Baranyi Krisztinát tekintélyuralmi, agresszív gondolkodás jellemzi

Vágólapra másolva!
Baranyi Krisztina agresszív politikájának köszönhetően teljesen megszűnt az együttműködés az önkormányzaton belül, ezek a belső harcok sajnos elterelik a figyelmet a lakosok igényeiről – minderről gyurákovics Andrea beszélt az Origónak adott interjújában. A Fidesz ferencvárosi polgármesterjelöltje kifejtette, ő nem fogja egy elefántcsonttoronyból irányítani a kerületet, részt vesz majd a kerület életében, a lakók újra használatba tudják majd venni a zöld parkokat, a játszótereket, rendszeresen lesznek mindenkinek érdekes és izgalmas programok, a ferencvárosi fiatalok és idősek egyaránt számíthatnának megint az önkormányzat támogatására.
Vágólapra másolva!

Milyen "eredményeket" sikerült a Baranyi Krisztina vezette önkormányzatnak felmutatnia 2019 óta? 
A Baranyi-Gegesy vezette önkormányzat első lépései voltak, hogy megszüntettek addig jól működő programokat vagy lecsökkentették ezeknek a programoknak a költségvetését. A szociális programok közül a fiatalok jegyes támogatását, a szépkorúak támogatását és az egyházak támogatását teljesen megszüntették. Leállt a tömbrehabilitáció. Mi kilenc év alatt 22 házat újítottunk fel, a jelenlegi vezetés négy év alatt egyet. Ugyanakkor évente tízmillió forintot adnak kulturális támogatási pályázatba csomagolt kormányellenes propagandára, mint legutóbb a Turul-G szobor, amiről a helyiek gyorsan véleményt mondtak, egy nap alatt ledöntötték az installációt.

A pökhendi stílussal sikerült minden - az őt polgármesteri székbe juttató - baloldali koalíciós partnert elüldöznie magától a polgármesternek, és ezzel elérte, hogy ráindítsanak egy saját jelöltet.

Hagy mondjak el egy történetet, ez az, ami leginkább jellemzi Baranyi tevékenységét: a Telepi utca 34. számú önkormányzati épületbe közel 80 millió forintért épített liftet. Ez az épület egybe van építve a szomszédos épülettel, így közös a lépcsőház. Az új lift 10 méterre van a társasház liftjétől, akikkel csak meg kellett volna állapodni a közös használatról, ezt a pénzt pedig valami hasznosabb dologra, például köztisztaságra költeni. De Baranyi nem tárgyal, nem egyeztet, inkább bozótharcosként megoldja saját maga, hogy utána kommunikálhassa, hogy ezt ő megoldotta. Ez a tekintélyuralmi, agresszív gondolkodás jellemzi a kerület vezetőjét.

Ehelyett mi abban hiszünk, hogy meg kell hallgatni az embereket, meg kell győzni a testületet és meg kell valósítani a közös döntéseket.

Gyurákovics Andrea, a Fidesz ferencvárosi polgármester-jelöltje is nagyon elégedetlen Baranyi Krisztinával
Fotó: Sulyok László - Mediaworks

Mit tekint a legnagyobb kudarcnak a mögöttünk hagyott években?

Nehéz egyet kiemelni. Egyértelműen a köztisztaság és a zöld parkok állapota a leginkább szembetűnő. Sosem volt még ilyen szemetes és elhanyagolt a kerület. De fontos még az is, hogy miért állt meg a kerület fejlesztése, Baranyi agresszív politikájának köszönhetően teljesen megszűnt az együttműködés az önkormányzaton belül, ezek a belső harcok sajnos elterelik a figyelmet a lakosok igényeiről.

Hogyan készül a Fidesz az önkormányzati választásra? Ön a kormánypártok jelöltje a kerületben, mit tart a legfontosabbnak? Megválasztása esetén rövid távon mit tud teljesíteni?

Rengeteg helyi szólít meg az utcán és mondják el véleményüket a kerületről, ez alapján jelöltük ki a program három alappillérét. 

Az első a tömbrehabilitáció, szégyen, hogy a 21. században vannak emberek Budapesten, akik még mindig közös, a folyosón elhelyezett WC-t használnak. A vezetésünk utolsó évében kidolgoztunk egy öt éves “Tiszta ház, rendes udvar” programot. Ezt csak meg kellett volna valósítania Baranyinak, de el sem kezdte. Ezt mi biztosan azonnal leporoljuk és elindítjuk.

A tömbrehabilitációs programnak viszont nem csak az önkormányzati épületekre kell vonatkoznia, tartalmaznia kell a társasházak felújítási programját is. Mi visszaemeljük a társasház felújítási pályázat költségvetését, amit Baranyi lecsökkentett.

A másik a köztisztaság kérdése. Baranyiék hagyták, hogy a fővárosi önkormányzat leszereljen a kerületben többszáz utcai kukát, mi ezeket visszaszereltetjük és - ahogy szintén a mi időnkben még működött a kukák vasárnap reggeli ürítését megoldjuk önkormányzati munkásokkal. A harmadik alappillér pedig a szociális programok visszaállítása, hogy méltó körülmények között élhessenek a kerületi nehéz helyzetű lakosok is. Mi működtettünk szociális ellátót, a közterület felügyelet egy csoportja folyamatosan járta a kerületet és a hajléktalanokat bekísérte a szállásra, ha nem voltak irataik, akkor azokat pótolta és az önkormányzati fenntartó cégnél munkalehetőséget is biztosítottunk nekik, ez a program is megszűnt.

Több apró eleme van még a terveinknek, ezek mind Ferencváros fejlődését, fejlesztését szolgálják, mint a parkőri program, az egyházi kerekasztal, a rendszeres egyeztetés a lakossággal…stb. 

Egy "régi ismerős" Gegesy Ferenc is ringbe száll. Miért döntött így Ferencváros 1990-2010 közötti polgármestere? Ez egy újabb Baranyi Krisztina féle trükk?

Jó ez a trükk kifejezés, sok ilyet láttunk. Inkább trükközések voltak, mint a testületi döntések végrehajtása. Azt tudjuk, hogy ebben a pillanatban a polgármester még nem adta le a jelölti listáit, így igen, az is lehet, hogy ez egy trükk, hiszen Baranyi és Gegesy neve összeforrt az önkormányzatban, négy évig tanácsadója volt a polgármesternek.

 A hirtelen pálfordulás kicsit érthetetlen, ráadásul most Gegesy Ferenc olyan tényekkel támadja a programjában Baranyit, amiről közösen dönthettek.

 Figyelünk a versenytársakra, de nem veszítjük el a fókuszt a saját programunkról, elsősorban magunkkal foglalkozunk. 

Hogyan vélekedik Baranyi Krisztina szoborállításairól? Mi ezeknek a valódi értelme? 

A 2019-es Baranyi-Gegesy programban azt ígérték, hogy Ferencváros a főváros kulturális negyed lesz és majd együttműködik az önkormányzat a kerületben található nagyobb kulturális intézményekkel. Ebből annyi valósult meg, hogy évente 10 millió forintot fizetnek ki kormányellenes propagandista installációk elkészítésére. Ezekről a kerületi lakosok jellemzően gyorsan véleményt is formálnak és megsemmisítik ezeket. Mi ezt a pénzt inkább játszóterek felújítására és a helyi művészek támogatására költenénk.

Hogyan kívánja rendezni a kerület viszonyát a Ferencvárosi Torna Clubbal, ha Önt választják meg, mivel az utóbbi években látványosan megromlott a két fél kapcsolata

Ez is egy olyan feladat, amit gyorsan meg lehet oldani, hiszen a Fradi részéről mindig is megvolt a nyitottság az együttműködésre a kerülettel, Baranyi volt, aki ennek is hátat fordított. A Fradi szurkolók is rendszeresen ajánlják magukat nekünk akár az állatvédelemmel kapcsolatos ügyekben, akár a nehéz helyzetű gyerekek sportolásának segítésével kapcsolatban. Éppen ma (május 3.) 125 éves a Fradi, a tegnapi napomat azzal zártam, hogy letakarítottam az elhanyagolt utcai emléktáblát, mert az önkormányzatnak ez sem fontos.  

Hogyan képzeli el Ferencvárost 2029-ben? Mivel lenne elégedett?

Én garantálom, hogy megválasztásom esetén nem lesznek belső harcok az önkormányzati testületben, hanem egységes kerületirányítás lesz, aminek elsődleges célja az emberek mindennapi életének javítása. 

Én nem fogom egy elefántcsonttoronyból irányítani a kerületet, részt veszek majd a kerület életében, ahogy most is. 

Újra használatba tudják majd venni a zöld parkokat, a játszótereket, rendszeresen lesznek mindenkinek érdekes és izgalmas programok, a ferencvárosi fiatalok és idősek egyaránt számíthatnának megint az önkormányzat támogatására. Ehhez rengeteg tervezés és munka kell, mi a tervezés nagy részével megvagyunk, hiszen 2019-ben átadtuk az ehhez a fejlődéshez szükséges terveket a Baranyi-Gegesy önkormányzatnak, de ők nem hajtották végre ezeket. Illetve nálunk megvan a szakmai tudás és az egység is, ami feltétlen szükséges ahhoz, hogy Ferencváros újra elkezdjen fejlődni.