Räikkönen meglógott a seregből a versenyzés kedvéért

Forma-1, Ausztrál Nagydíj 2001, Kimi Räikkönen, Sauber-Petronas
Finnish rookie driver, 21 year-old Kimi Raikkonen, of Sauber team, flies in a Royal Australian Air Force roulette plane 28 February 2001 above Melbourne. The 2001 Australian Formula One Grand Prix will be held at the Albert Park street circuit in Melbourne on 04 March. AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD / AFP PHOTO / AUSTRALIAN DEFENSE AIRFORCE / J.R.LOKE
Vágólapra másolva!
Angolul még meg sem jelent, de egyre több mókás sztori szivárog ki Kimi Räikkönen önéletrajzából. Sok esetben szerepet játszott az alkohol.

Önéletrajzi kötetet jelentetett meg Kimi Räikkönen egyelőre finn és svéd nyelven, de októberben angolul és később magyarul is megjelenik a versenyző „ismeretlen” oldalát is bemutató kiadvány. Az első kiadást már elkapkodták az érdeklődők, ebből idézett néhány részletet a Reuters.

A kivonat szerzője rámutat, hogy Räikkönen szerény körülmények között nevelkedett, otthonukban angolvécé sem volt és fiatalon a későbbi 2007-es világbajnok Ferrari-pilóta nem is hitt abban, hogy karriert csinálhat a versenyzésből.

Räikkönen 2001-ben, az ausztrál légierő vendégeként Forrás: AFP/J.R.Loke

„[A testvérem] Rami volt a szerelőm. Egy öreg kisbusszal jártunk a versenyre. Már akkoriban is nyomasztott, hogy az ördögbe is, édesapám és édesanyám minden pénzét beletette ebbe, de úgy éreztem, hogy nem fogjuk vinni semmire” – idézett a könyvből a Reuters.

Räikkönen ennek ellenére 1999-ben, 20 évesen bejutott a brit Formula Renault bajnokságba, de ugyanebben az évben behívták a finn sorkatonai szolgálatba is.

A könyvben felfedett egy alkalmat, amikor késve tért vissza a laktanyába, ittas is volt, attól tartott, hogy büntetésből ki kell hagynia egy versenyt, ezért korán reggel megszökött.

My story so far. Available in Finnish and Swedish 16.8.2018. Other languages soon after.

A post shared by Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen) on

„Elkezdtek kutatni utánam. Nagyon dühösek voltak, mert nem csak elkéstem, részeg voltam, és még meg is szöktem – emlékezett vissza. – Mi csak feküdtünk a strandon és söröztünk” – tette hozzá. A kötet szerint végül megegyezett a hadsereggel, hogy engedik versenyezni, ha visszatér hozzájuk.

A finn pilóta bulis életvitele sokáig téma volt, több videó is kering róla az interneten és ő maga is több, alkoholhoz köthető történetet megemlített az életrajzában.

Ezek között szerepel, hogy magára öltötte Matti Nykänen síugró overallját, majd részegen elaludt egy száraz szaunában és a Reuters kiemelt egy másik, hasonló történetet is: F1-es visszatérése után, 2012-ben előfordult, hogy a Bahreini Nagydíj és a Spanyol Nagydíj között 16 napig részeg volt, majd Barcelonában a 3. helyezett lett a Lotusszal, 3,8 másodperccel a győztes Pastor Maldonado mögött.