Schumacher fia megnyerte az F3-as Európa-bajnokságot

Forma-3, Mick Schumacher, Prema Powerteam, Hockenheimring
4 Mick Schumacher (DEU, PREMA Theodore Racing, Dallara F317 – Mercedes-Benz), FIA Formula 3 European Championship, round 10, race 2, Hockenheim (DEU), 12. - 14. October 2018
Vágólapra másolva!
A rekordbajnok Michael Schumacher 19 esztendős fia, Mick pályafutása első komolyabb sikerét érte el, ezzel rögtön az F1-es indulás jogát is megszerezte.

Már egy futammal a szezon vége előtt elhódította az F3-as Európa-bajnokság trófeáját a rekordbajnok Michael Schumacher fia, Mick Schumacher. A 19 esztendős német versenyző ezzel pályafutása első formulaautós bajnoki címét érte el, miután két évvel ezelőtt második helyeket szerzett a német és az olasz F4-es bajnokságokban.

Sikerével Mick Schumacher elegendő pontot gyűjtött ahhoz, hogy jövőre akár a Forma-1-ben is bemutatkozhasson, de ennél valószínűbb, hogy a ranglétra következő lépcsőfokán, a Forma-2-ben indul majd, várhatóan mostani csapata, a Prema Theodore Racing színeiben. Amennyiben ez így lesz, Mick jövőre is pályára lép majd a Hungaroringen, immáron az F1-es Magyar Nagydíj programjában.

A mindent eldöntő pillanat Forrás: Thomas Suer / suer.photo/(c) FIA F3 / Suer/Thomas Suer

Az előző évhez hasonlóan az idei szezon is nehézkesen indult Mick Schumacher számára, a 30 futamos pontverseny első 14 futama után mindössze az összetett 10. helyén tanyázott, a második félidőben viszont valósággal megtáltosodott, és olyan ütemben halmozta a győzelmeket, hogy a Red Bull által szponzorált riválisa, Dan Ticktum már szabálytalanságra kezdett célozgatni.

Schumacher az utolsó, hockenheimi fordulóra már úgy érkezett, hogy lényegében csak elveszteni tudta a bajnoki címet,

de az első futamon balesetbe keveredett, így nem szerzett pontot, a második alkalommal viszont Ticktumot is verve a 2. helyen ért célba, így az utolsó, vasárnapi versenyen bármi is történik, Schumacher már biztosan több ponttal zárja az évet Ticktumnál.

„Nehéz ezt szavakkal leírni – nyilatkozta Schumacher. – Nagyon hálás vagyok azért, hogy megélhetem ezt a pillanatot és ezt az álmot. Azzal foglalkozunk, amit imádunk, és a lehető legjobb érzés, hogy még jól is szerepelünk” – tette hozzá. Az ifjú pilóta köszönetet mondott édesapja két bizalmasának, Peter Kaisernek és Sabine Kehm menedzsernek, akik elkísérik őt a versenyekre.

– mondta. – Az egész szezon során keményen dolgoztunk. Talán a szezon eleje nem úgy festett, ahogy most mennek a dolgok, de képesek voltunk folyamatosan fejlődni, és mindent javítani, amivel foglalkoztunk. A csapat rengeteg támogatást nyújtott nekem az egész év során, még a legmélyebb gödörben is.”

Mick Schumachernek a 2. hely is elég volt a bajnoki címhez Forrás: Thomas Suer / suer.photo/(c) FIA F3 / Suer/Thomas Suer

A Prema korábbi versenyzője, Lance Stroll egyenesen az F3-ból katapultált a Williams F1-es csapatához, szerinte ezt Mick Schumacher is megtehetné, de Racefans-nek elmondta, ez „nagyon pilótafüggő. Nem hiszem, hogy van helyes és helytelen megoldás. Néhány versenyzőnek rá kell hajtania, ha lehetőséget kap a Forma-1-ben, mások viszont más helyzetben vannak.”

Stroll rámutatott, hogy ő egy 2014-es autóval rengeteget tesztelhetett az F1-es bemutatkozása előtt, de ez nem sokat segített 2017 elején, mert az új szabályok szerint épült autók 7 másodperccel gyorsabbak voltak.

„A teljesítményhez gyorsan hozzá lehet szokni, a lényeg az, az ember hogyan optimalizálja az autót és a gumikat. Az F3-ból mindenképpen nagy az ugrás, a pályától függően 15-20 másodperc” – mondta Stroll, majd Schumacherrel kapcsolatban megjegyezte: „Nagyon jó munkát végzett, különösen a szezon második felében. Úgy tűnt, mindent jól összerakott.”