Wolff: Oconnak lesz helye 2020-ban, méghozzá jó csapatban

Forma-1, USA Nagydíj, Esteban Ocon, Force India
OCON Esteban (fra), Racing Point Force India F1 VJM11, portrait during the 2018 Formula One World Championship, United States of America Grand Prix from october 18 to 21 in Austin, Texas, USA - / Motorsports: FIA Formula One World Championship; 2018; Grand Prix; United States, FORMULA 1 PIRELLI 2018 UNITED STATES GRAND PRIX , Circuit of The Americas 19.10.2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke elmondta, még ha jövőre esetleg nem is, 2020-ra biztosított Esteban Ocon helye a Forma-1-ben, ráadásul egy jó csapatnál vezethet.

Lassan a helyükre kerülnek a kirakós utolsó darabjai is, és teljessé válik a Forma-1 2019-es szezonjának mezőnye. Már csupán három hely kiadó, azaz inkább kettő, mert bár a Toro Rosso, a Williams és a Force India sem jelentette még be második pilótáját a következő idényre, azonban míg utóbbi esetében nyílt titok, hogy Lance Stroll lesz Sergio Pérez csapattársa, azt, hogy Stroll helyére ki érkezik, egyelőre nem lehet tudni. Esteban Ocon az egyik esélyes az ülésre. Hogy megkapja-e, arról a Williams dönt.

Ocon a Williams válaszára vár Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Noha Stroll érkezését hivatalosan még nem jelentette be a Force India, miután édesapja felvásárolta a silverstone-i csapatot, a 19 éves kanadai helye biztosnak tűnik jövőre.

Erre utalnak Otmasz Szafnauer csapatfőnök szavai is, aki szeretné, ha már az abu-dzabi teszten kipróbálhatnák Sergio Pérez jövő évi csapattársát.

„Úgy gondolom, hogy Abu-dzabiban jó lenne beültetni a másik pilótát is az autóba, hogy gyűjtsön pár kilométert – mondta Szafnauer. – A szezon végi teszt a jövő évre irányul. Annak ellenére, hogy az idei autóval megyünk, a 2019-es gumik lesznek rajta, minden azok megértéséről fog szólni."

Szafnauer az Esteban Ocon iránti tiszteletből egyelőre nem ment bele a részletekbe, így azt sem mondta ki, hogy Stroll lesz a jövő évi versenyzőjük, valamint azt sem, hogy biztosan lehetőséget fog kapni a teszten.

míg ő nem tudja, hogy mihez kezd jövőre. Jó dolog lenne Estebannak bejelentenie a saját terveit."

A Force India csapatfőnöke azt mindenesetre megerősítette, hogy a szezon végéig Ocon vezeti az egyik autót, mivel semmi okuk nincs idő előtt lecserélni.

Mellettem az utódom? Stroll (balra) és Ocon jóban vannak, könnyen lehet, hogy jövőre helyet cserélnek Forrás: DPPI/Clement Marin

Eközben a Williamsnél is folynak az egyeztetések, a grove-iak továbbra sem jelentették be, hogy kit szeretnének George Russell csapattársának jövőre. A jelöltek között ott van Ocon is, akit a Mercedes szertne a Forma-1-ben tartani jövőre,

Toto Wolff ugyanakkor kijelentette, ez nem rajtuk, hanem kizárólag a Williamsen múlik.

„A döntés nem tőlünk, hanem a Williamstől függ. Nekik kell meghatározni, hogy kit gondolnak a legjobb megoldásnak – mondta Wolff a Speedweeknek. – Amennyire én tudom, Robert Kubica és néhány másik pilóta továbbra is versenyben van az ülésért, mindannyian megérdemlik az esélyt. A döntés a Williams kezében van."

A pletykák szerint amennyiben Ocon versenyzői ülés nélkül maradna, a Mercedes harmadik számú pilótája lehet jövőre, hogy aztán 2020-ban akár Valtteri Bottast váltsa.

– nyilatkozta Wolff, de a részletekbe nem ment bele. – Mindenkit biztosíthatok arról, hogy jó autóban lesz 2020-ban, mivel sok csapat van, amely érdeklődik iránta."