Vágólapra másolva!
Egyelőre nem kezdenek dőlni a dominók az F1-es mezőnyben, a Force India tulajdonosváltása ellenére Monzában még változatlan felállásban állnak rajthoz.

Idő kérdése lehet, hogy Lance Stroll átigazoljon édesapja új F1-es csapatához, a Force Indiához. Lawrence Stroll és üzlettársai augusztus folyamán vették át a silverstone-i istálló irányítását és bár egyelőre senki sem nyilatkozik az ügyben szinte biztos, hogy előbb-utóbb Lance Stroll lesz az egyik versenyzőjük. Belgiumban Esteban Ocon azt mondta, Stroll az ő helyére érkezik majd.

Kedden a Racefans arról számolt be, hogy Lance Stroll üléspróbán járt a Force Indiánál, ezt a lapnak a csapat szóvivője nem erősítette meg, azt viszont igen, hogy a hétvégén zajló Olasz Nagydíjon még mindenképpen Sergio Pérez és Esteban Ocon vezeti majd az autóikat. Ezt alátámasztja az is, hogy a Williams futamelőzetesében változatlanul feltűnik Stroll is.

Stroll (balra) egyelőre marad a Williamsnél, Pérez (jobbra) jövője is kérdéses Forrás: NurPhoto/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

A Belga Nagydíj során felmerült, hogy Ocon a McLarenhez tart, állítólag ő is járt már Wokingban üléspróbán, de a pletykák szerint nem fért be a pilótafülkébe és ez a magassága miatt egyáltalán nem lehetetlen. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója azt mondta, nem aggódik Ocon jövője miatt.

– nyilatkozta Spában. – Továbbra is segítjük őt, hogy rövidtávú megoldást találjunk arra, hogy vezethessen. Nagy az érdeklődés iránta, csupán fel kell mérni a piacot a következő napok során, hogy a megfelelő lehetőséget válasszuk a számára és a csapatnak is, de nagyon optimista vagyok a jövőt illetően.”

Ocon helyzete is bonyodalmakat okoz Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A Mercedes szempontjából valószínűleg az lenne a legkézenfekvőbb, ha Ocon maradhatna a Force Indiánál, de ő maga és Pérez is arra célozgatott, hogy a mexikói pilóta lesz Stroll csapattársa. Ennek ellentmond, hogy a Sky Sports értesülése szerint a McLaren összesen négy pilótával tárgyal, az egyikük lehet Carlos Sainz csapattársa. A jelöltek között állítólag Pérez is szerepel és bár

a csatorna honlapja erre nem tér ki, rajta kívül valószínűleg Stoffel Vandoorne, Lando Norris és Ocon a másik három.

Pérezt korábban a Haas-csapattal is összefüggésbe hozták, de valószínűleg Lawrence Stroll sem szívesen engedné el, mert komoly szponzori háttérrel rendelkezik. A mexikói pilóta 2013-ban a McLaren versenyzője volt, de a csapathoz visszatérő Ron Dennis inkább Kevin Magnussent ültette a helyére.

Ericssonig is elérhet a változások szele Forrás: DPPI/Florent Gooden

Stroll átigazolása a Force Indiához láncreakciót indíthat el. Amennyiben Ocon marad állás nélkül és a McLarenhez szegődik, Vandoorne a Saubernél találhat menedéket, mert a csapatfőnök, Frederic Vasseur állítólag a pártját fogja és Robert Kubicával közös menedzsere, Alessandro Alunni Bravi a csapatot működtető cég igazgatótanácsának tagja is.

Ebben az esetben Marcus Ericssonnak kellene mennie, mivel állítólag svéd támogatója, Finn Rausing befolyása csökkent az istállónál.

Vandoorne szerződtetésének lehetőségét Vasseur tagadta az Autosportnak. Ericsson a pletykák szerint a Williamsnél kopogtat, itt Robert Kubica lehet az esélyes Stroll helyére, de nem kizárt, hogy tőkeerős pilóta (a Forma-2-es Artyom Markelov neve is felmerült) érkezése esetén Kubicát kivásárolhatják a szerződéséből. A bonyolult folyamat egy vagy több lépcsőjéhez valószínűleg szükség van ahhoz, hogy egy vagy több pilótát kivásároljanak a helyükről.