Button nem vállalná Alonso kalandját

Jenson Button, Forma-1
McLaren's British driver Jenson Button arrives for the third practice session at the Monaco street circuit, on May 27, 2017 in Monaco, a day ahead of the Monaco Formula 1 Grand Prix. / AFP PHOTO / BERTRAND LANGLOIS
Vágólapra másolva!
Szeretne még komoly szériában versenyezni, de az oválpályákra nem vágyik. Úgy érzi, túl sokáig maradt a Forma-1-ben.

Jenson Button a Sky Sports egyik szakkommentátoraként vesz részt a hétvégi Japán Nagydíjon, de arra is jutott ideje, hogy egy interjúban a saját jövőjéről beszéljen. A brit világbajnok a tavalyi szezon végén vonult vissza a Forma-1-ből, és azóta csak beugróként szerepelt különböző szériákban: az F1-es Monacói Nagydíjon például volt csapattársát, Fernando Alonsót helyettesítette, legutóbb pedig Szuzukában vett részt a híres 1000 km-es GT versenyen.

Button elmondta, csak a szuzukai kiruccanás közben kezdte érezni, hogy újra több időt szeretne versenyautóban tölteni, előtte

hiányérzet nélkül élvezte a pályákon kívüli életet.

„Csodás időszak volt, és szükségem is volt rá – mondta Button az elmúlt évről. – Kellett ez az év, hogy leüljek, és alaposan átgondoljam, mi történt velem eddig."

A brit elismerte, Monacóban különös élmény volt a 2017-es F1-es autót vezetnie, de maga a Forma-1 egyáltalán nem hiányzik neki. „Inkább egyszerűen a versenyzés hiányzik. Azt hiszem, korábban egy kicsit kiszerettem az autóversenyzésből, szerintem azért, mert egy évvel tovább maradtam az F1-ben, mint kellett volna – vélekedett a brit, aki a szuzukai GT-versenyig nem is tervezte, hogy a jövőben még főállású autóversenyző lesz.

A versenyzés hiányzik Buttonnak, a Forma-1 nem Forrás: AFP/Bertrand Langlois

„Azon a versenyen nem értem el túl jó eredményt, mert az összes elképzelhető probléma hátráltatott minket, mégis

– áradozott. - Amint vége lett a versenynek, vissza akartam ülni az autómba, hogy újrakezdjem az egészet. Már régóta nem éreztem ilyesmit."

Indianapolist ijesztőnek tartja

Buttonnak még nincsenek konkrét tervei a jövőre nézve, de Európában, Amerikában vagy Japánban is szívesen versenyezne. „Jövőre biztosan indulni fogok valahol. Egy teljes szezonban szeretnék szerepelni, komolyan venném a versenyzést" – magyarázta a 2009-es világbajnok, akinek arról határozottabb elképzelése van, hogy mely bajnokságokat szeretné elkerülni. Nem követné például Alonso példáját, aki idén májusban részt vett az IndyCar legendás oválversenyén, az indianapolisi 500 mérföldes futamon.

„Ez a lehetőség nem érdekel. Remek pilóták versenyeznek az IndyCarban, de

– vallotta be. – Megdöbbentő, hogy még mindig elindulnak ezen a versenyen, ezek a srácok nagyon bátrak. Én viszont nem próbálnám ki, és szerintem a karrierem ezen szakaszában nincs is szükségem rá."

Button az egyre népszerűbb elektromos bajnokságban,

a Formula E-ben sem tudja elképzelni magát.

„Ennek a bajnokságnak is helye van a többi között, az autógyártóknak például remek lehetőség. Egyre fontosabbá fog válni, de engem nem hoz lázba – nyilatkozta. – Én úgy akarok versenyezni, hogy közben jól szórakozom, és hallom a motor dübörgését. Legalább 600 lóerős autókat akarok vezetni, hiszen ebben nőttem fel."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!