Hamilton besétált Rosberg mögé, Vettelt kilökték

Események

Forma-1, Orosz Nagydíj, rajt
Mercedes AMG Petronas F1 Team's German driver Nico Rosberg leads Williams Martini Racing's Finnish driver Valtteri Bottas and Scuderia Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen during the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit on May 1, 2016. / AFP PHOTO / YURI KADOBNOV
Vágólapra másolva!
A Mercedes demoralizáló kettős győzelmet aratott Oroszországban, Hamilton hamar átvette a 2. helyet csapattársa mögött. Räikkönen behozta dobogóra a Ferrarit, Vettel azonban már a rajtnál kiesett, miután ismét összeakadt Kvjattal.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül69 bejegyzés

Az első három versenyhez képes kevésbé volt csavaros az Orosz Nagydíj, de a korábbiakhoz hasonlóan ezt is Nico Rosberg nyerte meg, Lewis Hamilton pedig minimalizálta a veszteségét a 10. helyről indulva, és különösebb megerőltetés nélkül 2.-ként futott be. Az izgalmak az első körökbe sűrűsödtek: a rajt után elszeparáltan két baleset is történt, amelyben hárman kiestek, s több másik autó megsérült. Emiatt 3 körön át a Safety Car vezette a mezőnyt.

A fő áldozat Sebastian Vettel volt, akit Danyiil Kvjat az első féktávon és a 3-as kanyar közepén is felöklelt, s a gumifalban kötött ki. „Őszintén, mi a **** történik?” - káromkodott feldúltan a rádióba, miután Sanghaj után ismét tönkretette a versenyét az orosz pilóta.

"A 2-es kanyarban meglöktek, de ott még szerencsém volt, hogy nem pördültem meg, a következő nagy ütéstől viszont már igen, és nem tudtam elkerülni a falat" - nyilatkozta a Sky Sportsnak. Kvjat 10 másodperces stop&go büntetést kapott a manőverért.

"Nem hittem, hogy ennyire belassul mindenki előttem" - magyarázta. "Beletapostam a fékbe, de a blokkoló hátsó kerekek miatt nem sok hatása volt, ezért történt az első ütközés. A második pedig azért, mert nem láttam, mi zajlik (Vettel) előtt, ő pedig hirtelen lelassított, amire sajnos már nem tudtam reagálni."

Kvjat tönkretette Vettel versenyét. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: RIA Novosti/Alexey Kudenko

Hátrébb Esteban Gutiérrez rongyolt bele Nico Hülkenbergbe a féktávon, és a mezőny végi kalamajkában további autók koccantak. Hülkenberg, valamint Rio Haryanto nem tudta folytatni a versenyt; míg a két Red Bullnak, Sergio Péreznek, Marcus Ericsonnak és Gutiérreznek a depó felé kellett venni az irány kisebb-nagyobb szervizre. Utóbbit később áthajtásos büntetéssel sújtották a láncreakció előidézése miatt.

Vettel később maga vezetett vissza a garázsokhoz az érte küldött robogón, és

a Red Bull bokszutcai irányítóközpontjánál váltott néhány szót Christian Hornerrel is.

"Frusztrált volt, én pedig csak elnézést tudtam kérni tőle" - ismerte el a csapatfőnök.

Hamiltont ezúttal vízszivárgás lassította

A várakozásoknak megfelelően a mezőny nagy része egy bokszkiállással teljesítette a távot, a szuperlágy és a lágy gumik még a 40 fok környékére melegedő aszfalton is alig koptak. A Mercedes egész hétvégén dominált, így nem keltett különösebb meglepetést, hogy

Hamilton a szombati motorhiba után gyorsan menetelt előre.

Az Orosz Nagydíj rajtja. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Autójába új turbót, MGU-H-t, vezérlőelektronikát és akkumulátort szereltek, és a gyárból éjszaka egy különgéppel Szocsiba szállítottak egy példányt az új fejlesztésű üzemanyagrendszerből. Miután rendeződött a mezőny, Hamilton 5.-ként bukkant fel, és a Safety Car távozását követően egyből megelőzte Felipe Massát, majd a 7. körben a 4-es kanyarnál Kimi Räikkönent is.

"Szerintem nem számított rá, hogy előzni fogok" - vélte. A másik finn, Valtteri Bottas nehezebb falatnak bizonyult, ráadásul a Williams az elévágás veszélyét is sikeresen hárította. A Mercedest a 19. körig tudták maguk mögött tartani, a célegyenes végén Hamilton ekkor talált utat mellettük, hogy Rosberg nyomába eredjen. Hátrányát 13-14 másodperc környékéről 8 alá is levitte, de szivárogni kezdett a hűtővize, ami kútba ejtette minden győzelmi reményét.

"A motorral azonban probléma lépett fel, ezért vissza kellett vennem" - mondta. Ugyanakkor köszönetet mondott a szerelőknek, hogy éjszaka összerakták az autót. "A garázs ezen oldalán kemény időket élünk, de abszolút bízom és hiszek mindenkiben" - nyilatkozta. "Nem azért vannak gondjaink, mert az én autómon dolgozó szerelők korábban 3 évig Nicóén dolgoztak. A háttérben alaposan utána kell járnunk a problémáknak."

Rosberg így gyakorlatilag sétakocsikázva jutott el a célig, bár kiderült, hogy az ő autójában is rakoncátlankodott a hajtáslánc. Úgy tűnik, a kinetikus motorgenerátorral volt a ludas. "Arra kértek, változtassak a beállításokon, amivel sok teljesítményt vesztettem" - közölte. "A vetélytársaimat balszerencse sújtotta hétvégén, én azonban próbálok kiélvezni a pillanatot, mivel imádok nyerni."

Rosberg zsinórban hetedszer ünnepelhet. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Rosberg zsinórban a hetedik győzelmét szerezte, amire korábban csupán Vettel, Alberto Ascari és Michael Schumacher volt képes.

Alonso és a Renault is megszerezte idei első pontjait

Räikkönen és a Williamsek nem tudtak profitálni Hamilton problémájából, nem tudták eléggé megközelíteni. A Ferrari finn pilótája a célban 7 másodpercre volt a Mercedestől, és a futam első felében még honfitársával is meg kellett küzdenie. A rajtnál ugyan sikerült megelőznie Bottast, de a Safety Car utáni újraindításnál elaludt, és újra mögé csúszott, hogy aztán a kerékcserék során kerüljön végérvényesen elé. Räikkönen a 20. körben állt ki friss gumikért, és azzal sem került hátrányba, hogy Bottas 4 körrel korábban váltott nála.

Massa 5. lett. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Az 5. helyre Massa jött be, aki a táv vége felé nagy előnye birtokában beiktatott egy második, biztonsági kerékcserét is. Max Verstappen magabiztosan őrizte a 6. helyet a motorhibájáig - aminek már a rajtrácsra menet volt előjele -, kiesésével azonban Fernando Alonso foglalta el a pozíciót. "Szerencsések voltunk a második és a harmadik kanyarban a balesetek miatt, ajándékba kaptunk pozíciókat" - mondta a spanyol.

Alonso először szerzett 2016-ban pontot, ahogy 10.-ként befutó csapattársa, Jenson Button, valamint a 7. helyen végző Kevin Magnussen is. A Renault először zárt a legjobb tíz között idén. "Nagyon elégedett vagyok. Mázlink volt a balesetet szenvedő autók miatt, de elvégeztük a feladatunkat" - nyilatkozta Magnussen. "Remélhetőleg hasonlóan fog folytatódni a szezonunk."

A verseny első felében még Jolyon Palmer is a legjobb tíz között autózott, de neki nem sikerült benne maradnia. Romain Grosjean 2 másodperccel Magnussen mögött befutva újfent pontokat szerzett a Haasszal, őt nagyjából ugyanennyivel követte a rajt utáni defektből felálló Pérez.

Egy darabig Sainz is harcban állt a pontokért, de Palmer leszorításáért 10 másodperces időbüntetést kapott, így kiszállt a küzdelemből, hiába tartotta maga mögött sokáig Buttont. A brit néhány körrel a cél előtt ment el mellette. A sportfelügyelők Felipe Nasr-ra szintén kiszabtak 5 másodperc büntetést, amiért levágta a 2-es kanyart, bár ez a végeredményt nem befolyásolta.

A világbajnokság két hét múlva a Spanyol Nagydíjjal folytatódik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:30
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

A szezon negyedik futama következik

Szocsiban sem alakult eddig úgy a forgatókönyv, ahogy az esélyesek szerették volna: bár Rosberg a pole-ból rajtol, Vettel és Hamilton is visszaesett, Räikkönennek pedig nem ment az Orosz Nagydíj időmérő edzésén. Ez történt tegnap:

Hamiltont cserbenhagyta, Rosberget pole-ba repítette a Mercedeshttp://www.gphirek.hu/f1/percrolpercre/20160430-f1-az-orosz-nagydij-idomero-edzese-eloben.htmlHamilton vészesen közel jár egy újabb büntetéshezhttp://www.gphirek.hu/f1/20160430-f1-lewis-hamilton-veszesen-kozel-jar-egy-ujabb-bunteteshez-megrovast-kapott-az-idomero-utan.htmlRäikkönen: Hibáztam, de rosszabbul is járhattam volnahttp://www.gphirek.hu/f1/20160430-kimi-r-ikkonen-elszurtam-a-koromet-de-rosszabb-is-lehetett-volna-az-f1-es-orosz-nagydij-idomerojen.html
15:31
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Az egész F1 Sennára emlékezik

1994. május 1-je az egyik legsötétebb nap volt az autósport történetében. A San Marinó-i Nagydíjon életét vesztette a háromszoros világbajnok Ayrton Senna, akit minden idők egyik, ha nem a legnagyobb F1-es versenyzőjének tartottak. Senna egy nappal versenytársa, Roland Ratzenberger után hunyt el a fekete hétvégeként elhíresült imolai fordulón.

15:38
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Minden követ megmozgattak Hamiltonért

A Mercedes visszaszerelte Hamilton autójába a Kínában elromlott erőforrást, de ehhez különgéppel (!) éjszaka kellett elszállítaniuk az üzemanyag-ellátó rendszer azóta továbbfejlesztett alkatrészeit. Hamilton új turbót, MGU-H-t is kapott (ezek már a harmadik elemek a büntetés nélkül engedélyezett ötből), és kicserélték az akkumulátort és a vezérlő elektronikát is. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója azt mondta, nem foglalkozik az "őrültekkel", akik összeesküvést sejtenek Hamilton problémái mögött.

15:39
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Lauda szerint a dobogó benne van Hamiltonnak

A Sky Sports adásában az osztrák legenda azt mondta, hogy Hamiltonnak azt javasolta, próbáljon meg kimaradni a bajból az első körben, aztán nyomja tovább, és felérhet a dobogóra.

15:41
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Egy kerékcsere valószínű

Az ideális taktika, ha a szuperlágy gumikon induló versenyzők a 18. körben kiállnak, majd egészen a verseny végéig nyomják tovább. Ez Hamilton kapcsán érdekes lehet, hiszen 2014-ben Rosberg állóra fékezte az abroncsait, és már az első kör végén kereket kellett cserélnie, majd simán felzárkózott a 2. helyre.

15:43
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg utolérheti Schumachert

A zsinórban aratott futamgyőzelmek száma terén egyelőre Sebastian Vettel áll a legjobban, a Red Bull versenyzőjeként 9 alkalommal is nyerni tudott egymás után. Alberto Ascari és Michael Schumacher 7-ig jutott, de Nico Rosberg felzárkózhat melléjük, ha ma is nyerni tud. A Mercedes versenyzője tavaly október óta nem szorult le a dobogó legfelső fokáról.

15:45
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Jubilálnak a Force India versenyzői

Nico Hülkenberg és Sergio Pérez is F1-es pályafutása 100. futamára készül, Lewis Hamilton pedig 172-nél tart, ezzel beérte a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnökét, Niki Laudát.

15:47
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Buttont nem hagyták aludni

Zenei fesztivált rendeztek tegnap éjjel Szocsiban, és ennek több F1-es személyiség, köztük Jenson Button is kárát látta. Jenson Button szerint az ablakok is remegtek az Eurovíziós Dalfesztiválra nem kijutó daloktól, és a Sky Sports szakértője, Martin Brundle is sokáig morgott a zaj miatt tegnap éjjel a Twitteren. 

15:50
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Ecclestone-nak nem jön be a szélvédő

"Nekem nem tetszik a szélvédő, nem hiszem, hogy bárkit is megmentene" - nyilatkozta az F1 ügyvezetője a Sky Sports műsorában. Jobb lesz, ha megbarátkozik vele, mert az FIA jövőre bevezeti vagy a Red Bull megoldását, vagy a Ferrari által korábban tesztelt glóriát.

15:52
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappennek gondjai voltak a bokszból kifelé

Nem ment simán a rajtgyakorlata, ezt jelentette is a mérnökének. Odaért a rajtrácsra, egyelőre nem tudni, hogy megoldódtak-e a nehézségei.

15:57
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Az eddigi specialisták az idén is remekelnek

Hamilton az egyetlen versenyző, aki mindkét eddigi Orosz Nagydíjon dobogóra állhatott, ráadásul mindkettőt meg is nyerte. Bottas és Pérez is igazi specialistái a Szocsiban kiépített pályának, mindketten sokkal gyorsabbak voltak csapattársaiknál. A finn pilóta 2014-ben, a mexikói tavaly ért oda a 3. helyre, miután Bottast az utolsó körben kiütötte honfitársa, Räikkönen, aki most a 3. helyről, Bottas mellől indul.

16:01
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Elindult a felvezető kör

A mezőny gond nélkül elhagyta a rajtrácsot, Hülkenberg, Gutiérrez és Ericsson a lágy abroncsokat választotta.

16:05
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel megint nem úszta meg a rajtot

Először defektet kapott, majd nagy sebességgel a falnak csapódott. A négyszeres világbajnok kiesett a versenyből, és Hülkenberg is feladta a futamot.

16:06
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Safety Car a pályán

Vettel saját kezével kezdte összepakolni a Ferrari roncsait, köztük az új első szárnyának darabjait.

16:07
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Kerékcserék kezdődnek

Kvjat, Ericsson, Ricciardo, Pérez, Gutiérrez is kiállt a bokszba. Megint Kvjat ment neki Vettel autójának, orrkúpot kellett cserélni a Red Bullon.

16:08
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

2. kör: Rosberg az élen maradt

Továbbra is Safety Car mögött halad a mezőny, a pontszerzők sorrendje a következő: Rosberg, Räikkönen, Bottas, Massa, Hamilton, Verstappen, Alonso, Grosjean, Magnussen, Palmer.

16:09
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel maga motorozik vissza a bokszba

Nem hagyta, hogy egy sportbíró fuvarozza el, inkább ő ült a nyeregbe.

16:12
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Most mit kap majd Kvjat a dühös Vetteltől

A 2-es kanyarban Kvjat egyszerűen kiütötte a német pilótát, miközben Vettel Ricciardót próbálta megelőzni, majd Vettel egy újabb ütést is kapott, ezért csapódott a falba. Nem győzték kisípolni a káromkodását.

16:13
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

4. kör: Bottas és Hamilton támadásban

Ismét versenyezhetnek a pilóták, Bottas rögtön meg is előzte Räikkönent, és Hamilton is azonnal lenyomta Massát. A világbajnoki címvédő már üldözőbe is vette a Ferrarit.

16:14
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

4. kör: Rosberg meglóg

Kihasználva a mögötte kialakuló csatározásokat, Nico Rosberg 1:42.015-ös leggyorsabb körének is köszönhetően 2,9 másodpercre növelte az előnyét. Räikkönen beragadt Bottas mögé, és már a sarkában lohol Hamilton is. 

16:16
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

5. kör: Szabad a DRS használata

Ez nagyon jól jöhet Räikkönennek és Hamiltonnak is, mindketten Bottast üldözik, bár az előző körben a finn pilóta gyorsabb volt náluk.

16:17
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

6. kör: Ericsson nem adta könnyen magát

Kvjatnak fél körre volt szüksége, hogy legyűrje a Saubert, és megszerezze tőle a 15. helyet. Az élmezőnyben nincs változás, Räikkönen tapad Bottasra, de csak árnyalatnyival tud gyorsabb lenni.

16:18
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

7. kör: Hamilton levadászta Räikkönent

A finn pilóta próbált honfitársa, Bottas nyomában maradni, de hibázott, és Hamilton kíméletlenül kifékezte. A világbajnoki címvédő így már a harmadik, és mérnöke is buzdítja.

16:20
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

7. kör: Újabb leggyorsabb kör Rosbergtől

A német pilóta 1:41.884-et futott, egy kör alatt másfél másodpercet vert Bottasra, akit már nagyon üldöz Hamilton is.

16:22
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

9. kör: Kvjat a bokszban

Mintha büntetést kapott volna, de erről nem kaptunk tájékoztatást. Ez nem lenne meglepő, mert a visszajátszások szerint kétszer is nekiment Vettelnek, másodszor szó szerint lelökte maga elől az útból, bár a német pilótának akkor már defektje volt. Gutiérrez is áthajtásos büntetést kapott baleset okozásáért.

16:23
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

9. kör: Hamilton kissé lemaradt

Most nincs támadási pozícióban Bottas mögött, de továbbra is üldözi finn ellenfelét. Rosberg előnye 5,7 másodperc.

16:24
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

11. kör: Hamilton megint utolérte Bottast

A szektoridők alapján még így is gyorsabb tud lenni Rosbergnél az 1-es szektorban. A Mercedesnél közben kerékcserére készülnek.

16:26
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

12. kör: Sainz a bokszban

A Toro Rosso pilótája a 11. helyről állt ki, így Button egy helyet előreléphet. Rosberg előnye közben 6,8 másodperce nőtt, Bottas jó szolgálatot tesz az élen álló versenyzőnek.

16:28
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

12. kör: Rosberg továbbra is szökésben

Újabb leggyorsabb kör Nico Rosbergtől, már 1:41.624-nél jár, és az előző körben kereken egy másodpercet vert Bottasra. Közben Nasr kiállt a bokszba, lassú defekt miatt hívták be.

16:30
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

13. kör: Rosberg egyre távolabb

1:41.454 az aktuális leggyorsabb köre, az előnye már 9 másodperc fölött van. Hamilton most leszakadt Bottasról, és félúton helyezkedik el Räikkönen előtt. Most valószínűleg mindenki kivárja a kerékcseréket.

16:32
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

14. kör: Palmer a bokszban

A Renault pilótája ezzel visszaesik a 14. helyre, miután a rajtnál történt kavarodásból hasznot tudott húzni.

16:33
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

16. kör: Hamilton megint Bottas nyomában

Valószínűleg csak hűtötte az abroncsait az előző körökben, mert most megint a Williams mögött igyekszik, de az is lehet, hogy a Williams kezd elfogyni, mert már körönként 2 másodperccel lassabb a folyamatosan a leggyorsabb köröket futó Rosbergnél.

16:35
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

16. kör: Bottas a bokszban

Hamilton és Räikkönen fellélegezhetnek, mert eltűnt előlük a Williams. Bottas lágy keveréket kapott, 2,7 másodperc alatt végeztek a munkával, és pont Grosjean elé ért vissza. Vajon Hamilton használt gumikon elé tud kerülni?

16:37
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

17. kör: Hamilton is kereket cserélt

A Mercedes szerelői fél másodperccel lassabbak voltak a Williams embereinél, Hamilton pont ennyivel csúszott le arról, hogy megelőzze Bottast. Az Ezüstnyíl ismét beragadt Bottas mögé, közben Räikkönent sürgetik a rádión.

16:40
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

19. kör: Hamilton megelőzte Bottast

Felzárkózott ellenfele mögé, és a DRS-t is segítségül hívva beszúrt mellé a 2-es kanyarban. Bottas mindent megpróbált, de sportszerű eszközökkel már nem lehetett feltartani a Mercedest. Néhány kanyarral később Hamilton átlépte Alonso McLarenjét is, így jelenleg a 4. helyen halad, de Räikkönen és Verstappen még nem állt ki a bokszba. Räikkönen előnye 24 másodperc, de Hamilton 1:41.260-nal megfutotta a leggyorsabb kört.

16:41
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel baráti látogatást tett a Red Bullnál

A Ferrari bokszfalán egyeztetett a munkatársaival, majd átsétált Christian Hornerhez. Komor ábrázattal magyarázott volt főnökének, majd vállveregetéssel távozott.

16:42
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

20. kör: Räikkönen is kereket cserélt

Hamilton közben 1:41.170-nel újabb leggyorsabb kört futott, így Räikkönennek esélye sem volt, hogy akár csak a közelében is maradjon, de Bottast meg tudta előzni a bokszban.

16:43
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

21. kör: Rosberg is új abroncsokat kap

Problémamentes kerékcsere 2,5 másodperc alatt (ez 0,7 másodperccel jobb Hamiltonénál), és visszatér az élre. Már csak Max Verstappen várat magára az élmezőnyből.

16:45
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

22. kör: Verstappen elmenekült Hamilton elől

A holland tinédzser is kiállt a bokszba, így pont jókor tűnt el Hamilton útjából, aki 12 másodperces hátránnyal feljött a 2. helyre Rosberg mögé. A továbbiak sorrendje: Räikkönen (3.), Bottas, Massa, Pérez, Verstappen, Ericsson, Alonso, Ricciardo.

16:47
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

Ezredre azonos idő a Mercedesektől

Lehet, hogy az időmérés viccel meg minket, de mindkét Mercedes 1:41.540-et futott az előző körben. Mindenkinél gyorsabbak jelenleg (is).

16:49
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

24. kör: Leggyorsabb kör Hamiltontól

A tavalyi Orosz Nagydíj győztese 1:40.922-re szorította le a legjobb időt, de alig tudott faragni a hátrányán, mert Rosberg is erős tempót diktál magának. Hamiltonnak Safety Car kellene, hogy utolérje csapattársát, ráadásul az abroncsai is használtabbak már.

16:51
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

26. kör: Sainzot vizsgálják a sportfelügyelők

Kiszorította egy ellenfelét a pályáról. Visszajátszást egyelőre nem láttunk.

16:51
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

27. kör: Sainzot el is ítélték

10 másodpercet hozzáírnak majd az idejéhez, mert leszorította Jolyon Palmert a pályáról. Ha nem áll ki, akkor a végeredményhez adják hozzá a büntetést.

16:53
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

27. kör: Rosberg előnye továbbra is jelentős

Hamilton előtt 12 másodperccel halad, Räikkönent 17-tel, Bottast pedig 22-vel veri. Hacsak nem jön a Safety Car, tempóból nehéz lesz őt utolérni, főleg, hogy Hamilton a legutóbb lassabb volt nála.

16:55
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

28. kör: Kvjat átverekedte magát Wehrleinen

A Manor újonca hősiesen próbálta tartani magát, de Kvjat Red Bullja ellen nem volt fegyvere. Hamilton közben 1:40.648-cal újabb leggyorsabb kört futott, de csak 3 tizedet faragott le a hátrányából.

16:58
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

29. kör: Magnussen jól kiszúrt Ricciardóval

A Renault dán pilótája utolérte a közepes gumikon haladó Ricciardót, és át is vette tőle a 8. helyet. Ezzel az ausztrál ritmust vesztett, és Grosjean is elment mellette, majd a kör végén inkább kiállt a bokszba lágy gumikért. 

Jelenleg Sainz a 10., de ő 10 másodperces büntetést kap a futam végén, Nasr pedig 5 másodpercet, mert levágta a 2-es kanyart. 

17:00
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

31. kör: Pérez bevetődött a pontszerző helyekre

A mexikói pilóta a később büntetésben részesülő Sainzot előzte meg, és vette át a 10. helyet. A pontszerzők sorrendje jelenleg a következő:

Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Bottas, Massa, Verstappen, Alonso, Magnussen, Grosjean, Pérez.

17:01
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

32. kör: Hamilton nagyot ugrott előre

11,1 másodpercre csökkentette a hátrányát, részben annak köszönhetően, hogy az előző körben 1 kerek másodpercet vert ellenfelére. Rosberg előnye azonban még így is megnyugtató.

17:04
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

33. kör: Hamilton most nagyon közelít

8,4 másodpercre csökkent a különbség az élen álló versenyzők között, holott nemrég még 12 volt. Ennek oka, hogy Rosberg kénytelen áthámozni magát a lekörözötteken, köztük a 16. helyezett Kvjaton.

17:05
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

34. kör: Verstappen kiesik

Kék füst szállt fel a tavalyi fejlesztésű, eddig megbízhatónak tartott Ferrari-motorból, így a holland tehetség kiesett. Stabilan a 6. helyen haladt egy jó eredmény felé, Alonso örökölte meg a pozícióját.

17:06
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

35. kör: Verstappen jó helyen parkolt le

Okosan az egyik megnyitás mellett állt meg a Toro Rossóval, így a sportbírók ki tudták tolni az autót, és nem kell beküldeni érte munkagépet. Ennek köszönhetően csak a DRS használatát tiltották meg egy rövid időszakra, virtuális vagy igazi Safety Carra nem volt szükség.

17:09
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

37. kör: Hamilton gyors, de megint szívatja a Mercedes

A brit pilóta 1:40.260-nal a leggyorsabb kört futotta, de mérnöke figyelmeztette, hogy gond van a vízpumpájával.

17:11
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

37. kör: Rosberg új körrekordot futott

1:39.616-tal Rosberg új körrekordot futott, Hamilton 1 másodperccel visszavette a tempót, és csak 1:40.756-ot ért el, de így is gyorsabb volt a többieknél. A különbség 9,4 másodperc az élen.

17:12
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

38. kör: Tovább esik Hamilton tempója

Az előző körben már csak 1:41.394-et futott, de Räikkönen továbbra sem veszélyes rá. A Mercedesnek 15 kört kell kibírnia.

17:14
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

40. kör: Jó kis vonat indul a 7. helytől

Magnussen némi előnnyel őrzi a nemrég megszerzett 7. helyét, mögötte viszont Pérez üldözi Grosjeant, és a Sainz mögött haladó Button helyzete sem kilátástalan. Főleg azért nem, mert a spanyol büntetést fog kapni, így lehet, hogy ma mindkét McLaren pontot szerezhet, mivel Alonso a biztos 6. helyen közlekedik.

17:15
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

41. kör: Räikkönen közelít Hamiltonhoz

Az elmúlt két kör során a Ferrari már közelíteni kezdett a tempót mérséklő Hamiltonhoz, de úgy tűnik, a Mercedes versenyzője ellenőrzése alatt tartja a helyzetet.

17:17
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

41. kör: Wehrlein furcsa taktikája végképp tönkrement

Visszakapott egy szuperlágy szettet az utolsó etapra, de a bal hátsó kerék sehogy sem akart lejönni a helyéről, ezért a német újonc rengeteg időt vesztett. Az utolsó, 18. helyre jött vissza, csapattársa, Rio Haryanto már a rajtnál kiesett.

17:18
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

42. kör: Hamilton megnyugodhat

A helyzet "stabilizálódott", mondta mérnöke a rádión. Räikkönen még mindig közelít hozzá, és a futamgyőzelem biztosan elúszott (hacsak Rosberg nem esik ki), de az előnye továbbra is 12 másodperc Räikkönen előtt.

17:23
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

45. kör: Rosberg utolérte a Magnussen-vonat végét

Az elmúlt körökben kissé szétszakadt a 7. helyezett Magnussennel induló vonat, így Rosbergnek kicsit könnyebb dolga lesz a lekörözésekkel. Először a 11. helyezett Buttonnal bánt el, és már Sainzot vette üldözőbe.

17:24
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

46. kör: Befagytak a különbségek az élen

Rosberg előnye 13 másodperc Hamilton előtt, aki 10 másodperccel van Räikkönen előtt. Hacsak valaki ki nem esik, ez így is marad.

17:26
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

46. kör: Alonso unatkozik

A Sky Sports megtudta, hogy Alonso egy kör erejéig feltekerte a motorját, és futott egy 1:41-es kört, mielőtt 1:42.4-re tért vissza. A rádión azt mondta, hogy "csak jól akarta érezni magát".

17:27
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

47. kör: Massa ismét kereket cserélt

Látszólag nem tervezett kerékcserén vett részt Felipe Massa, de Valtteri Bottas haladt előtte, és így is visszaért a 6. helyezett Fernando Alonso elé, így valószínűleg a Williamsnél biztosra akartak menni.

17:28
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

48. kör: Verstappen elhagyja a bokszfalat

Nagyon csalódottnak tűnik a kiesése miatt, de egy szolid mosollyal elköszönt Franz Tosttól, aki a vállára tette a kezét.

17:29
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

49. kör: Rosberg lekörözte Magnussent is

Már csak az első 6 versenyző van körön belül az élen álló Rosberghez képest. Hamilton előnye 9 másodpercre olvadt Räikkönenhez képest, de már csak 5 kör van hátra.

17:31
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

49. kör: Button átvette a 10. helyet

Ennek nincs sok praktikus jelentősége, mert Sainz egyébként is büntetést kap a verseny végén, de így legalább nem kell majd újraszámolnunk a pontszerzőket a verseny végén.

17:32
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

51. kör: Pérez egy utolsó rohamra készül

Odaért Grosjean szélárnyékába, és megpróbál támadást indítani a 8. helyért. Ricciardo közben megelőzte Palmert, és feljött a 12. helyre.

17:34
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

52. kör: Ecclestone megint beült Putyin mellé

Az elmúlt évek egyik emblematikus képévé vált, ahogy az F1 ügyvezetője helyet foglal az általa nagyra becsült, a nyugati világban viszont nem éppen közkedvelt Vlagyimir Putyin mellett. Ez az idén sem maradt el, a páholyban egymás mellett figyelik a verseny végét.

17:35
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

52. kör: Rosberg leggyorsabb körrel készül a leintésre

1:39.004-et futott az utolsó előtti körében, ez körrekord, és az utolsó forduló alkalmával már nem fogja megdönteni, mert az 1-es szektorban visszavett a tempóból.

17:38
május 01, 2016
Vágólapra másolva!

53. kör: Rosberg megnyerte az Orosz Nagydíjat

A német pilóta zsinórban a 7. győzelmét aratta, ezzel feljött Alberto Ascari és Michael Schumacher mellé az örökranglista 2. helyére az egymás után megnyert versenyek terén. Hamilton a betegeskedő Mercedesét behozta a 2. helyre, Räikkönen is dobogós lett. A továbbiak sorrendje: Bottas, Massa, Alonso, Magnussen, Grosjean, Pérez, Button.