Hamilton visszakövetelne egy 10 éve elvett győzelmet

Forma-1, Felipe Massa, Lewis Hamilton, Heikki Kovalainen, Belga Nagydíj 2008
20080906 - SPA, BELGIUM: Brazilian driver Felipe Massa of Ferrari, British driver Lewis Hamilton (C) and Finland's Heikki Kovalainen (R) of the McLaren team pictured during the qualifications ahead of the Formula One Belgian Grand Prix, in Spa, on Saturday 06 September 2008. The Belgian Grand Prix takes place Sunday 07 September 2008. Lewis Hamilton will start in pole position, Massa at the second and Kovalainen at the third place. BELGA PHOTO MICHEL KRAKOWSKI
Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnoknak a mai napig fáj, hogy utólag elvették tőle a 2008-as Belga Nagydíjon elért 1. helyét egy vitatott előzés miatt.

Hamilton kisebb meglepetésre a Német Nagydíj előtt egy személyes hangvételű videóban szóba hozta, hogy máig neheztel az FIA-ra, mert a sportfelügyelők elvették tőle a győzelmet a 2008-as Belga Nagydíjon. Az F1 hivatalos csatornáira feltöltött felvételben a brit sportoló fiatalkori énjének üzen, és egyebek mellett azt is kimondja: „Ne hagyd, hogy az FIA kiszúrjon veled Spában.”

„Óvatosnak kell lenned. Azt fogják mondani, hogy oké, ha visszaengeded Kimit, az elég lesz, aztán a verseny végén nem hagyják, hogy megtartsd a győzelmet. Ennél többet kell tenned, dupla ennyit. Engedd el Kimit, és hagyj neki nagy helyet, hogy ezt ne tudják kifogásolni” – lamentált Hamilton, aki az ominózus verseny idején még a McLaren pilótája volt.

Hamilton nyert, de később megbüntették Forrás: BELGA/AFP/BELGA/MICHEL KRAKOWSKI/Michel Krakowski

A helyzet iróniája, hogy Hamilton a videó megjelenése után néhány nappal a Német Nagydíjon egy nehezen védhető sportfelügyelői ítéletnek is köszönhette, hogy meglepetésgyőzelmet ért el, de úgy tűnik, ettől még megmaradt benne a tüske a 2008-as Belga Nagydíjjal kapcsolatban.

A Planetf1.com szúrta ki, hogy Hamilton a nyári szünetben az Instagramon is kifakadt a Belgiumban történtek miatt, készítettek is egy képernyőmentést a képaláírásról, mielőtt a Mercedes versenyzője törölte volna a posztot.

A McLaren megfellebbezte a büntetést, de nem jártak sikerrel a bíróságon sem Forrás: AFP/Olivier Laban-Mattei

„Még 2008-ban megnyertem a spái nagydíjat. A verseny során az utolsó kanyarban kiszorítottak a bukótérbe. Visszatértem a pályára, hagytam, hogy Kimi megelőzzön, aztán végül rögtön visszaelőztem” – írta Hamilton az Instagramon. – Az akkori csapatom megkérdezte az FIA-t a verseny során, hogy rendben volt-e a manőver, és megerősítették, hogy jó volt.”

„Ezután nagyon sok minden történt, Kimivel oda-vissza előzgettük egymást, majd magától összetörte az autóját és végül nyertem. Nagyon büszke voltam arra a versenyre. Ugyanakkor, a verseny után az FIA [tagjai] megszegték a szavukat, és 10 másodperces büntetést adtak, ami visszavetett a 3. helyre. Van valaki, aki úgy érzi, hogy az FIA-nak vissza kellene adnia nekem ezt a győzelmet? Sohasem késő rendezni a dolgokat.”