Pilóta nélkül maradt a Toro Rosso a jövő hétvégére

Forma-1, Pierre Gasly, Carlos Sainz, Scuderia Toro Rosso, Malajziai Nagydíj
GASLY Pierre (fra) Toro Rosso Ferrari STR12 team Toro Rosso, and SAINZ Carlos jr (spa) Toro Rosso STR12, ambiance portrait during 2017 Formula 1 FIA world championship, Malaysia Grand Prix, at Sepang from September 28 to October 1 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Carlos Sainz már a Renault-val fog versenyezni az USA Nagydíjon, és a korábbi tervekkel ellentétben Pierre Gasly is inkább a Super Formula bajnoki címéért száll harcba a hétvégén.

Az előző két versenyen, Malajziában és Japánban Pierre Gasly ült Danyiil Kvjat Toro Rossójában, és a csapat úgy értékelte, hogy újonc létére remek munkát végzett: bár a pontszerzésről lemaradt, begyűjtött egy 14. és egy 13. helyet, miközben csapattársa, Carlos Sainz Szuzukában kicsúszott, összetörve az autóját – jóllehet, az időmérőn elég sokat, 7 tizedmásodpercet vert Gaslyra.

Habár a 21 éves francia, a Red Bull utánpótlásprogramjának következő tagja az idén a japán Super Formulában versenyez, és egyetlen fordulóval a szezon vége előtt harcban is áll a címért, egyértelművé tette, hogy arról lemondana, és szíve szerint inkább az F1-ben töltené el a hátralévő nagydíjakat.

Austinban sem Gasly, sem Sainz nem lesz elérhető a Toro Rosso számára Forrás: DPPI/Florent Gooden

Szuzukában a Toro Rossónál is azt mondták, így lesz, az Autosport értesülései szerint azonban meggondolták magukat: visszaküldik őt a Super Formulába, hátha az idényzárón le tudja dolgozni mindössze fél pontos hátrányát a listavezető Isiura Hiroakival szemben, és bajnok lesz.

A széria utolsó két futamát azonban a jövő hétvégén, az USA Nagydíjjal egy időben rendezik, ezért Gaslynak így Austint ki kell hagynia.

A jelenlegi tervek szerint utána visszatér majd a Toro Rosso volánjához, és jövőre is ő tűnik a befutónak a Red Bull utánpótláscsapatánál. Amelynek azonban emiatt az amerikai hétvégére két pilótát is kell találnia, hiszen Gasly csapattársa, Carlos Sainz már a Renault-nál fog versenyezni Jolyon Palmer helyén.

Az egyik kézenfekvő módon minden bizonnyal a Gasly miatt félreállított Kvjat lesz, a másikról viszont egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni. A legesélyesebbnek Sébastien Buemit tartják, aki 2009 és 2011 között már lehúzott 55 nagydíjat a Toro Rossóval, de azóta sokkal sikeresebb volt más sorozatokban: a Formula E-ben és a Toyotával a WEC-ben is bajnok lett, az idei F1-es autókról viszont semmilyen tapasztalata nincs.

Ez a helyzet a Toro Rosso szempontjából azért sem előnyös, mert a konstruktőri összetettben harcban állnak az 5-6. helyért.

Amióta Szingapúrban begyűjtöttek 12 pontot Sainz szenzációs 4. helye révén, nem szereztek egyetlen pontot sem, miközben a Williams csupán 14-gyel van előttük, a Haas és a Renault pedig 9 illetve 10 ponttal van mögöttük. A pozíciójuk tehát egyáltalán nincs biztonságban, ami azért nem mellékes, mert egy-két helyezés ide vagy oda dollármilliókat jelenthet a 2018-ban kiosztott pénzdíjak terén.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!