Arrivabene: Ne Vettelt hibáztassák, hanem engem!

A Forma-1-es Szingapúri Nagydíj pénteki napja, Maurizio Arrivabene, Scuderia Ferrari
ARRIVABENE Maurizio, Managing Director & Team Principal of the Scuderia Ferrari, portrait during the 2018 Formula One World Championship, Singapore Grand Prix from September 13 to 16 in Singapour - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Maurizio Arrivabene kiállt a német pilóta mellett és elmagyarázta azt is, hogy miért nem adott utasításokat az előző nagydíj rajtjánál.

Szókimondó nyilatkozatokat tett Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke a Szingapúri Nagydíj csapatfőnöki sajtótájékoztatóján. A BBC tudósítója arról érdeklődött nála, hogy mi a véleménye Sebastian Vettel idei hibáiról, és miért nem adott utasításokat az Olasz Nagydíj előtt a versenyzőinek.

Monzában Kimi Räikkönen indult a pole pozícióból, de nem engedte el a 2. helyezett Vettelt, aki már a harmadik kanyarban összekoccant a későbbi győztes Lewis Hamiltonnal, megpördült, és végül csak a 4. helyezett lett, így még nagyobb hátrányba került a világbajnoki címért folytatott versenyben.

Arrivabene a sarkára állt Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Megkérdezném Önöket, hogy ki lenne olyan őrült, hogy már a verseny elején csapatutasítást ad? – fakadt ki. – Mi teljesen profi hozzáállással kezeljük a dolgainkat. A rajt előtt megnézzük a videófelvételeket, a csapatmenedzser instrukciókat ad a versenyzők által követendő ívvel kapcsolatban.”

Arrivabene a továbbiakban folytatta az élcelődést, felvetette, hogy esetleg azt kellett volna mondania Räikkönennek, hogy lassítson le, engedje el Vettelt és akár Hamiltont, meg a többieket is. Kijelentette, Monzában olyan gyorsan történtek az események, hogy nem volt idejük reagálni. „Ne várják tőlem, hogy már a rajtnál utasítást adok. Túl veszélyes, és őrültség is lenne.”

Nem olyan egyszerű irányítani a pilótákat Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Vettel idei pontveszteségeivel kapcsolatban kijelentette, mindenki követ el hibákat és nem akarja őt kiemelni, mert szerinte ekkor a csapat többi tagja is félni kezdhetne, hogy ha elrontanak valamit, akkor annak következménye lesz. „Ezt nem akarom. Ha hibát látnak, annak az oka itt áll Önök előtt. Én vagyok felelős a csapatért.”

– szögezte le. – Ezt a feladatot már elvégezték, nem kell folytatni, de ha akarják, állok elébe! Az viszont nagyon fontos, hogy elfogadom a kritikát, mert három és fél év alatt nem nyertem semmit. Oké? Bárkitől elfogadom a bírálatot, főleg azoktól, akik előttem már nyertek. Viszont, csakis jó szándékkal, nem rosszal, az nem korrekt. Én korrekt ember vagyok, és jószándékú megjegyzéseket szeretnék hallani. Akkor elfogadok mindent.”