Wolff: Igazságtalan Vettel kritizálása, ő így vezet F1-es autót

TOPSHOTS Horizontal F1 GRAND PRIX
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas (front) drives past Ferrari's German driver Sebastian Vettel's car after Vettel crashed with Mercedes' British driver Lewis Hamilton during the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 2, 2018. / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke megvédte az Olasz Nagydíj után rengeteg kritikát kapó Sebastian Vettelt, mondván mégiscsak négyszeres világbajnok, habár ő Lewis Hamiltont tartja a legjobbnak.

Mostantól minden versenynek és időmérő edzésnek az eddiginél is nagyobb a szerepe, hiszen a hajrájához érkezett a világbajnoki címért folyó harc. Jelenleg a pilóták között Lewis Hamilton, a konstruktőrök között pedig a Mercedes áll nyerésre. Utóbbi csapatfőnöke elárulta, mire van szükség a győzelemhez, valamint Sebastian Vettelről is elmondta a véleményét.

Vettel Monzában idei 4. nagy vezetői hibáját követte el versenyen Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Vettel az Olasz Nagydíjon – idén nem először – lábon lőtte magát azzal, hogy a futamon elkövetett vezetői hibájával minden esélye elúszott a győzelemre. A Ferrari pilótájának ez már nem az első egyéni botlása volt az idén, amiért meg is kapja a magáét,

a Mercedes csapatfőnöke azonban kissé szőrösszívűnek tartja azokat, akik keményen kritizálják a németet.

„Nem vagyok teljesen pártatlan, számomra Lewis a legjobb Forma-1-es pilóta az utóbbi években, ugyanakkor nem tartom meglehetősen igazságosnak Sebastian kritizálását – mondta Wolff a Die Weltnek. – Megvan benne az ambíció, hogy amikor csak lehetséges, nyerjen, ezt pedig a szükséges agresszióval párosítja.

Elvégre négyszeres világbajnok, ezt el kell fogadni akkor is, ha valaki Lewis-zal dolgozik, mint én."

A Mercedes csapatfőnöke szerint a pilótákon fog múlni az idei vb-cím sorsa Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Jelenleg a Ferrari és a Mercedes nagyon egyforma teljesítményre képes, a pályától és a körülményektől függ, hogy melyik csapat autója a gyorsabb.

Wolff ezért nem is tudja megjósolni, hogy mi lesz a döntő a két istálló harcában, a pilótáknak azonban mindenképp kulcsszerepet tulajdonít.

„Ameddig a [két csapat] technikai felkészültsége hasonló marad a szezon végéig, a versenyzők döntik el a világbajnoki címet, de a két csapat hibázási rátája is lényeges lesz.

Mindkét csapatnak nagyszerű technikai és stratégiai háttérre, valamint sportszempontból értendő agresszióra van szüksége a másik legyőzéséhez, ez pedig olykor kerék a kerék elleni harchoz vezet, ami néha jól sül el, néha nem."

Wolff fontosnak tartja, hogy bűnbak keresése helyett könyörtelenül elemezzék a problémákat Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Természetesen a szerencsének is van szerepe. Elég megnézni a monzai incidenst, amelyből akár Lewis is kijöhetett volna rosszul Sebastian helyett. Utóbbi továbbmegy, és a teljes futam más lesz."

Wolff egy kicsit a Ferrarinak is odaszúrt, a maranellóiakra ugyanis jellemző, hogy adott esetben hajlamosak egy vagy több embert felelőssé tenni a kudarcért.

A Mercedes csapatfőnöke elmagyarázta, náluk ez nem így működik.

„Jelenleg rengeteg energiát és motivációt érzek a csapatban az utolsó hét futamra. Most van a legjobb előérzetem, mióta csak elkezdtük a szezont.

Mindent kimondunk, amit szükséges, nyitottan és egyenesen, bántás nélkül. Ez nagyszerű módja saját magunk fejlesztésének anélkül, hogy megsértenénk egymást. Minden a közös célok eléréséről szól."