Vágólapra másolva!
Újabb vad pletykák kaptak szárnyra Fernando Alonso jövőjével kapcsolatban. A McLaren teljesítménye láttán nem repesett az örömtől.

Egy F1-es körökben nem jegyzett spanyol sportlap, a Diario Gol arról cikkezett, hogy Fernando Alonso menedzsmentje a Spanyol Nagydíj után a Ferrarival tárgyalt a visszatérésről, a monacói hétvége idején pedig a Speed Week számolt be arról, hogy a McLaren jövőre a kétszeres világbajnok vezetésével léphet be az IndyCarba.

Alonso tavaly szerencsét próbált az Indianapolis 500-on és pályafutása vége előtt még mindenképpen szeretné megnyerni a rangos futamot. A közeg és a sorozat úgy is pozitív benyomást tett rá, hogy 2017-ben feladta a versenyt motorhiba miatt, idén viszont a McLarennel közösen úgy döntött, hogy idén ismét az F1-es Monacói Nagydíjon áll rajthoz.

Monaco nem hozott áttörést a McLarennek Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A wokingi istálló azonban elismerte, további bajnokságokban is vizsgálják a részvétel lehetőségét, Zak Brown szerint az IndyCar különösen is vonzó a számukra. Sokak rögtön párhuzamot véltek felfedezni Alonso és a McLaren amerikai ambíciói, valamint az arrafelé kifejezetten rutinos expilóta és menedzser, Gil de Ferran tanácsadói megbízatása között.

– idézték Alonsót. A kétszeres világbajnok azonban a hétvégén nem sokat tett a pletykák eloszlatása érdekében azzal, hogy először a McLarent, majd ismét az F1 színvonalát ostorozta. A szezon hatodik futamán, a lassú monacói pályán kénytelen volt beismerni, hogy csalódást okoz számára a McLaren lemaradása a pole pozíciót és később a győzelmet is megszerző Red Bull mögött.

Alonso tavaly az Andretti-McLaren együttműködés színeiben indult az Indy 500-on Forrás: Copyright-FDMAS 2017/Forrest Mellott

„Abból a szempontból csalódott vagyok, hogy ugyanazt a motort használjuk és nekünk is [a Red Bull] szintjén kellene lennünk – nyilatkozta az időmérő után. – Ugyanakkor, azt már az év legelején tudtuk, hogy ezt a szintet még nem érjük el, de erre törekszünk a lehető leggyorsabban” – tette hozzá. Elárulta, már korábban is számítottak a Red Bull monacói fölényére és ők is

azonosították, hogy a McLarenen mit kell fejleszteni az ellenfelek utolérése érdekében.

Alonso és a McLaren útvesztőbe keveredett a szabadedzések során, végül pénzfeldobáshoz hasonlította a döntést, ami a kedvező beállítások kiválasztását eredményezte, ebben azonban nem volt sok köszönet, mert a sebességváltó hibája miatt feladta a versenyt. A futamot viszont előtte sem élvezte.

Váltóhiba vetett véget a monacói futamának, idén először esett ki Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Hihetetlenül unalmas volt. Talán ez volt a legunalmasabb futam valaha. Még csak Safety Car és sárga zászlók sem voltak. Szerintem a sportág kapcsán át kell gondolni egy kicsit a műsort, mert ez nagyon elkeserítő. Talán ez volt a valaha megrendezett legunalmasabb verseny a Forma-1-ben” – vélte a spanyol pilóta, aki elsősorban a pálya nyomvonalát hibáztatta, nem az autókat.

Räikkönenről is pletykáltak

A mezőny másik veterán tagja, Kimi Räikkönen is azt mondta, a vasárnapi futam „nem volt a legizgalmasabb, az biztos.” A finn pilótáról az a hír járta, hogy Alonsóhoz hasonlóan a Toyotához, de a gyártó rali-világbajnoki programjához szegődhet, miután a jachtján fogadta honfitársát, Tommi Mäkinent. Ő azonban egy sajtóbeszélgetésen, az F+1 blog tudósítása szerint tagadta a felvetést.