Elmosta az eső a Japán Nagydíj második edzését

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Japán Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton sits in his car in his pit during the first practice round of the Formula One Japanese Grand Prix at Suzuka on October 6, 2017. / AFP PHOTO / Toshifumi KITAMURA
Vágólapra másolva!
Szakadó esőben kezdődött meg a Japán Nagydíj második szabadedzése, amelynek első felében nem is engedték pályára hajtani a pilótákat. Az aszfalt az edzés végére sem száradt fel, csupán öt pilóta futott mért kört az esős gyakorláson. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

A Japán Nagydíjnak már az első szabadedzése sem alakult simán az utolsó percekre megérkező eső és Carlos Sainz balesete miatt, a második gyakorláson azonban esélyük sem nyílt a pilótáknak arra, hogy teljesítsék a szokásos pénteki programjukat.

A másfél órás edzés alatt végig csuromvizes volt a pálya, csak néhány versenyző gondolta úgy, hogy egyáltalán érdemes mért kört futni.

Az eső az edzés első felében esett a legintenzívebben, ekkor ki sem engedték az autókat a pályára. Az első 45 perc így a már hagyománnyá vált viccelődéssel telt: több korábbi esős edzéshez hasonlóan a csapatok azzal múlatták az időt, hogy egymást felülmúlva próbáltak minél kreatívabb papírhajókat építeni, amelyeket aztán vízre bocsátottak a bokszutcában. A pályán ezalatt csak a Safety Car körözött, de láthatóan az autó tapasztalt sofőrjének, Bernd Mayländernek is meggyűlt a baja a pályára zúduló esővel.

Hamilton volt a leggyorsabb délután, de ez nem sokat jelent Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Az edzés felénél elállt az eső, így a csapatoknak 45 percük maradt arra, hogy valamit kihozzanak a megrövidített edzésből. Hat versenyző kivételével mindenki a pályára hajtott, de a mezőny zöme csak ellenőrző köröket tett meg, mért kört csupán öt pilótától láthattunk.

Közülük Lewis Hamilton volt a leggyorsabb,

aki 1:48.719-es körével 8 tizedet vert a második helyen záró Esteban Oconra a vizes gumikon. A többiek, Sergio Pérez és a két Williams már több másodperces lemaradással követték őket.

A második edzésen elért eredményekből persze semmilyen következtetést nem lehet levonni, így a csapatok a sötétben tapogatózva vágnak neki a Japán Nagydíj hátralévő két napjának. A mérnökök dolgát nehezíti, hogy az időmérőre és a futamra száraz időt jósolnak, ezért a helyes beállítások megtalálásában kulcsszerepe lesz a harmadik szabadedzésnek.