Újabb Ferrari-mérnök tart a Mercedeshez

auto Horizontal
Ferrari's Finnish F1 driver Kimi Raikkonen is pictured in the pits during the Formula One Mexico Grand Prix second practice session at the Hermanos Rodriguez circuit in Mexico City on October 27, 2017. / AFP PHOTO / Pedro PARDO
Vágólapra másolva!
Egyre valószínűbb, hogy a Mercedesnél folytatja pályafutását Lorenzo Sassi, aki eddig a Ferrari F1-es hajtóműveinek fejlesztéséért felelt. Az olasz szakembert előléptették volna, de ez nem tetszett neki, inkább a fő riválishoz távozott.

Tavaly nyár óta tartja magát a híresztelés, miszerint a Ferrari egyik legjobb motorfejlesztő mérnöke, Lorenzo Sassi a rivális Mercedeshez tart. Noha a csillagosok részéről hivatalosan még nem erősítették meg a váltást, megbízhatónak számító olasz, brit és svájci forrásokból is arra lehet következtetni, hogy Sassi idén március 1-jével kezdhet a Mercedesnél.

A Ferrari tavaly a Magyar Nagydíjig fej-fej mellett haladt a Mercedesszel, ami nagyrészt az erőforrás látványos fejlődésének volt köszönhető.

A sikereket a Scuderia motorfejlesztő részlegét 2015 óta irányító Lorenzo Sassi érdemének tartották,

ám a Monzára tervezett (de már a Belga Nagydíjon bevetett), tovább izmosított hajtómű csak részben váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Tavaly a szezon kétharmadáig a Ferrari méltó ellenfele volt a Mercedesnek, de balesetek és a motor megbízhatatlansága miatt a hajrában elhasaltak az olaszok Forrás: AFP/Pedro Pardo

A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne annyira elégedett volt az olasz mérnök munkájával, hogy felajánlotta neki, vegye át a Fiat/Chrysler-csoport hibridfejlesztő részlegének a vezetését. A helyzet utólagos értékelésekor válik igazán érdekessé Marchionne tavaly júliusban, Spielbergben tett kijelentése, amikor leszögezte:

Csakhogy Sassinak nem tetszett a kötelező szerepváltás, nem akart elszakadni a bevált F1-es környezettől, ezért nemet mondott az előléptetésre. Ezt követően mérgesedett el a viszony közötte és Marchionne között annyira, hogy a motormérnök inkább a távozás mellett döntött.

Sergio Marchionne azt gondolta, ajánlata tetszeni fog a Ferrari F1-es motorfejlesztőjének. Tévedett Forrás: AFP/Andreas Solaro

A brit ITV korábbi F1-es kommentátora, a jelenleg F1-es blogot vezető James Allen után szerdán már

a svájci Speedweek is arról írt (olasz forrásokra hivatkozva), hogy Sassi a Mercedes angliai üzemében, Brixworthben köthet ki az, ahol a csillagosok nagy teljesítményű motorjait, így az F1-es erőforrásokat is készítik.

Ha a váltás megvalósul, négy éven belül Sassi lesz a harmadik vezető mérnök (Aldo Costa és James Allison után), aki Maranellóból a legnagyobb riválishoz igazol. A Ferrari egyébként már megtalálta Sassi utódját a szintén olasz Corrado Iotto személyében, aki eddig az olasz márka GT-részlegének a fejlesztési igazgatója volt.