Vágólapra másolva!
Toto Wolff úgy véli, a Mercedes nem hibázhat többet, ha a vb-címekért akar csatázni a Ferrarival. Ausztráliában Lewis Hamilton, Bahreinben Valtteri Bottas csúszott le egy hajszállal a győzelemről.

A hibridkorszak kezdete, 2014 óta nem fordult elő, hogy a Mercedes a két nyitóversenyből egyiket sem tudta megnyerni. Sebastian Vettel Melbourne-ben a szerencsés időpontban érkezett virtuális safety carnak, míg

Bahreinben annak köszönhetően aratott diadalt, hogy a Mercedes későn adott engedélyt Valtteri Bottasnak a hajrá megindítására.

Ausztráliában Lewis Hamilton dominált az edzéseken, a kvalifikáción több mint 6 tizedmásodperccel utasította maga mögé a Ferrarikat, és a kerékcserékig stabilan őrizte a vezetést. Vettel azonban a virtuális safety car alatt tudott kereket cserélni, ezzel Hamilton elé került, aki hiába tapadt a Ferrarira, nem tudott előzési pozícióba kerülni a szűk városi pályán.

Vettel és a Ferrrari könyörtelenül kihasználta a virtuális safety cart, ezzel verték meg a Mercedest Ausztráliában Forrás: AFP/Paul Crock

Bahreinben a Mercedes váltócseréje jelentősen csökkentette Hamilton győzelmi esélyeit (a címvédő csak a 9. rajtrácsról indulhatott), de az egyedi lágy-középkemény gumistratégiának és a 26. körre kitolt kerékcserének köszönhetően mégis fenyegetni tudta a vezető Ferrarit. Valtteri Bottas remek rajttal megelőzte Kimi Räikkönent, majd amikor a Ferrarik kereket cseréltek, a Mercedes rögtön kihívt finn pilótáját is frissítésre. Ezután viszont hezitáltak: nem tudták eldönteni, hogy a Ferrari kihozza-e még egyszer a vezető Vettelt, és mire rájöttek, hogy nem, már hiába sürgették Bottast.

A finn az utolsó 10 körben megszorongatta a Ferrarit, de megelőzni nem tudta.

A Mercedes világbajnoka, Hamilton egy 2. és egy 3. hellyel nyitotta a 2018-as idényt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Nem ilyen szezonkezdésről álmodtunk. Egymás után két versenyen csak a károkat csökkentettük az egyik autóval, és elbuktuk a győzelmet a másikkal" – mondta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sportsnak.

Csak a tökéletes teljesítmény elég jó

A Ferrari mellett a Red Bull is gyorsnak tűnik, annak ellenére, hogy technikai hibák miatt mindkét autójuk hamar elvérzett Bahreinben. Daniel Ricciardo állítja: a verseny elején „könnyedén lépést tudott tartani" Räikkönennel. Wolff a futam értékelése során azt mondta, a Mercedesnek 90 százalékos esélye volt a győzelemre, de nem tudtak élni vele.

Toto Wolff bízik a statisztikákban: a Mercedes 2014 óta nem talált legyőzőre Sanghajban, a következő nagydíj helyszínén Forrás: Daimler AG/Steve Etherington

„Rendkívül szoros az élmezőny 2018-ban.

Bahreinben egy teljesen másfajta versenyt láthattunk, amit különféle okokból elveszítettünk. A feladat nem változott: ahhoz, hogy nyerni tudjunk az idén, a legjobbunkat kell nyújtani" – szögezte le az Ezüstnyilak vezére.

„A csapat helyesen reagált a leintés után Bahreinben – folytatta az önostorozást Wolff –, mert ahelyett, hogy ünnepeltük volna a 2. és a 3. helyet, rájöttünk, hogy valójában ez volt a minimálisan elvárható eredmény."

Bottas Bahreinben erős 2. hellyel feledtette a melbourne-i hibáját, amikor az időmérőn összetörte a W09-est Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Mercedes abban bízik, hogy a hétvégi Kínai Nagydíjon megtörik az idén őket sújtó átok, és győzni tudnak. A statisztikák is alátámasztják a csapat optimizmusát, hiszen

2012 óta egy kivétellel minden évben valamelyik Ezüstnyíl nyert Sanghajban.

„Örülünk neki, hogy két nagydíj jön egymás után, mert így nem kell sokáig várni, hogy ismét versenyezzünk. A sanghaji pálya mindig egy jó vadászterület volt számunkra – reméljük, sikerül helyrehoznunk az előző hetek ballépéseit egy olyan eredménnyel, ami méltó a Mercedeshez" – mondta Wolff.

Lewis Hamilton, aki egy szponzori eseményen vett részt szerdán Sanghajban, szintén bizakodó.

„Ez a pálya mindig is feküdt nekem. Bízom benne, hogy vissza tudok kapaszkodni oda, ahová az első két versenyen törekedtünk. Jönnek még jobb idők, de 17 ponttal vagyok lemaradva [Vettel mögött] és nem engedhetem meg, hogy ennél nagyobb hátrányba kerüljek."

A világbajnok arról is beszélt, hogy a Mercedesnek javítania kell a kommunikáción a Bahreinben tapasztalt rádióhiba után. „[A különbség] elenyésző, ami

– utalt az első és a második hely közötti differenciára Hamilton.