Rosberg délután átvette a vezetést Austinban

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, USA Nagydíj
Vágólapra másolva!
Az időmérő-szimulációk során fordult a kocka, és ő volt a gyorsabb a Mercedes pilótái közül, ezúttal Hamilton maradt le 3 tizeddel. Ricciardo beférkőzött közéjük.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül39 bejegyzés

Nico Rosberg átvette a vezetést az USA Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén csapattársától, Lewis Hamiltontól, aki az időmérő-szimulációk során nemcsak tőle, hanem Daniel Ricciardótól is lemaradt.

A napsütéses, de kissé szeles időben rendezett tréning meglehetősen eseménytelen volt, csupán néhány ártatlan kicsúszás történt közben, és egyszer meg kellett szakítani a Romain Grosjean Haasáról letört, a pályára került alkatrészek miatt. Rosberg már tíz perc után az élre állt, akkor még a lágy gumikon,

a legjobb kört az edzés elején mégis Hamilton futotta, aki annak ellenére csak 3 tizeddel volt lassabb a csapattársánál, hogy a közepes Pirellik voltak az autóján.

Rosberg vette át a vezetést délután Forrás: AFP/2016 Getty Images/Lars Baron

Ez a különbség azonban akkor is megmaradt közöttük, amikor mindketten a szuperlágy gumikra váltottak. A leggyorsabb keverék nem tűnt könnyen kezelhetőnek, Kimi Räikkönen le is sodródott vele a pályáról, ezért nem javított a korábbi idején, és Max Verstappen időmérő-szimulációja sem sikerült jól. Ricciardónak viszont sikerült beférkőznie a két Mercedes közé, miután mindössze 0,194 másodperccel bizonyult lassabbnak Rosbergnél.

A Ferrarik vetették be elsőként a szuperlágy gumikat, amikor a pálya talán még kevésbé jó állapotban volt,

de Vettel 8 tizedes hátránya így sem tűnt biztatónak. A két Force India ugyanakkor jó tempót diktált, Nico Hülkenberg és Sergio Pérez a 6-7. helyet szerezte meg. A szuzukai küszködés után ismét bejutott a legjobb tíz közé a McLaren is.

A hosszú etapokon a csapatok szokás szerint változatosan sakkoztak a gumikkal, de a Red Bull mind a szuperlágy, mind a lágy gumikon ígéretesen gyors volt. A csapatok versenyszimulációját azonban megzavarta a már említett megszakítás, amely miatt pár percre mindenkinek vissza kellett térnie a bokszba fél órával az edzés vége előtt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

22:53
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Mindjárt kezdődik az edzés

Jó estét mindenkinek! Austinban már lement az első szabadedzés, továbbra is szép az idő a Circuit of the Americas környékén. Magyar idő szerint este 9-kor kezdődik az akció, szokás szerint élőben beszámolunk mindenről, ami a pályán történik.

22:55
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo megadta az alaphangot

Miután farmernek öltözött, azzá is változott. Óriási arc, tegnap texasi akcentussal adott interjút, és állati jól csinálta. Érdemes megnézni. Még szerencse, hogy inszeminálnia nem kellett...

22:59
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton jól bekezdett

Délelőtt ő volt a leggyorsabb, az edzés elején a szuperlágy, aztán az edzés közepén a lágy gumikon is 3 tizedet vert Rosbergre. Max Verstappen került a legközelebb hozzájuk, de ő is 2 másodperccel lemaradt - igaz, a közepes keverékű gumikon futotta a legjobb körét. Vettel Ferrarijáról le akart szakadni az egyik tükör, vezetés közben fognia kellett.

23:02
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Az első autók a pályán

Pascal Wehrlein, aki délelőtt átadta az autóját Jordan Kingnek, a közepes gumikon hajt ki, őt követi a két Haas és a két Ferrari is. Közben Cyril Abiteboul Christian Hornerrel beszélget a bokszban.

23:05
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean vezet

A lágy gumikon 1:40.848-as kört futott, 1,4 másodpercet verve Gutiérrezre, aki a közepes gumikat használja.

23:06
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso Räikkönennel harcol

Vicces: úgy tűnik, a versenyen érzik magukat, Alonso kanyarokon keresztül hiába próbálta megelőzni a kivezető körén a gumikat előkészítő Ferrarit. Räikkönen utána az élre állt, de Vettel 38 ezreddel jobb, 1:38.892-es eredményt ért el. Mindketten a lágy gumikat használják.

23:08
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Pérez feljön harmadiknak

Ő a közepes gumikon 1,7 mp-t kapott a Ferrariktól, de Kvjat gyorsan megelőzte a lágy Pirellikkel. Räikkönen a második gyors körében abszolút legjobb részidőt ért el a pálya elején, aztán bement a bokszba.

23:12
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg átveszi a vezetést

Ő is a lágy gumikat használta, 1:38.082-es időt ért el. Ezzel 0,459 mp-t vert a 2. helyet az előbb elfoglaló Verstappenre, és 0,8-at a korábban vezető Vettelre. Hamilton autóján a közepes Pirellik vannak, de az első szektorban így is gyorsabb volt mindenkinél. Végül 3 tizeddel lemaradt Rosbergtől, már ő a 2.

23:14
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

Szűk negyedóra után már a két Mercedes, a két Red Bull és a két Ferrari foglalja el az első hat helyet. Így állunk: Rosberg, Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Vettel, Räikkönen, Kvkat, Massa, Pérez, Magnussen, Grosjean. A két Sauber még nem járt a pályán.

23:16
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Ocon kicsúszott

Nagy mázlija volt, mert a bal hátsó kereke az aszfalton maradt, így ki tudott tolatni a kavicságyból. A Manor hátulja egyszerűen megadta magát a 18-as kanyarban.

23:17
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo megelőzi Verstappent

Ezzel feljön a 3. helyre. Mindketten 4 tizedel lassabbak Rosbergnél, és csak másféllel Hamiltonnál, de ő a közepes gumikon érte el az eredményét, míg a Red Bullok a lágyakon.

23:21
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen megkapta a szuperlágyakat

Ez elég korai, úgy látszik, máris nekifut egy idpmérő-szimulációnak. Button közben feljött a 9. helyre, de még a lágy Pirelliken.

23:24
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Ez nem volt jó kör

Több helyen lecsúszott az ideális ívről, többek között a 19-es kanyarban is. Csak a középső szektorban ért el egyéni legjobb részidőt, abszolútat pedig sehol. Maradt az 5. helyen, Vettel mögött, aki most kezdte a körét...

23:26
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel feljön a 2. helyre

Ő jobban boldogult a szuperlágyakon, az utolsó szektorban mindenkinél jobb, az első kettőben pedig egyéni legjobb részidőt ért el. 96 ezreddel így is lassabb volt, mint Rosberg a lágyakon, és csak 2 tizeddel ment gyorsabban,  mint Hamilton a közepes gumikon. Hm.

23:28
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Már Hülkenberg a 4.

0,426 másodperces hátránnyal foglalja el a helyet a szuperlágy gumikon. Most mindenki megkezdte az időmérő-szimulációját, jönnek a Red Bullok és Rosberg is. Vettel a második gyors körében javít 1 tizedet az első szektorban...

23:31
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen

Az első szektorban 4 tizedet adott Vettelnek, 8 századdal mégis kikapott tőle. Ricciardo viszont gyorsabbnak tűnik...

23:32
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg növeli az előnyét

Konkrétan 8 tizeddel volt gyorsbb a szuperlágy gumikon, mint Vettel. Az első szektorban lemaradt a Red Bulloktól, de a következő kettőben jobb részidőt ment. Viszont Ricciardo remek kört ment, 0,194 mp-re megközelítette Rosberget!

23:34
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton csak a 3.

Eddig ő nyújtott a meggyőzőbb teljesítményt, de az időmérő-szimulációja nem sikerült olyan jól, mint a csapattársáé. Ezúttal ő volt 3 tizeddel lassabb, így elmaradt Ricciardótól is. Érdekes. A szuperlágy gumik elég trükkösnek tűnnek.

23:37
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

Még csak 35 perc telt el, de az élmezőny már befejezte az időmérő-szimulációit. Így állunk: Rosberg, Ricciardo, Hamilton, Vettel, Verstappen, Hülkenberg, Räikkönen, Sainz, Bottas, Kvjat, Massa, Palmer, Ocon, Gutiérrez. A McLarenek még nem vetették be a szuperlágy Pirelliket.

23:38
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrari helyzete nem túl rózsás

Vettel ugyan a 4. helyen áll, Verstappen előtt, de Rosbergnél 8, és még Ricciardónál is 6 tizeddel lassabb volt, Räikkönen pedig nem is javított a szuperlág gumikkal. Ki is csúszott, és az autó viselkedésére panaszkodott.

23:40
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Magnussen jó kört ment

A 10. helyen áll vele, Sainz mögött, bár a gyors első szektor egyik balosában négy kerékkel elhagyta a pályát. Nasr is egész gyors volt, ő Bottast megelőzve a 11. most.

23:45
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso betör a legjobb tíz közé

Sőt, még Räikkönent is megelőzve a 8. helyre repíti a McLarent. Úgy tűnik, igaza lesz Buttonnak, aki azt mondta, az első szektorok hasonlósága ellenére a csapat itt nem lesz annyira elveszve, mint Szuzukában. Szerinte erre az a magyarázat, hogy az autójuk a hosszú kanyarokat nem szereti, a gyors terhelésváltásokat viszont igen, és a féktávokon talán a legjobb az egész mezőnyben. Apopó, Button: közben ő foglalta el a 8. helyet, 9 századdal gyorsabb volt Alonsónál.

23:47
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

Ez lett az időmérő-szimulációk vége, a legjobb idején várhatóan már senki nem fog javítani: Rosberg, Ricciardo, Hamilton, Vettel, Verstappen, Hülkenberg, Pérez, Button, Alonso, Räikkönen, Sainz, Magnussen, Nasr, Bottas, Kvjat.

23:50
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Már meg is kezdődtek a versenyszimulációk

Rosberg, Ricciardo és Hamilton a szuperlágy, Vettel a lágy gumival vágott neki az első hosszú etapjának. Rosberg és Ricciardo hasonló, 1:42.7-es illetve 1:42.9-es körrel kezdett.

23:55
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen jól indít

1:42.746-os körrel kezdte az etapját a szuperlágy gumikon, ez a Mercedesével összemérhető. Rosberg viszont máris visszalassult 1:43.7-re, míg Ricciardo tartja az 1:42-es tempót. Egyelőre úgy tűnik, a Mercedes hamarabb elhasználja a gumikat. Ez ígéretes a Red Bullnak.

23:57
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

Letört alkatrész volt a pályán, egy sportbírónak kellett beszaladnia érte. Emiatt mindenkinek meg kellett szakítania a hosszú etapját, ami nem túl kellemes, mert közben lehűlnek a gumik.

23:59
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Bottas lehetett a ludas

A Ferrari legalábbis azt írja a Twitreren, hogy az ő Williamséről szakadt le az a valami. Közben már megadták a zöld jelzést, még 31 perc van hátra. Szabadedzésen nem áll a stopper a megszakítások miatt.

00:02
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Újabb kakaskodás a pályán

Megint az egyik Ferrari keveredett bele, most Vettel próbálta hiába megelőzni Kvjatot. A visszajátszásból úgy tűnik, mégsem Bottas, hanem Grosjean autójáról tört le valami az előbb.

00:05
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Folytatódtak a hosszú etapok

A legtöbben ugyanazokkal a gumikkal tértek vissza a pályára, mint amelyeket a megszakítás előtt használtak, de Hülkenberg a közepesekre váltott.

00:08
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen nagyon gyors

Ő érte el a hosszú etapok legjobb idejét eddig, 1:42.106-os idővel kezdett a szuperlágy gumikon. Közben Rosberg visszatért a bokszba, és a lágy keverékre váltott.

00:10
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

A különbségek a gumik között

Így javítottak a versenyzők a lágyról a szuperlágy gumira váltva:

ROS 1:38.082 => 1:37.358
RIC 1:38.529 => 1:37.552
VES 1:38.541 => 1:38.258
VET 1:38.892 => 1:38.178
KVY 1:40.260 => 1:39.202
BUT 1:40.573 => 1:38.713

Elég nagynak tűnik a szórás, de a szuperlágy kb. 1 másodperccel tűnik gyorsabbnak a lágynál.

00:13
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton vibrációra panaszkodik

Ő nem a lágy, hanem a közepes gumikon teljesíti a második hosszú etapját, és azt mondja, az autója rázkódik ezen a szetten. Már az edzés elején is ez volt a problémája vele. Ricciardp a lágy Pirellikre váltott, Palmer pedig megpördült a 8-as kanyarnál.

00:17
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Rosbergnek új motorja van

Új a belső égésű motor, a turbó, az MGU-H és az MGU-K is a Mercedesében. Ezeket menetrend szerint kapta meg, Hamilton még korábbiakat használ a Sky szerint.

00:18
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen alulkormányzottságra pamaszkodik

Arról számol be a rádión, hogy a bal elsőjének annyi. Nem csoda, 18 kört teljesített ezzel a szett szuperlággyal. Most beállt a bokszba egy lágy garnitúráért.

00:21
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Mindenki a pályán van

Óriási a forgalom, Verstappen ki is tárgyalja a rádión, hogy mihez kezdjen az előtte kolbászoló Räikkönennel. Rosberg "furcsa túlkormányzottságról" számolt be.

00:23
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel gumijainak is annyi

Be is ment a bokszba, miután 22 kört húzott le azzal a lágy szettel. A rádión is megállapította, hogy nem maradt belőlük semmi a végére. Ez tanulságos. Már megint alkatrészek vannak a pályán, úgy tűnik, Gutiérrez autójáról estek le.

00:24
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo jó tempót diktál

Most kicsit visszalassult, de az előbb még 1:42.199-es kört ment a lágy Pirelliken. A Red Bull formája ígéretes.

00:28
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel a szuperlágyakra váltott

Az utolsó 5 percre még megkapta a korábbi szettjét, már 7 kör van bennük. Azért így is kifejezetten gyorsan, 1:42.149-es körrel indította az etapját. Ez persze rövid lesz.

00:31
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Rosberg ternmészetesen maradt az élen Ricciardo és Hamilton előtt, míg Sainz búcsúzóul még megpördült. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az eredményekkel és az összefoglalóval is...