Vágólapra másolva!
Egy brit újságíró keményen nekiesett Eric Boullier-nak az FIA pénteki sajtótájékoztatóján. Szokatlanul durva szóváltás alakult ki a versenyigazgató és a riporter között.

Kisebb botrányt robbantott ki a brit Daily Mail című bulvárlap és tudósítója, Jonathan McEvoy, aki több cikket is közölt már arról, hogy állítólag a McLaren dolgozói elégedetlenek az „érinthetetleneknek” is nevezett menedzsment tagjaival, sztrájkot kezdeményeznének és informálisan állítólag már Martin Whitmarsh ex-csapatfőnököt is megkeresték.

Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezetője pénteken kategorikusan kizárta, hogy Whitmarsh-nak lenne jövője az istállónál, a történet viszont tovább gyűrűzött azzal, hogy a McLaren részlegvezetőit állítólag arra kötelezték, hogy olcsó csokival „hálálják meg” a beosztottjaik túlórázását és erőfeszítéseit. McEvoy az FIA pénteki sajtótájékoztatóján Eric Boullier versenyigazgatót sem kímélte.

Eric Boullier-t alaposan megizzasztották Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Az újságírói kérdések között arról érdeklődött, hogy Boullier vállalja-e a felelősséget az idei autó gyengeségei miatt és lemond-e. A francia szakember azzal kezdte, hogy „ez jó kérdés”, majd hozzátette, szerinte a csapatnál mindannyian felelősek azért, mert az MCL33-as teljesítménye elmarad a várakozásoktól.

Boullier egy „kalandnak” nevezte a csapat működését, elismerte, hogy nem elégedettek a jelenlegi helyzetükkel, de szerinte jó szakemberek dolgoznak a csapatnál és a Renault-val kiegészülve megtalálhatják az autójuk gondjait. „Amikor az ember épít egy autót, hisz annak koncepciójában, azt tovább kell fejleszteni és a következő [modellnél] ki kell javítani a hibáit.”

A Reuters tudósítója, Alan Baldwin arról érdeklődött, hogy tényleg „mérges” hangulat uralkodik-e a csapatnál, Boullier ekkor tért ki a „csokibotrányra”, de szerinte tonnaszámra kapják a dolgozóiktól a felháborodott emaileket, amik azt kifogásolják, hogy milyen nevetséges dolgokról ír a sajtó. „Talán vannak mogorva emberek, de egy ilyen szervezetben mindig vannak egyetértők és ellenzők,

McEvoy ekkor tovább erőltette a csokival kapcsolatos felháborodást, majd Boullier azt mondta, szívesen küldenek neki egy dobozzal. A tudósító felemlegette, hogy az értesülése szerint Boulliert kérdőre vonták a dolgozói és a menedzsment is, de a francia szakember ezt hazugságnak nevezte, amit az újságíró visszautasított. Itt az FIA és a McLaren sajtófőnöke is közbelépett és leállította a vitát.

Alonso nem tart attól, hogy szétesne a McLaren Forrás: AFP/Gerard Julien

A dolgozók motiválását az viszont várhatóan nem segíti majd, hogy Boullier kijelentette, szerinte ügyfélmotorral manapság nem lehet nyerni az F1-ben. „Nos, szerintem Christian [Horner és a Red Bull] megmutatja, hogy ügyfélként is lehet versenyeket nyerni. Úgy gondolom, a bajnokság megnyerése egy másik szint, ahhoz már gyári támogatás kell.”

A Boullier vezetésével működő McLaren az előző szezon végén vált meg a gyári Honda motoroktól, amiket Renault ügyfélmotorokra cseréltek. A Red Bull jövőre ennek pont az ellenkezőjét teszi.

Fernando Alonso mindettől függetlenül nem hiszi, hogy a „csokibotrány” destabilizálnál a McLarent. Spanyol újságíróknak azt mondta, ő teljesen a feladatára összpontosít, szerinte a csapat nagyon összetartó, csupán a sajtó áskálódik sztorik után kutatva. „Jó évünk van, bár a McLaren számára nem lehet cél, hogy a 4. helyért küzdjünk. Az előző 5-6 év során viszont a mostani a legjobb helyzet. Mi egy kicsit pozitívabban látjuk a dolgokat, mint ahogy kívülről próbálják sugallni nekünk.”