Öngólt lőtt a McLaren a nagy bejelentéssel

Forma-1, Magyar Nagydíj, Fernando Alonso, McLaren
ALONSO Fernando (spa), McLaren Renault MCL33, action during the 2018 Formula One World Championship, Grand Prix of Hungary from July 26 to 29, Hungaroring, Budapest - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
A McLarennél visszafelé sült el, hogy bejelentették James Key leigazolását a Toro Rossótól, a Red Bull ugyanis pont a hír szétkürtölése miatt nem akarja a szerződése lejárta előtt elengedni hozzájuk a tehetséges szakembert.

A Magyar Nagydíj előtti csütörtökön a McLaren világgá kürtölte, hogy megszerezték technikai igazgatónak James Keyt a Toro Rossótól, aki eddig a kisebb csapatoknál elért szép eredményekkel vívott ki elismerést a szakmában.

A Red Bull azonban nem vette jó néven a bejelentést, és már pénteken wokingi riválisuk és Zak Brown tudomására hozták egy üzenetben, hogy ha reménykedtek is benne, hogy a szerződés kitöltése előtt elengedik hozzájuk a mérnököt, mostantól biztos ne számítsanak erre.

James Key, aki 2012 óta volt a Toro Rosso technikai igazgatója Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Hosszú távú szerződése van a Toro Rossóval – nyilatkozta Helmut Marko az Autosportnak Keyről. – Tartjuk magunkat hozzá, a McLarennek még elég sokat kell várnia.”

„Egyeztettünk Zakkel, és ahelyett, hogy ezt folytattuk volna, kiadtak egy sajtóközleményt – magyarázta a hozzáállásuk okát. – Körül kell járnunk a helyzetet. A McLaren bejelentéseket tesz, nekünk viszont figyelembe kell vennünk a jogi vonatkozásokat.”

A szakembert szabadságra küldték, és Marko elmondta, hogy ezentúl nem jut hozzá olyan friss műszaki információkhoz.

Az Autosport úgy tudja, Key szerződése 2020-ig érvényes,

vagyis elég hosszú időre kiszorulhat az F1 vérkeringéséből; általában egy évnél rövidebb idő alatt munkába állhatnak új csapatuknál a munkahelyet váltó mérnökök.

A McLaren sokat várhat Keyre Forrás: DPPI/Florent Gooden

A Red Bull az első számú csapatának titkait is féltheti, hiszen a következő szezontól a Toro Rossóhoz hasonlóan annak autóit is Honda motor fogja hajtani, és szorosabb lesz az együttműködés a két istálló között.

A McLarent irányító Zak Brown megerősítette, hogy megállapodtak Keyjel, valamikortól ő lesz a technikai igazgatójuk. „Még nincs meg az időpontja, amikor kezd. Jelenleg a Toro Rosso alkalmazottja, amit természetesen tiszteletben tartunk. Úgy vélem, a Toro Rosso és a Red Bull érthetően csalódott, amiért elvesztenek egy olyan kiváló tehetséget, mint James Key” – mondta.

„Van tervünk. Tisztában voltunk a szerződésével, ami részünkről teljesen rendben van.”

A McLarennél Key érkezése szemléletváltást jelent, mivel az utóbbi időben nem egyetlen ember fogta össze a fejlesztéseket, hanem különböző munkacsoportok között osztották szét a feladatot. Ennek alacsonyabb hatékonysága miatt többen kritizálták is a felépítésüket.

Brown szerint még tartanak az átszervezési folyamatok. „Még nem végeztünk a tehetségek leigazolásával és a végleges felállás kiépítésével. Adott a koncepciónk, hogy mit akarunk, de erről nem beszélünk nyilvánosan.”