy küzdhetnek majd egymással, mert az csak hozzáad az F1 látványosságához és a kihíváshoz.

Noha a McLarennel kénytelenek szakítani, a Hondánál nem merült fel, hogy elhagyják a Forma-1-et, és a Toro Rossóval továbbra is nagy terveket szövögetnek. Morijama Kacuhide, a Honda operatív igazgatója tagadta, hogy a faenzai istálló megvásárlását tervezik, de úgy vélte, hogy jövőre a Toro Rossóval is az élmezőnybe kerülhetnek.

A Toro Rosso eddig összesen egy versenyt nyert meg, Sebastian Vettelnek ott is kedveztek a körülmények Forrás: AFP/Alessandro Bianchi

„Igaz, hogy nehéz időszakon megyünk keresztül, senki sem elégedett az eredményekkel, főleg az igazgatótanácsban. Sok tárgyalást folytattunk, de az F1-ből való távozás soha sem szerepelt a lehetőségeink között. A célunk, hogy felülkerekedjünk a nehéz helyzeten, és a sport élmezőnyében küzdjünk. Jövőre a rajtrács élére, a legjobb három közé akarunk kerülni.”

A Honda és a McLaren útjai a közeljövőben teljesen elválnak,

miután Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke megerősítette, hogy a sebességváltót ők maguk készítik majd el az új erőforráshoz, a Jamamoto Maszasi a Honda képviseletében pedig elárulta, hogy a McLaren Applied Technologies egyelőre készít még alkatrészeket a hibrid rendszerükhöz, de nemsokára azt is kiváltják saját gyártással.

Nem volt sikeres házasság Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Kacuhide pénteken új korszak kezdetéről beszélt a Honda számára, és Jamamoto elismerte, hogy Pierre Gasly versenyeztetése kapcsán már tavaly elkezdtek Helmut Markóval egyeztetni, mielőtt a francia pilóta a Super Formulába igazolt, ahol Honda motorral versenyez. Szerinte jól kijönnek majd Franz Tosttal is, mert az osztrák szakember korábban élt már Japánban és ismeri a szokásokat.

– mondta Tost. – Meggyőződésem, hogy a következő három év során, sőt már rövidebb távon is, a Honda drámaian javítja majd a teljesítményét. Már az idén is igen jó fejlesztéseket készítettek, sajnos, hiszen a McLaren közel van hozzánk. 100%-ig bízom abban, hogy a Honda nagy lépéseket tesz majd a következő három évben.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!