Vágólapra másolva!
Nico Rosberg könnyű pole pozíciót szerzett a Magyar Nagydíjra, miután Lewis Hamilton Mercedese már az időmérő első etapjában lángra kapott az üzemanyag szivárgása miatt. A Ferrari elszámította Kimi Räikkönen taktikáját, aki egy a Q1-ben búcsúzott. A 2. rajtkocka Vettelé lett, Bottas ismét a legjobb három közé került.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Nem szűkölködött meglepetésekben a Magyar Nagydíj időmérő edzése, amely után ismét Nico Rosberg örülhetett, és idén már hatodszor kezdheti meg a versenyt a pole pozícióból. Legnagyobb riválisa, Lewis Hamilton ráadásul megint a rajtrács végére került, miután üzemanyag-szivárgás miatt egyetlen mért kört sem tudott megtenni a Q1-ben.

Az időmérő előtt még úgy tűnt, Hamilton a pole pozíció legfőbb várományosa, hiszen mindhárom szabadedzésen ő futotta meg a legjobb időt. A kvalifikáción viszont esélye sem volt felvenni a harcot Rosberggel, miután a Q1-ben futott második körében lángok csaptak fel a Mercedese hátuljából. Hamiltonnak a bokszbejáratig sikerült eljutnia az égő autóval, majd csalódottan végignézte, ahogy a sportbírók próbálják eloltani az égő Mercedest. Hamilton a 21. helyen fejezte be az edzést a műszaki hiba miatt szintén köridő nélkül maradt Pastor Maldonado előtt, de a versenyt az utolsó helyről vagy a bokszutcából fogja megkezdeni.

„Ki kell cserélnünk a motort és a váltót, de a büntetés már nem árt nekünk – sokkal hátrébb nem kerülhetek a rajtrácson" – nyilatkozta Hamilton, akinek a Mercedes elmondása szerint üzemanyag-szivárgás miatt gyulladt ki az autója. „Először azt éreztem, hogy nem működnek rendesen a fékjeim, majd a lángokat is megláttam. Sok minden jár most a fejemben, de arra kell koncentrálnom, hogy holnap minél jobb eredményt hozzak ki ebből a helyzetből."

Rosberg idén hatodszor indulhat a pole-ból - a galériához kattintson! Forrás: Farkas Péter (Origo)

Trükkös körülmények

Rosbergnek így nem maradt kihívója a Q3-ra, miután a Mercedes a Hungaroringen is sokkal gyorsabb volt a többieknél. A biztató tempót mutató Red Bull-lal Sebastian Vettel ugyan átvette a vezetést az utolsó percekben, de Rosberg az 1:22.715-ös idejével végül majdnem fél másodpercet vert honfitársára. „Örülök, de azért sajnálom, hogy megint nem tudtam nyíltan megküzdeni Lewisszal" – nyilatkozta a bajnokság éllovasa, aki az első Q3-as körében hibázott a döntő szakaszra megérkező esőben. A csapadék a Q2 és a Q3 közötti szünetben kezdett el hullani, azonban a pálya különböző szakaszain nem egyenlő intenzitással esett, ezért nagyon megnehezítette a versenyzők dolgát.

„A Q3 nagyon nehéz volt, mert az elején folyamatosan változott a pálya állapota. Én voltam az első, aki megérkezett az első kanyarba, ezért nehéz volt megítélnem a helyzetet" – magyarázta Rosberg, aki megúszta annyival, hogy szélesen fordult a célegyenes után. Rosszabbul járt az őt követő Kevin Magnussen, aki már nem tudott korrigálni a megcsúszása után, és az első kanyar melletti gumifalban kötött ki, ami miatt az edzést is meg kellett szakítani. „Az első kanyarban sokkal vizesebb volt a pálya, mint az utolsóban" – mondta Magnussen. „Ott fékeztem, ahol normális esetben szoktam, de nyilván előbb kellett volna."

Vettel ezúttal gyorsabb volt Ricciardónál - a galériához kattintson! Forrás: Farkas Péter (Origo)

Miközben a sportbírók elszállították Magnussen autóját, elállt az eső, ezért a Q3 hátralévő perceiben is a száraz pályás gumikat használták a versenyzők. Rosberg mögött Sebastian Vettel tudta megszerezni a második helyet, ezzel idén harmadszor indulhat az első sorból. „Tegnap délután az autó kicsit elkezdett közelebb kerülni az ízlésemhez, ennek köszönhetően természetesen kicsit gyorsultam is" – magyarázta a német, akinek ezúttal sikerült legyőznie a csapattársát. Daniel Ricciardót megelőzte a továbbra is remek formában lévő Valtteri Bottas is, aki a Williamsnek nem kedvező pályán is a 3. helyen fejezte be a kvalifikációt.

Taktikai hiba a Ferrarinál

Az 5. helyre Fernando Alonso hozta be a Ferrarit, az olaszok azonban nem lehetnek elégedettek az időmérőjükkel, Kimi Räikkönen ugyanis már a Q1-ben kiesett. A finnt – csapattársához hasonlóan – nem küldték ki a pályára a lágy gumikon, mert azt hitték, a közepes keveréken futott köre elég lesz a továbbjutáshoz. Az utolsó percben azonban a marussiás Jules Bianchi javítani tudott, és elütötte Räikkönent a továbbjutásról. „Többször is rákérdeztem a csapatnál, hogy ne hajtsak-e ki újra a pályára, mert 100 százalékig biztos akartam lenni a továbbjutásban" – magyarázta a finn. „De ők azt mondták, hogy ne menjek ki."

Felipe Massa a 6. helyről indulhat, miután 9 tizedet kapott Bottastól, Jenson Button pedig a 7. helyre kvalifikált a McLarennel. Bejutott a Q3-ba Jean-Eric Vergne és Nico Hülkenberg is, ellentétben a csapattársaikkal – Danyiil Kvjat a Q2 végén megpördült, Sergio Pérez pedig egy hidraulikai probléma miatt csak egy mért kört tett meg a második etapban.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!