Leclerc még Räikkönen elküldésekor sem tudta, hogy ő lett a befutó

Charles Leclerc, Ferrari, Kínai Nagydíj 2017
LECLERC Charles (fra) reserve driver Ferrari SF70-H team scuderia Ferrari ambiance portrait during 2017 Formula 1 FIA world championship, China Grand Prix, at Shanghai from April 7 to 9 - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke a Mercedest hozta fel példaként, amikor megindokolta, miért ennyire fiatal pilótát hoztak Kimi Räikkönen helyére.

Már így is lemaradásban van legfőbb riválisával szemben a Ferrari a versenyzők terén Maurizio Arrivabene csapatfőnök szerint, többek között ezért is jó döntés, hogy Charles Leclerc személyében teret adtak a fiatalságnak. A jövőre Sebastian Vettel csapattársaként a vörösöknél vezető monacói eközben elmondta, ő sem tudott előre semmit, mindössze pár nappal a hivatalos bejelentés előtt értesítették arról, hogy jövőre Räikkönen helyére érkezik.

Leclerc 21 évesen futhatja első versenyét a Ferrari színeiben Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Leclerc a néhai Ricardo Rodríguez óta a legfiatalabb Ferrari-pilóta lesz, Gilles Villeneuve 1977-es bemutatkozása óta pedig a legtapasztalatlanabb.

A Scuderiánál soha nem volt divat ennyire fiatalon leigazolni valakit, Arrivabene szerint azonban nekik is tartaniuk kell a lépést az új trendekkel.

„Az idők változnak. A legfontosabb, hogy megtartsuk a Ferrari DNS-ét, egyúttal a jövőbe is tekintsünk – mondta a csapatfőnök a Sky Sportsnak. – Ha megnézzük, a Red Bull leigazolta Gasly-t Verstappen mellé, a McLarennél pedig ott van Sainz és az újonc Norris.

A legjobb módja, hogy előnyhöz jussunk, ha meglépjük ezt a döntést és felnevelünk egy tehetséget, aki a Ferrari akadémiájáról került ki."

Vettelnek nem volt beleszólása Leclerc érkezésébe Forrás: DPPI/Florent Gooden

Räikkönen maradása mellett szólt, hogy közismerten jó kapcsolatot ápol Sebastian Vettellel, a Ferrarinak így nem kellett tartania a két pilóta közti ellenségeskedéstől. A finn pilóta leváltása előtt sokan biztosra vennék, már csak Vettel miatt sem rúgná ki őt a Ferrari, Arrivabene azonban világossá tette, a négyszeres világbajnoknak nem volt beleszólás a döntésbe.

Az én munkám, hogy a teljes képet figyelembe vegyem, beszéljek a főnökeimmel és bemutassak nekik egy hosszú távú tervet. Az ilyen döntéseket a menedzsment hozza, nem a versenyzők."

Természetesen Leclerc-t is megkérdezték a szerződtetésének körülményeiről.

A Sauber versenyzője még akkor sem tudott semmit, amikor Monzában a Ferrari közölte Räikkönennel, hogy a szezon végén mennie kell.

„A paddockban mindenki azt gondolja, hogy már régóta tudtam róla, de engem is csak az Olasz Nagydíj utáni hét végén értesítettek – nyilatkozta Leclerc a Sky Sportsnak. – Akkor Maurizio felhívott, hogy megszületett a döntés. Addig minden csak pletyka volt.

Elképesztő érzés. Őrület. Gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy a Ferrari pilótája leszek. Valószínűleg az egész paddockban ez a legkeresettebb ülés."

Sokat fog tanulni Vetteltől Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Leclerc nem várja, hogy Vettel jövőre egyfajta mentorként egyengeti majd az útját, ahogy tette mondjuk Michael Schumacher Felipe Massával 2006-ban.

A múltban sokat beszélgettünk, jó a kapcsolatunk. Egyértelműen tanulni fogok tőle, egy ilyen bajnok oldalán vezetni mindig nagy segítség egy fiatal pilótának."