Vágólapra másolva!
Toto Wolff elismerte, korábban úgy vélte, Lewis Hamilton és Nico Rosberg kakaskodása viszi előrébb a csapatot, de a tavalyi szezon után megváltozott a véleménye.

Lewis Hamilton és Nico Rosberg egyre elkeseredett küzdelme a világbajnoki címekért meghatározta a 2014-2016 közötti szezonokat és a Mercedes-csapat kimagaslóan jó autóinak köszönhetően a sport történetébe is bevonult. Sokan Ayrton Senna és Alain Prost rivalizálásához hasonlították a látottakat, ami végül Rosberg hirtelen visszavonulásával ért véget.

A Mercedes alapvetően hagyta a versenyzőit, hogy küzdjenek egymással, hiszen hatalmas előnyben voltak és már a szezonok elején látszott, hogy szinte biztosan valamelyikük nyeri meg a világbajnokságot. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója korábban úgy vélte, így lehet a legtöbbet kisajtolni a pilótáiból, de Valtteri Bottas érkezésével megváltozott a véleménye.

Hamilton és Bottas egyelőre örül egymás sikereinek Forrás: AFP/Karim Sahib

„Nico kész tények elé állított minket, még csak megvitatni sem lehetett a helyzetet. Nehéz volt megtalálni az alkalmas pilótát [a helyére], de adtunk magunknak némi időt és végül a megfelelő srác érkezett a csapathoz” – nyilatkozta Wolff az Autosportnak. Bottas tavaly három futamot nyert meg, de többször is bírálták a szereplése miatt, Hamilton viszont kiállt mellette.

– ismerte el Wolff. – Megtanultam, hogy ez talán így nem igaz, inkább két olyan csapattárs kell, akik magas szinten teljesítenek és egyre csak üldözik a másikat az autóban, de ennek nem szabad elfajulnia az autón kívül” – tette hozzá az osztrák üzletember, aki 2014 elején vette át a csapat menedzsmentjét, majd a pilótái néhány futamon belül egymásnak estek.

Rosberg és Hamilton között nem volt meg az összhang Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton és Rosberg később többször össze is ütközött, a korábban baráti kapcsolatuk elmérgesedett, rendszeresen játszmáztak egymás ellen a sajtóban és a pályán is, hátsó szándékokra gyanakodtak a csapat átszervezése vagy a műszaki hibák miatt, azonban nyilvánosan mindketten azt mondták, hogy egyenlő feltételeket kaptak a sikerre. Bottas érkezésével lenyugodtak a kedélyek.

– mondta Wolff a Hamilton-Bottas duóról. – Az alapvetően nagyon gyors, de nehezen [kiismerhető] autónk is összeállt, mert ők ketten remekül együttműködtek. A Valtteri és Lewis közötti összhang lehetővé tette, hogy nagyon hatékonyan fejlesszük az autót és megnyerjük mindkét világbajnokságot. Egy pillanatig sem bánkódom a mostani helyzetünk miatt.”