Zombitüzek égnek egy országban, ebből nagy baj lehet - videó

Vágólapra másolva!
Komoly veszély fenyegeti Kanadát, azon belül is az olaj- és gázkitermelést: a havas, hideg telet "átvészelő" zombitüzek égnek az ország számos pontján. Ha a közeledő nyári melegben erőre kapnak, soha nem látott pusztítást idézhetnek elő.
Vágólapra másolva!

A "zombitüzek" szokatlannak tűnő fogalmát jól ismerik Kanadában, ahol különösen gyakran van dolguk azokkal. A kifejezés egy sajátos, az erdőtüzekhez kapcsolódó jelenségre utal. Előfordul ugyanis, hogy a tüzek megfékezése után kis területen egy-egy tűzfészek megmarad, tovább parázslik, égeti a tőzeget, és hiába hullik rá télen a hó, nem huny ki. A tavasz majd a nyár beálltával aztán ezek a tűzfészkek újra erőre kaphatnak.

Az alábbi rövid videós beágyazásban megtekinthetők, hogyan néznek ezek a tüzek, és hogyan küzdenek meg velük a tűzoltók. Megfigyelhető, hogy a zombitüzek füstje utat tör magának a hótakaró alól, sokszor ez az egyetlen árulkodó jelük:

Stephen Pyne, az Arizona Egyetem környezettörténettel és tűztörténettel foglalkozó professzora a The Guardian-nek nyilatkozva elmondta, hogy a zombitüzek, illetve az erdőtüzek nagy száma egyértelműen az éghajlatváltozással függ össze.

Kanadai kormányzati közlések szerint idén januárban Brit Kolumbia tartományban 106 zombitüzet azonosítottak, míg Albertában 57 még aktív volt februárban. Ez nagyjából tízszerese az ötéves átlagnak – írja az Oilprice.

Az adatok szerint mintegy 50 zombitűz a legnagyobb kanadai olaj- és gázipari cégek infrastruktúrájának közelében ég, és ez az értékélések szerint komoly fenyegetést jelenthet a vállalatokra nézve.

Kanadában azért figyelik aggodalommal a zombitüzek kérdését, mert tavaly óriási erdőtüzek pusztítottak az országban. A zombitüzek ezek maradványai. Ugyan egy részük addig kialszik, de fennáll a veszélye annak, hogy az idén nyárra várható nagyon meleg, kifejezetten száraz időben a maradék feléled, és lángokba borítja a környezetét. 

Ha pedig sok tűz keletkezik egyszerre (tavaly tavasztól őszig több ezret regisztráltak Kanadában), fennáll a veszélye, hogy a tűzoltók nem lesznek képesek mindet eloltani egyszerre, azaz egy részük további területekre terjedhet át.