Hihetelten, milyen szobrokat készít egy skót művész

Vágólapra másolva!
Egy skót nemezelő művésznő hátborzongatóan élethű másolatokat készít ügyfelei szeretett, de már elpusztult háziállatairól, amiket 130 fontért (mintegy 60.000 forintért) árul.
Vágólapra másolva!

Fiona Finlayson skót nemezelő művésznő igazán jövedelmezőnek ígérkező piaci résre bukkant: a házikedvencek elvesztése miatt érzett hatalmas fájdalmat és gyászt enyhíti munkájával. Az asszony ugyanis tudja, hogy a háziállatok olyannyira fontos szerepet töltenek be gazdáik életében, hogy már - már családtagnak számítanak. 

Amikor híre ment, hogy Finlayson mennyire élethűen tudja visszaadni az egykori háziállatok mását, a világ minden tájáról elkezdtek özönleni hozzá a megrendelések. 

Az asszony repertoárja egyelőre alapvetően csak a kutyákra és a macskákra terjed ki,

 de ez később még akár bővülhet is. Ez alól kivétlt képez, hogy egy alkalommal még egy mókust is készített már.

Az 53 éves, a nyugat-lothiai Livingstonban élő hölgy úgy érezte, hogy valami hiányzik az életéből, amíg el nem kezdett állatokat készíteni tűnemezeléssel. Vállalkozását 2018-ban indította el, és ma már havonta körülbelül nyolc hasonmást készít - darabonként 130 fontért -, amiket aztán el is postáz a megrendelőinek.

Bichon Frise kutyafajta
Fotó: Wikipedia

Fiona Finlayson büszkén mesélte, hogy az Egyesült Királyság mellett Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Franciaországból és Norvégiából is kapott már megrendelést. Egy - egy ilyen különleges szobor elkészítése a házikedvenc jellemzőitől függően akár 15 órát is igénybe vehet, de mindegyik maximum 20 centiméteres. A termékei attól igazán egyediek, hogy az elpusztult állatok szőrzetét használja fel, így gazdáik még inkább úgy érezhetik, hogy visszakapták a kedvencüket. A művésznő azt is elmondta, hogy arra a plüssállatra a legbüszkébb, amit egy Bichon kutyafajtából készített. A gazdája annyira meg volt elégedve a megrendelésével, hogy állítólag gyakran hajlamos megfeledkezni arról, hogy ez már nem is az eredeti kutyus, és azon veszi észre magát, hogy beszél hozzá. 

"Érzem a hatalmas felelősséget minden alkalommal, amikor egy - egy kutya vagy macska elkészítésébe belekezdek, mert szeretném, ha a vevők minden vonatkozásban meg lennének elégedve az eredménnyel. Ha ez sikerül, az engem ugyanúgy boldoggá tesz és megelégedettséggel tölt el, mint a megrendelőt" - nyilatkozta a művésznő.