Rengeteg titkot őriznek a világ leghíresebb bunkerei - képek

Vágólapra másolva!
A bunkerek megjelenését főleg az első világháborútól számíthatjuk, de a legnevezetesebbek közül jó néhány a második világháború és a hidegháború idején épült. Az 1960-as években a nukleáris konfliktus fenyegetése karnyújtásnyira került, ezért sok helyen különleges védelmi létesítményeket építettek, amelyek menedéket nyújtottak volna az oda menekülőknek. Napjainkban van, amelyik elhagyatottan áll, míg másokat múzeummá alakítottak át, vagy éppen bunkertúrák keretében járhatók végig.
Vágólapra másolva!

Grand Blockhaus (Batz-sur-Mer, Franciaország)

bunker, bunkerek, atom, nukleáris, Grand Blockhaus, 816 nukleáris katonai üzem, Lesüllyesztett bunker, Diefenbunker, Bunker az Utah Beach-nél, Burlington, Fort de la Hougue, York hidegháborús bunker, Bunker-42
A Grand Blockhaus
Fotó: Shutterstock

Az Atlanti-óceán partján fekvő Batz-sur-Mer kisváros ad otthont Franciaország egyik legnagyobb bunkerének, Franciaország utolsó, 1945. május 11-én felszabadított régiójában. A Grand Blockhaus néven ismert bunkert múzeummá alakították át, amelyet 1997-es megnyitása óta több mint 850 ezren kerestek fel. Az ötszintes, 300 négyzetméteres belső térrel rendelkező bunkert 1942-ben építették a német megszálló erők, az Atlanti fal részeként, amelyet azért hoztak létre, hogy elrettentsék a szövetségeseket a partraszállástól. 

A cikk még nem ért véget, lapozzon!