Vettel nyerte az edzést, Räikkönen a falnak koccant

Események

Forma-1, Sebastian Vettel, Ferrari, Monacói Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Monacói Nagydíj utolsó szabadedzése nem a szokásos forgatókönyv szerint alakult, és a Ferrari német versenyzője meggyőző tempót diktált, 2 tizedet verve Rosbergre. A csapattársa azonban besokallt az első kanyarban, és megrongálta az autóját.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Sebastian Vettel meglepetésre legyőzte a Mercedeseket a Monacói Nagydíj utolsó szabadedzésén, 2 tizedet verve Nico Rosbergre és több mint fél másodpercet a 3. helyen végző Lewis Hamiltonra, míg a másik Ferrarit vezető Kimi Räikkönen a korlátnak csapódva megrongálta az autóját.

A szombat délelőtt nem a megszokott forgatókönyv szerint alakult. Mivel a csapatok csütörtök délután az eső miatt sem az időmérőre, sem a versenyre nem tudtak gyakorolni, és nem volt idejük kipróbálni a szuperlágy gumit sem, ma kaptak belőle egy extra szettet. A Mercedes ezt kihasználva rögtön azokon küldte ki a pályára a versenyzőit, akik eleinte magabiztosan uralták is a tabellát.

Vettel meglepően jó kört futott a Ferrarival Forrás: AFP/Boris Horvat

Hamilton eleinte körről körrel őrizte 5-8 tizedes előnyét Rosberggel szemben, de amikor az edzés végén a második szett szuperlágy Pirellivel próbálkozott, nem tudott javítani. A korábbinál gyengébb tapadásra panaszkodott, aminek a Mercedes szerint egyszerűen a túl nagy keréknyomás volt az oka, Rosberg viszont gyorsabb kört ment, mint előtte, így sikerült beférkőznie a csapattársa elé.

Meglepő Ferrari

Vettelt azonban nem közelítette meg. Csak az utolsó szektorban ért el jobb részidőt ferraris honfitársánál, aki tökéletesen is időzítette a körét, nem kellett a forgalommal bajlódnia, és 6 tizedet vert Hamilton egy évvel ezelőtti időeredményére. Räikkönen a lágy gumikon még gyorsabb volt nála, de miután az első szett szuperlággyal beállította a legjobbját, az első kanyarban kifarolt, és Ferrarijának bal hátuljával a védőkorlátnak koccant. Hogy emiatt kapott-e defektet, vagy éppen egy defekt idézte elő a megcsúszását, az nem volt egyértelmű.

Az első öt közé vágyó Daniel Ricciardónak sikerült a 4. helyre tornáznia a Red Bullt – jóllehet, egy másodperces hátránnyal –, míg a Toro Rosso pilótái közül ezúttal Carlos Sainz érte el a jobb időeredményt. Csapattársa, a csütörtök délelőtti 2. helyével nagy feltűnést keltő Max Verstappen az edzés vége felé kifarolt az utolsó kanyarban, és összetörte az autója hátsó szárnyát.

Jenson Button a legjobb tíz közé juttatta a McLarent, a Williamsek viszont nem mutattak semmi feltűnőt, és a 15-16. helyen zárták az edzést. Amelyen egyébként ismét hűvös, alig 18 fok volt, és az aszfalt hőmérséklete sem nőtt 26 fok fölé.