Vágólapra másolva!
A német pilóta szerint a vereség ellenére látni kell, hogy a Ferrari továbbra is fejlődik. Ross Brawn óva inti őket a kapkodástól.

Az ígéretes kezdés után az idén is vereséget szenvedett Sebastian Vettel és a Ferrari az immáron ötszörös világbajnok Lewis Hamiltonnal felálló Mercedestől. Vettel tavaly is harcban állt a világbajnoki címért, akkor egy váratlan baleset és műszaki hibák, az idén viszont folyamatos bakik fosztották meg egy újabb győzelem lehetőségétől.

Bár sportszerűen gratulált Hamiltonnak és a Mercedesnek is, Vettel nem titkolta, hogy fáj neki az idei vereség tudata, újságírói kérdésre megerősítette, hogy „bizonyos szempontból mindenképpen” ez pályafutása legnehezebb szezonja.

Vettel nem kapott zöld utat a világbajnoki cím felé Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Más volt, mint a többi év, de szerintem nem szabad elsiklanunk afölött, hogy nagyon erős csomagunk van, versenyeket tudtunk nyerni, és bár az egyéni világbajnokságért már nem vagyunk versenyben, a konstruktőriért még küzdhetünk – mondta. – Még ha ez egy nehéz év is volt, szerintem csapatként így is jól alakult a számunkra.”

Vettel 2015-ben csatlakozott a Ferrarihoz, miután a 2014-es szezon neki és a Scuderiának sem alakult jól. Rögtön belopta magát a Tifosi szívébe három győzelmével, majd 2016-ban kissé megtorpant a fejlődés, de a 2017-es szabályváltozásokkal a Ferrari a Mercedes egyértelmű kihívója lett. A Scuderia korábbi technikai igazgatója, Ross Brawn átérzi a helyzetüket.

Michael Schumacher és Ross Brawn kapcsán sokan csak a győzelmekre emlékeznek, de vereségekből is akadt bőven Forrás: AFP/Damien Meyer

„A verseny utáni sajtótájékoztatón Vettel letörtnek tűnt, és ezt meg tudom érteni. Amikor az ember az egész év során hajszol egy célt, de az elérhetetlenné válik, nagy megbánást hoz, ha visszatekintünk arra, hogy mit lehetett volna jobban csinálni. Ezeket a helyzeteket én is jól ismerem. Én is elsőkézből megtapasztaltam ezt ugyanabban a csapatban, mint a német.”

„A Ferrari és Vettel kénytelen innen újrakezdeni, megérteni, hogy mi ment félre, és mit lehet javítani, pánik és elhamarkodott tettek nélkül. Mindössze két szezon alatt a Ferrari ismét bajnokesélyes lett, ezt a Mercedes kétségtelen teljesítménybeli előnyével nehéz volt elképzelni a hibridkorszak elején. Most a Ferrarinak előre kell lépnie, de úgy, hogy a fürdővízzel együtt ne öntsék ki a gyereket is!”