Vágólapra másolva!
Nem jött ki a lépés a négyszeres világbajnoknak és Kimi Räikkönen is csak annak örült, hogy a pénteki nap során javítani tudtak az autóján. Vasárnap Gilles Villeneuve előtt tisztelegnek.

Noha Kimi Räikkönen a 2. helyet szerezte meg a Kanadai Nagydíj második szabadedzésén, nem örültek a Ferrari háza táján, mert egyelőre egyik pilótájuk sem lelkesedett az autójuk viselkedésével kapcsolatban. Vettel továbbfejlesztett erőforrás-alkatrészeket kapott, valamint mindkét autóra új bargeboardokat szereltek, de a beállítások nem álltak össze az első három óra alatt.

„Nem ezen a pályán a legkönnyebb eltalálni a dolgokat – utalt Räikkönen a beállításokra. – Nem magától értetődő és erre számítottunk is. A pálya nagyon buckás nem csak a bukkanók, hanem a kerékvetők miatt is, amiken átugratunk. Nehéz dolgunk van az alacsony leszorítóerő és a gyenge tapadás kombinációja miatt” – utalt a nagyon poros aszfaltra és a hosszú egyenesekre.

Räikkönen a 2. lett délután Forrás: AFP/2018 Getty Images/Charles Coates

A Mercedesszel ellentétben a Ferrari és a Red Bull már pénteken tesztelte a hiperlágy gumikat, Räikkönen erre annyit mondott, hogy legalább már van elképzelésük a működésükről. „Egy körre jók, aztán még kibírnak párat. A nap során fejlődtünk, ez mutatja, hogy jó irányba tartunk, de az biztos, hogy akad még teendőnk. Az edzés vége felé elégedettebb voltam.”

Vettel sokáig rostokolt a garázsban a beállítások módosítása miatt, majd piros zászlós fázis hátráltatta a felkészülését. Úgy vélte, nincsenek nagy hátrányban, de egyelőre nem elégedett az autójával.

„Nem sok kört mentem ma, szerintem kissé későre hagytuk az etapokat, így nehéz minden kérdésre választ kapni. Szerintem még időre van szükségünk, hogy mindent összerakjunk. Több dolgot is kipróbáltunk, de még mindig van min dolgozni. Nem kaptam el a ritmust, de próbáltam annyi mindent elvégezni a programunkból, amennyit csak lehetett.”

Vettelnek még akad teendője Forrás: Ferrari

A német pilóta már a hétvége előtt figyelmeztetett arra, hogy a Red Bull pilótáira Kanadában is figyelni kell, mert „Monacóban a többieknél jobb helyzetben voltak a gumikopás terén és ez nyilvánvalóan itt is segítheti őket.” A Sky Sportsnak hozzátette, a kanadai pálya eltér a monacóitól, nem tudta, milyen fejlesztésekkel készülnek a Red Bullnál, de szoros küzdelmet várt.

Vasárnap egy legendás Ferrari is pályára lép

A Scuderia két aktuális versenyautója mellett a Gilles Villeneuve egy korábbi, 1978-as autója, egy Ferrari 312 T3 is pályára lép vasárnap a Kanadai Nagydíj előtt. Az autót Gilles fia, Jacques Villeneuve vezeti majd édesapja első F1-es győzelmének 40. évfordulója alkalmából. Gilles Villeneuve az első Montrealban rendezett Kanadai Nagydíjon nyert 1978. október 8-án.

Villeneuve 2012-ben édesapja 1979-es 312 T4-esét is vezethette

„Ez nagyszerű, hiszen az első alkalommal fogok az élen állni egy Forma-1-es autóval Montrealban! – viccelődött az 1997-es világbajnok azon, hogy a versenyzői parádé előtt halad majd. – Ahogy telik az idő, [Gilles emlékének] egyre nagyobb jelentősége lesz, hiszen láthatjuk, mit jelent a rajongóknak, az embereknek és a sport történetének.”

„Vezettem már az autót Goodwoodban, úgyhogy ültem már benne. Más érzés, lényegében olyan, mintha egy tonhalas konzervdobozban ülnék. Az ember látja a lábait, aztán valaki az ember köré rak egy kis műanyagot, ami lényegében a karosszéria és ettől biztonságosnak tűnik, pedig az csak műanyag, de így is lenyűgöző, milyen fejlettek voltak már akkor az autók.”