Gyerekek váltják a lányokat az F1-es futamok rajtjánál

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Belga Nagydíj 2017
HAMILTON Lewis (gbr) Mercedes W08 Hybrid EQ Power+ team Mercedes GP, ambiance portrait autograph with a kid during the 2017 Formula One World Championship, Belgium Grand Prix from August 25 to 27 in Spa -Francorchamps, Belgium - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Az F1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa inspirálni szeretné a gyerekeket, ezért a múlt héten száműzött hoszteszek helyett őket és családjaikat hívják meg a futamokra.

Az idei szezontól nem hoszteszek, hanem gyermekek fogadják majd az F1-es pilótákat a nagydíjak és az F2-es, valamint a GP3-as futamok előtt zajló ceremónia során. Az F1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa az FIA-val egyetértésben a múlt héten jelentette be, hogy a korszerűtlennek tartott női modelleket a továbbiakban nem foglalkoztatják.

Az F1 ezzel a Formula E példáját követi, az elektromos autóverseny szóvivője már a múlt héten „üdvözölte” az F1-et „a 21. században” és rámutatott, hogy a Formula E-ben már tavaly megváltak a grid girlöktől, de ezt nem verték nagydobra. A szóvivő elmondta, hogy a gyerekek meghívása náluk bevált.

Ifjú rajongók és Lewis Hamilton a tavalyi Belga Nagydíjon Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Nagyszerű és érzelmes élmény a gyerekeknek, hogy ott lehetnek a rajtrácson a versenyzők és az autók mellet. Egy napon talán ők is vezethetnek majd, úgyhogy remélhetőleg ez jó motivációként is működik majd náluk” – mondta. Sean Bratches,

az F1 kereskedelmi igazgatója szinte szóról szóra elmondta ugyanezt.

„Ez rendkívüli pillanat lesz a fiataloknak: El lehet képzelni, ahogy a hőseik mellett állhatnak és figyelhetik őket, ahogy felkészülnek a versenyre. [Az F1-es pilóták] az elitet képezik a motorsportok elitjében, ezért értékes néhány percet tölthetnek majd [a gyerekek a rajtrácson] a rajt előtt” – nyilatkozta Bratches.

A focimeccseken már régóta gyerekek kísérik ki a játékosokat, ezt a szokást már a pilótaválogatott is régen átvette. A képen Michael Schumacher látható gyerekekkel, 2005-ben, Monacóban Forrás: AFP/Jacques Munch

„Micsoda felejthetetlen élmény lesz ez nekik és a családjaiknak! Inspiráció, hogy folytassák a vezetést, az edzést és a tanulást, hogy álmodhassanak arról, hogy egyszer ők is odajutnak majd. Mi is lehetne ennél jobb ösztönzés a Formula-1-es hősök következő generációjának” – tette hozzá Bratches a Grid Kids koncepcióról.

A gyerekeket szüleik vagy közeli hozzátartozóik is elkísérhetik, a kiválasztást az FIA a nemzeti autósport-szövetségekre bízza.

„A Formula-1 a motorsportok csúcsa és minden fiatal versenyző arról álmodik, hogy eljusson az FIA együléses piramisának tetejére, a gokartoktól egészen az F1-ig – mondta Jean Todt, az FIA elnöke. – Örülünk, hogy ezt az álmot kissé közelebb hozhatjuk azáltal, hogy a sportunk jövőbeli bajnokainak lehetőséget adunk, hogy a verseny kezdete előtti készülődés során a hőseik mellett állhatnak.”