Hamiltoné a pole, a Williams lenyomta a Ferrarit

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Brit Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Brit Nagydíj időmérőjének végén csak Massa javított, amivel megelőzte Bottast. Hamilton a Q3 elején futott körével is bebiztosította magának az első rajtkockát, a Ferrarinak a Williams ellen sem volt esélye. Rengeteg versenyző idejét törölték pályaelhagyás miatt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

A vasárnapi Brit Nagydíjon Lewis Hamilton indulhat az élről hazai pályán, Silverstone-ban, miután a Q3-ban az első mért kör során gyorsabbnak bizonyult csapattársánál, Nico Rosbergnél, valamint a Williams párosánál is, akik közül ezúttal Felipe Massa érte el a jobb köridőt. A brazil volt az egyetlen, aki a második gyors körében javítani tudott a pozícióján, így legyőzte Valtteri Bottast és a két Ferrarit. Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel csak az 5-6. pozíciót érdemelte ki.

Jól indult pedig az edzés a Scuderia számára, Kimi Räikkönen még a leggyorsabb is tudott lenni a Q1-ben, a Q2-ben pedig Bottas került Hamilton elé, Rosberg pedig mindkét alkalommal gyorsabb volt a csapattársánál. Hamilton viszont összeszedte magát a Q3-ra, és az is jól jött számára, hogy Rosberg az utolsó körében a bal első gumi gyenge tapadására panaszkodott. A folyamatosan változó irányú szél és a melegedő aszfalt is gátolta a mezőnyt, hogy javítani tudjanak a korábban elért eredményeken.

Hamilton nem talált legyőzőre szombaton, Silvestone-ban - katt a galériához! Forrás: Daimler

A Williams remekül felállt a pénteki visszafogott teljesítménye után, mindkét Ferrarit legyőzték, a Toro Rosso délutánja viszont nem alakult jól. Bár Carlos Sainz 8. helye Danyiil Kvjat Red Bullja mögött sikernek tekinthető, Max Verstappen végig küszködött az autójával, és csak a 13. helyen végzett. A 9. Nico Hülkenberg lett az új Force Indiával, a Q3 utolsó helyét pedig Daniel Ricciardo érte el, miután törölték egy köridejét a harmadik harmadban.

Messze nem ő volt az egyetlen, aki így járt: a Q1-ben és a Q2-ben is több pilóta idejét elvették pályaelhagyás miatt, elsősorban a Copse kanyarban. Räikkönen csaknem ki is esett ezért a Q2-ben, és Pastor Maldonado baja is többször meggyűlt a szombaton kiadott direktíva miatt. Más jellegű problémái voltak a McLarennek: Fernando Alonso autója műszaki hiba miatt alig tudott részt venni az edzésen, majd Jenson Buttonnal egyetemben simán kiesett a Q1-ben.

Hamilton lendületben

Újabb pole pozíciójával Lewis Hamilton Michael Schumacher és Ayrton Senna mögött már a 3. az örökranglistán, és esetleges holnapi győzelmével a nyertesek rangsorában is előrébb léphet. A brit pilóta kiemelte, hogy a pole pozíciót az időmérő előtt felülvizsgált beállításoknak köszönhette. Elmondta, hogy a Q3-ban már csak a lehető legjobb köridő elérésére törekedett.

Az ismét savanyú arcot vágó Rosberg elismerte, hogy csapattársa egyszerűen jobb kört tudott futni az első mért kör alatt a Q3-ban, utána viszont a bal első kerekénél gyengült a tapadás, ezért Hamiltonnal ellentétben befejezte ugyan a körét, de javítania már nem sikerült. „Bosszantó, de ez van” – összegzett. Massa örült, hogy a csapattársával egyetemben megverték a Ferrarikat, így a 2004-es futam óta holnap először nyílik majd esélyük dobogós helyet szerezni a Williamsnek Silverstone-ban.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!