Döbbenetes, hogy minek köszönheti egy kisváros Nagy-Britannia leggazdagabb településének címét

Vágólapra másolva!
Newmarket kisváros lett Nagy-Britannia leggazdagabb helye az 1 milliárd font értékű lovainak köszönhetően. A lóversenyek legjobb edzői közül majdnem 100-an ebben a városban tartják a legjobb telivéreiket, amik együttes értéke bőven túlszárnyalja a milliárdos nagyságrendet.
Vágólapra másolva!

Newmarket egy piaci város és polgári község Angliában, Suffolk nyugat-suffolki kerületében, Cambridge-től 22,5 kilométernyire északkeleti irányban. A város a telivér lóversenyzés szülőhelyének és globális központjának számít. Ez Nagy-Britannia legnagyobb versenyló-képző központja, az ország legnagyobb versenyló-tenyésztő központja, a legtöbb jelentős brit lóversenyintézmény otthona, és 

a lóegészségügy egyik legfontosabb globális központja. 

 

Newmarket, a lovassport fellegvára
Fotó: Wikipedia

Newmarket ad otthont a legrégebbi, meghatározott szabályok szerint rendezett lóversenynek. A városnak két 20.000 férőhelyes versenypályája van - a Rowley Mile, amely az 1.000 és 2.000 Guineas versenynek ad otthont, és a July pálya, amely nyáron rendez versenyeket. 

A város egykor a királyi családok sportolási játszótere volt, ma pedig több mint 3000 lónak ad otthont - amelyek együttes értéke meghaladja az egymilliárd fontot is. A sportág legjobb trénerei közül legalább 80-an a legjobb lovaikat tartják a külvárosi istállókban.

Newmarket másik legnépszerűbb látnivalója a Palace House. Ez a fantasztikus helyszín ad otthont a Nemzeti Lóversenymúzeumnak - amely a sporthoz fűződő 400 éves kapcsolatokat mutatja be, és évente több százezer látogatót vonz, valamint a versenylovak átképzésével foglalkozó jótékonysági szervezet zászlóshajója is. 

A turisztikai vezetők szerint ez a város nyújtja Nagy-Britannia legizgalmasabb látnivalóit. Ez az otthona a National Studnak, ahol a nemzet öt legjobb ménje - köztük a háromszoros Ascot Gold Cup győztes Stradivarius - akár 10 000 fontot is kap, hogy új generációs telivéreket neveljen. 

Mindezek ismeretében már egyáltalán nem meglepő, hogy Newmarket mintegy 17 000 főt számláló lakosságának nagy része a lóversenyiparban dolgozik. Itt minden nap hajnali 5 órakor kezdődik a műszak, amikor is mind a 3000 lovat próbára teszik a város galopppályáin - a Heath néven ismert lovardában. A 2500 hektáros területet délután egy óráig kizárólag ezeknek a négylábú fürge állatoknak tartják fenn, amikor már a lakosság előtt is kinyitják annak kapuit. 

Itt annyira tisztelik a lovakat, hogy még az utakon is elsőbbségük van az autókkal közlekedőkkel szemben.

 Sőt, a zsokék egy gomb megnyomásával még a gyalogátkelőhelyeken is megállíthatják a forgalmat, hogy zavartalanul a másik oldalra érhessenek. 

II. Erzsébet királynő szobra Newmarket-ben
Fotó: Wikipedia

A Newmarket-i városi kupa, amely 1666-ra nyúlik vissza, a mai napig is lehetőséget kínál az amatőr lovasoknak, hogy megnyerjék a helyben készült kolbászokból álló lakomát. II. Károly, aki Newmarketben élt, hogy szemmel tarthassa a királyi istállókat, 1671-ben maga is megnyerte ezt a versenyt. 

A város - tele a legjobb lovak szobraival, köztük a korábbi világelső Frankel szobrával - ad otthont a British Racing Schoolnak is, ahol a fiatal zsokék csiszolják képességeiket. Newmarket egyedülálló úti cél az országban, a lovak szerelmeseinek pedig  kötelező látnivaló. Nagy-Britannia versenyfővárosa, négy évszázados gazdag királyi örökséggel.

Forrás: Daily Star