Még egy büntetés, és újra eltilthatják a Grosjeant

A Forma-1-es Szingapúri Nagydíj, Szergej Szirotkin, Romain Grosjean, Pierre Gasly, Lewis Hamilton
A Forma-1-es Szingapúri Nagydíj, Szergej Szirotkin, Romain Grosjean, Pierre Gasly, Lewis Hamilton
Vágólapra másolva!
Romain Grosjeant az F1-es pályafutása során egyszer már eltiltották. Akkor ehhez egy szarvashiba kellett, most egy botlás is elég lesz.

Sorozatos botlásai, balesetei és szabálysértései miatt nehéz éve van Romain Grosjeannak, a nyári Osztrák Nagydíjon azonban úgy tűnt, a francia pilóta sorsa jobbra fordul, kilábal a gödörből, ezzel az állását is megtarthatja. A Haas pilótája azonban a későbbiek során is hibákat követett el, a Szingapúri Nagydíj után pedig ismét az eltiltás közelébe került.

Grosjean éppen a Williamsnél versenyző Szergej Szirotkint támadta, amikor a versenyt vezető Lewis Hamilton utolérte őt. A Haas pilótája ezzel eleinte nem foglalkozott, tovább küzdött orosz ellenfelével, Hamilton viszont a tét miatt kénytelen volt óvatosan haladni mögötte, mielőtt határozottabban elment a francia pilóta mellett.

Grosjean (jobbra) éppen Szirotkint (balra) támadta és tartott Gaslytól, de ő elengedte Hamiltont Forrás: DPPI/Florent Gooden

Ezzel bő 4 másodpercet vesztett, és Max Verstappen támadását is ki kellett védenie. Grosjeant nem sokkal később ötmásodperces időbüntetéssel sújtották, valamint két büntetőpontot is bejegyeztek a neve mellé. A Haas versenyzője már 9 büntetőpontnál jár, ha 12 hónap alatt valaki összesen 12 pontot kap, egy versenyre eltiltják.

Az F1-ben a legsúlyosabb kihágásokért három büntetőpontot is kioszthatnak, így Grosjeant elméletileg akár már a szezon vége előtt eltilthatják.

A francia versenyző pontjai október 29-én kezdenek csökkenni, akkor egyet, november 12-én pedig kettőt vonnak le, így Grosjeannak a következő négy futamon kell nagyon jól viselkednie, hiszen az október 28-án zajló Mexikói Nagydíj előtt Oroszországban, Japánban és az USA-ban, is rajthoz áll a mezőny.

„Sajnálom, ha bárkit is feltartottam, nem ez volt a szándékom. Úgy gondolom, a lehető legjobban kezeltem a helyzetet. Éppen Szergejjel küzdöttem, úgy ment, mint aki gokartozott. Nem igazán tudtam lelassítani. Pierre [Gasly] már a sebességváltómnál járt, Szergej meg még csak az első szárnyamnál. Megelőztem őt, és után rögtön elengedtem Lewist.”

Grosjeant 2012-ben egyszer már eltiltották az F1-től,

akkor hatalmas rajtbalesetet okozott a Belga Nagydíjon, amit a csodával határos módon minden érintett megúszott sérülés nélkül. A sportfelügyelők viszont megelégelték, hogy a Lotus akkori pilótája tört-zúzott, ezért kispadra ültették Grosjeant, aki később sportpszichológus segítségével rendezte a sorait. A mostani büntetőpont-rendszert Grosjean eltiltása után dolgozták ki.

A versenyigazgató szerint egyértelmű helyzet volt

„Romain teljesen megfeledkezett a kék zászlók aranyszabályáról – véleményezte a történteket Charlie Whiting, az FIA F1-es versenyigazgatója. – Ez úgy szól, hogy ha az ember csatában áll, akkor is meg kell erről feledkeznie, és félre kell állnia. Ezt már sok-sok alkalommal a fejükbe vertem, de szerintem teljesen elfelejtkezett róla, annyira elszánt volt a Szirotkinnal vívott küzdelmében.”

„A fénypanelek a rajtszámát villogták, és Lewis sokkal-sokkal gyorsabb volt nála. Már elég régen láttam, hogy valaki ennyire figyelmen kívül hagyta a kék zászlókat.”