Vágólapra másolva!
A papírformának megfelelően a Mercedes ismét magához kötötte a négyszeres világbajnok Lewis Hamiltont, de a vártnál rövidebb időre. 

A Mercedes márka hazai versenye, a Német Nagydíj előtt a csapat bejelentette, hogy meghosszabbították a négyszeres világbajnok Lewis Hamilton szerződését. A brit pilóta 2007-ben csatlakozott az F1-es mezőnyhöz a McLaren-Mercedesszel, majd 2013-tól erősíti a gyári Ezüstnyilak csapatát, már most is csúcstartó a motorgyártóval teljesített futamok száma terén.

Pályafutása első világbajnoki címét még a McLarennel érte el 2008-ban, majd a gyári istállóval 2014-ben, 2015-ben és 2017-ben is verhetetlennek bizonyult, a legtöbb rekordot már vagy átírta, vagy csak a legendás Michael Schumacher áll előtte. Sikerszériájának folytatása esetén azonban Schumacher eredményeit is felülmúlhatja.

Hamilton marad a Mercedesnél Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton egyelőre az idei pontverseny 2. helyén áll Sebastian Vettel mögött, akivel tavaly is szoros csatát vívott, mégis a vártnál korábban, már a Mexikói Nagydíjon bebiztosította negyedik világbajnoki címét. A Mercedesnél már akkor felvetették, hogy minél gyorsabban meghosszabbítanák Hamilton 2018 végén lejáró szerződését, ez azonban hivatalosan mostanáig húzódott.

Hamilton az F1 legjobban fizetett versenyzője,

valamint a mezőnyben ő keres a legtöbbet további reklámszerződésekkel is. Sikerei mellett azért is értékes a Mercedesnek, mert ő a leginkább eladható figura a sportágban, akire a versenyzésen túl is kíváncsi a közönség, egyebek mellett a divatvilágban vagy a zeneiparban is. Ennek részeként úgy hírlett, hogy a pénz mellett a versenyző egyéb kötelezettségei is tárgyalási alapot képeztek.

Idén eddig három győzelmet ért el Forrás: Motorsport Images/Andy Hone

Az F+1 blog már a Francia Nagydíj helyszínén úgy értesült, hogy a szerződés megköttetett és kisebb meglepetésre azt nem Hamilton hazai versenyén, a Brit Nagydíjon, hanem a Mercedes márka otthonában, Németországban erősítették meg, hogy Hamilton további 2 évre a csapat tagja marad. Azt egyelőre nem rögzítették, hogy ki lesz a brit pilóta csapattársa, de szinte biztos, hogy Valtteri Bottas is maradhat a csapatnál.

Hamilton megerősítése várhatóan mozgásba hozza a pilótapiacot,

mivel a Mercedes üléseinek elfoglalásával Daniel Ricciardo szerződéshosszabbítása a Red Bullnál valószínűleg csak formaság lesz, így már csupán Sebastian Vettel csapattársának kiléte lesz az igazi kérdés, ahol a Ferrarinál az ifjú Charles Leclerc a befutójelölt Kimi Räikkönen helyére.

Kivár az F1 reformja előtt

A kétéves szerződés F1-es körökben manapság viszonylag ritka, de ezúttal nem meglepő, mert 2021-től várhatóan átfogó szabályváltozások jönnek a sportágban és Hamiltonhoz hasonlóan Ricciardo is utalt már arra, hogy a reformokra készülve nyitva akarja hagyni a lehetőségeit.

Amennyiben Hamilton folytatja a sikerszériáját, pont 2020 végére érheti be Schumacher 7 világbajnoki címét.

Szerénykednie azonban már most sem kell, hiszen az eredményeinek köszönhetően a legsikeresebb nagydíjversenyző lett a Mercedes-Benz márka történetében és mire lejár a most meghosszabbított kontraktusa, az F1-ben a leghosszabb időt a gyári Mercedes-csapat tagjaként tölti majd el.

„Már 1998 óta a Mercedes-család tagja vagyok, és örökké hálás leszek a folytatólagos támogatásukért, szeretetükért és védelmükért az évek során. Hihetetlen büszkeséget okoz az, amit együtt elértünk, és még izgatottabb vagyok a jövőre nézve!” – írta Hamilton a Twitteren.

Hozzátette, szerinte csak formaság volt a szerződés összerakása, mert még sohasem volt boldogabb, mint a mostani csapatával, és úgy vélte, Toto Wolffal, a Mercedes csapatfőnökével is egy hullámhosszon van.

„Ezen a héten írtuk alá a végleges dokumentumot, és nem akartam tovább váratni az embereket – mondta Wolff. – Nincs sok dolog, amit Lewisról mint Forma-1-es versenyzőről még nem mondtuk el. Ő minden idők egyik legnagyobb [F1-es] alakja, és az eredményei önmagukért beszélnek. Én azt élvezem a legjobban, hogy megismerhettem az embert a sisak mögött: Az önfejlesztés iránti tántoríthatatlan eltökéltségét, csapattagként az érzelmi intelligenciáját és a körülötte lévők iránti lojalitását.”