Ricciardo durván lenyomta a Mercedeseket

Események

Forma-1, Monacói Nagydíj, Daniel Ricciardo, Red Bull
Infiniti Red Bull Racing's Australian driver Daniel Ricciardo drives during the first practice session at the Monaco street circuit, on May 26, 2016 in Monaco, three days ahead of the Monaco Formula 1 Grand Prix. / AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET
Vágólapra másolva!
Az új Renault-motort használó Ricciardo több mint fél másodpercet vert Hamiltonra és Rosbergre a Monacói Nagydíj második edzésén az ultralágy gumikon. Erős volt a Toro Rosso is, a Ferrarik viszont nem villogtak, Vettel többször hibázott.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül43 bejegyzés

Meglepetésre Daniel Ricciardo futotta meg a legjobb időt a Monacói Nagydíj csütörtök délutáni edzésén, méghozzá nem is kis előnnyel: az ultralágy gumikon Lewis Hamiltonra 0,6, Nico Rosbergre 0,9 másodpercet vert. Egyelőre csak az ausztrál pilóta használja a Red Bullnál a Renault legújabb fejlesztésű motorját, de valószínűbb, hogy nem az erőforrás, hanem a hatékony kasztni segítette hozzá az 1. helyhez a tréningen.

Ricciardo először 1:15.015-tel foglalta el a vezető pozíciót, majd 1:14.607-nél állította meg a stoppert. Rajta kívül senki sem fért be az 1:14-es tartományba - még a két Mercedes sem, melyek házi viadalát Hamilton nyerte.

A brit orrkúpja az edzés végén behorpadt, miután a garázsban az emelő kicsúszott az autó alól, és a fémmarkolata nekiütődött a kasztninak.

Ricciardót az élre repítette az új Renault-motor Forrás: AFP/Jean Christophe Magnenet

A mezőny nagy része az ultralágy gumikat használta az edzés javarészében, a hosszú etapokon is többnyire ezeket vizsgálták. A Pirelli legpuhább keverékén Max Verstappen jött be 4.-nek, megelőzve a Toro Rosso párosát, Danyiil Kvjatot és Carlos Sainzot.

Utánuk végzett csak a Ferrari jobb eredményt elérő pilótája, aki ezúttal Kimi Räikkönen volt. Sebastian Vettel 9. lett, de neki igencsak rögös délutánja volt: a Mirabeau-nál megpördülve először a hátsó szárnyával koccolta le a palánkot, majd a St. Dévote kijáratánál súrolta a falat annyira, hogy megsérült a felnije, és emiatt kárba ment az egyik garnitúra abroncsa.

Ugyanakkor még mindig jobban járt, mint Kevin Magnussen vagy Rio Haryanto.

Időrendben előbb az indonéz versenyző rombolta le az autóját az alagút utáni sikánnál, amikor a féktávon elvesztette uralmát a Manor fölött, és a pálya mindkét oldalán kapott egy pofont a szalagkorláttól. Magnussen a célegyenesre fordító kanyarnál állt bele merőlegesen a falba mintegy 25 perccel az edzés vége előtt, lebontva a Renault elejét a manőverrel.

Más versenyzők is követtek el hibákat - a délelőtthöz hasonlóan leginkább a St. Dévote-nál -, de a többség megúszta komolyabb károk nélkül.

A csütörtöki eredmények alapján úgy tűnik, a Force India és a McLaren versenyzői támadhatnak a Q3-ba jutásért, s akár a Ferrarira is veszélyesek lehetnek, ha megtartják ezt a formát az időmérőig. A Williams viszont szokás szerint sötét lónak számít, mivel nem biztos, hogy Valtteri Bottas 14. és Felipe Massa 16. helye hűen tükrözi az erőviszonyokat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:37
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

A második edzés következik

Köszöntjük kedves Olvasóinkat a Monacói Nagydíj második edzéséről készített tudósításunkban! Csütörtök délelőtt bemutatkoztak a Pirelli lila ultralágy gumijai, melyekkel Hamilton volt a leggyorsabb, megelőzve Rosberget. Vettel befurakodott a Red Bullok elé, jól szerepeltek a Toro Rossók és a Force Indiák. Vajon mi változik délután?

15:41
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Csatornafedél okozott riadalmat

A délelőtti edzés utolsó perceiben leszakadt egy vízelvezető rosszul rögzített fedele - mázli, hogy senki nem sérült meg, ahogy ide-oda repkedett, bár Button és Rosberg is defektet kapott tőle. Azóta ellenőrizték az összes fedelet a pályán, nehogy hasonló eset történjen.

15:47
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

A St. Dévote a mumus

Massa összetörte a Williamst az első kanyarnál, és több más versenyző is kicsúszott itt, akiket megmentett a kevés monacói bukótér egyike. Egyelőre ez a baleseti gócpont. A GP2-esek edzésén szintén több koccanás történt itt.

15:52
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Kellemes idő van

A levegő pillanatnyilag 19, az aszfalt 35 fokos - utóbbi értéke jónéhány fokkal meghaladja a délelőttit. Nincs szikrázó napsütés, de eső nem fenyeget.

15:54
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Életbe lépett a szemetelési tilalom

Ettől a hétvégétől a versenyzők nem dobálhatják ki az autóból a letépett sisakfóliákat, mert eltömíthetik mások hűtőcsatornáit. Hogy mihez fognak kezdeni velük? Részletek itt.

15:57
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

A McLaren és a Williams sem remekelt

A tabella második felében végeztek délelőtt a pilótáik, pedig fogadkoztak, hogy erősen szerepelnek majd. Főleg a McLaren optimista, amely abban bízik, hogy a motorerő kisebb jelentősége, valamint a jó kasztni a malmukra hajthatja a vizet.

16:02
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Megnyitották a pályát

Sorra érkeznek a versenyzők, köztük Rosberg és Vettel is. Verstappen viszont még nem vette fel a sisakját, nevetgél néhány kollégájával.

16:06
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

A Haas párosa az élen

Gutiérrez 1:18-as idővel vezet Grosjean előtt, de ezek még csak bemelegítő körök.

16:07
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Palmer autóját szerelik

A hidraulikával van gond, a brit versenyző Renault-ja a bakon áll. Megint sok értékes időt veszít, ahogy Barcelonában is péntek délután.

16:10
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Nasr máris kicsúszott

No, vajon hol? A St. Dévote-nál, de tovább tudott menni. Palmeren kívül Massa sem jött még ki a pályára, még szerelik az ő autóját is.

16:12
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean bontogatja a szárnyait

Rossz értelemben: az alagút utáni féktávon megúszott az autójának fara, és elkapta a jobb oldali palánkot. Szerencséje van, hogy csak az első szárny jobb oldala sérült meg, illetve picit talán a futómű jobbhátsó része. Rövid ideig VSC-fázis volt a törmelékek miatt. Gutiérrez egyébként délelőtt egy hasonló esetet éppenhogy megúszott koccanás nélkül.

16:13
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen

De még nem közelítette meg a délelőtti idejét, 1:16.694-gyel vezet Gutiérrez, Kvjat, Sainz, Grosjean, Bottas, Pérez, Vettel előtt.

16:14
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton átvágta a sikánt

Ez a kanyarbevétel most nem jött össze neki, átvágott a sikán bukóterén. A brit perpillanat a szuperlágy gumikat használja.

16:16
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton és Sainz az első két helyen

Rosberg, Kvjat, Hülkenberg, Gutiérrez, Alonso, Button, Pérez, Magnussen követi őket, ahogy szép sorban javítgat mindenki. Vettel is a szuperlágy abroncsokon köröz most.

16:19
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo veszi át a kezdeményezést

A hétvége eddigi legjobb idejét futja, 1:15.315-öt, ultralágy gumin. A Ferrarik eltérő taktikán vannak, Räikkönen a lágy keveréket nyúzza, nem is jön előrébb a 17. helynél. Vettel csak 15.

16:22
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen a 3. helyen jelentkezik

A Spanyol Nagydíj győztese a 3. helyre jön be 1:15.571-es idővel. Egyébként azt mondta, nem érez terhelő nyomást magán.

16:24
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Csúnya baleset a sikánnál

Haryantón fogott ki a féktáv az alagút után, és csúnyán összetörte a Manort; olyannyira, hogy a bukótérből tovább sem tudott menni. Több kereke csálén áll, és a kasztni többi része is kapott rendesen. Virtuális Safety Car lépett életbe.

16:27
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Haryanto két falat is telibe kapott

Miután kitört az autó fara, a jobb oldali palánkról átvágódott a bal oldalira, és onnan szánkázott a bukótérbe. A roncsot elszállították, folytatódhat a gyakorlás.

16:29
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen is elrontotta az első kanyart

Nem nagyon, éppen csak annyira, hogy ne próbáljon meg egyből elfordulni, ezért a bukóteret is használva kormányzott jobbra.

16:30
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo az 1:14-et ostromolja

1:15.015-re javított nemrég, az előnye közel fél másodperc Hamilton előtt. Verstappen és Kvjat áll mögötte, majd Sainz és Rosberg következik.

16:33
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Massa a szuperlágyakat próbálgatja

Miközben sokan az ultralágy keveréket tesztelik, a brazil az eggyel keményebb fokozatú gumikon köröz - az idején apránként javít, most 17. A Mercedesek, a Red Bullok és a Ferrarik a garázsban várakoznak.

16:37
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton is ultralágyakon

Pérez az előbb ezzel a keverékkel feljött a 7. helyre, és most jön Hamilton is velük. A következő percekben fel lesz forgatva a tabella.

16:40
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen 6., Alonso 10.

Az ultralágy gumikon vannak már ők is, de egyikük sem fut veretes kört. Räikkönen hátránya 1 másodperc az élen álló Ricciardo mögött.

16:42
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Egy véletlen és egy szándékos pályaelhagyás Räikkönentől

A célegyenes végén hibázott, ezért csúszott le a bukótérbe, de az alagút után önszántából vágott át a sikánon, hogy ne állja útját a gyors körön mögötte érkezőknek. Kvjatot Massa tartotta fel a Rascasse-nál.

16:44
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton nem tudja megelőzni Ricciardót...

1:15.213-as ideje csak a 2. helyre elég, az ausztrálnál egyelőre 2 tizeddel lassabb. Az imént Button volt a következő a sorban, aki kicsúszott a St. Dévote-nál.

16:46
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

...és Rosberg sem

1:15.506-ot jegyzett a német, ezzel 3. a rangsorban. Vajon Ricciardo ennyivel kevesebb benzint cipelt, vagy az új motorral ennyit javult a Red Bullja?

16:50
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo rátett még egy lapáttal

1:14.607-et repesztett az ultralágyakon, ez igen! Hamiltonnál már több mint fél másodperccel gyorsabb. A 3. Rosberg, majd jön Verstappen, Kvjat, Sainz, Räikkönen, Pérez, Button, Hülkenberg.

16:52
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel hátsó szárnya megsérült a piruettben

A német, aki jelenleg csak 14., a Mirabeau-nál forgatta meg a Ferrarit, és lekoccolta a hátsó szárnyával a szalagkorlátot. Vissza kell térnie a bokszba, mert megsérült a légterelő.

16:54
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Középmezőnyben a Haas

Gutiérrez és Grosjean mostanra időzítette a sprintet az ultralágy Pirelliken, a mexikói a 12., a francia a 14. helyet foglalta el.

16:57
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Már mennek a hosszú etapok

Többen nekivágtak a versenyre való felkészülésnek, megtartva az ultralágy keveréket. A rendelésekből látszott, hogy a legpuhább opció lesz a legnépeszerűbb vasárnap is, és úgy tűnik, a lila jelzésű abroncsok jól bírják a gyűrődést hosszabb távon is.

17:00
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Palmer a pályán

Összerakták az autóját, így bár késve, de ő is folytathatja a munkát. A szuperlágy keveréken jött ki először.

17:01
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

16-an köröznek

A Red Bullokon és a Ferrarikon kívül Alonso és Gutiérrez nem tartózkodik a pályán, még félóra van hátra az edzésből.

17:04
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Nem tud elmozdulni az utolsó helyről Palmer

Még mindig a szuperlágy gumikat nyúzza (az 5. körénél tart), valószínűleg ezért. Az élen Ricciardo, Hamilton, Rosberg, Verstappen, Kvjat, Sainz, Räikkönen, Pérez, Button, Hülkenberg a sorrend.

17:06
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Lerombolta a Renault-t Magnussen

Az utolsó kanyarnál állt merőlegesen a falba a dán pilóta, alaposan ledózerolva az autó elejét. Megint VSC-fázis van érvényben.

17:08
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Zöld zászló, folytatódik az edzés

Miután elszállították Magnussen Renault-ját a falból, mehet tovább a tréning. Továbbra is az ultralágy gumiké a főszerep.

17:11
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel visszatért

Aki elfelejtette volna: nemrég megpördült a Mirabeau-nál, és a hátsó szárnyával lekoccolta a falat, ezért meg kellett vizsgálni a Ferrariját. 1:16.269-t futott az ultralágyakon, ami csak a 9. helyre jó - szenvedés vár a Ferrarira a hétvégén? Vettel 2 tizeddel volt lassabb Räikkönennél.

17:15
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg a 22. körét kezdi az ultralágy szettjén

Ezen belül a 10.-et a hosszú etapon, derült ki a közvetítésből. Kvjat és Räikkönen a lágy keveréket használja e pillanatban.

17:17
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean és Palmer pihenőn

A maradék 20 pilóta mindegyike kint van a pályán. Az edzésből szűk negyedóra maradt.

17:22
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel egyik felnije megsérült

Az előbb megsuhintotta a korlátot a St. Dévote kijáratánál, amitől megsérült a felnije, s emiatt át kellett váltania egy másik szett abroncsra.

17:23
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Füst a Rascasse-nál

Palmer okozta, amikor túl nagy tempóval érkezett meg a szűk kanyarhoz, és állóra fékezte a kerekeit. A pályán elég nagy a forgalom, sokan nem tudnak tiszta köröket futni.

17:26
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton a garázsban, horpadt az autója

Most ő az egyetlen, aki nem vezet - és látszik, hogy az orrkúpja behorpadt valamitől. Úgy látszik, számára véget ért a gyakorlás.

17:28
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Az állás

Ami az időmérő-szimulációk során alakult ki: Ricciardo, Hamilton, Rosberg, Verstappen, Kvjat, Sainz, Räikkönen, Pérez, Vettel, Button. Bottas 14., Massa 16.

17:32
május 26, 2016
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

Lejárt az idő, ennyi volt mára a gyakorlás Monacóban. Holnap szünnap, szombaton az időmérővel folytatódik a nagydíj. Köszönjük a figyelmet, a nap folyamán jelentkezünk szokásos összefoglaló elemzésünkkel, valamint a csapatok reakcióival!