Eredményre vezetett a kormány felszólítása: olcsóbb lett az üzemanyagár

tankolás benzinkút gázolaj dízel üzemanyag
Fotó: Erik Mclean / Unsplash
Vágólapra másolva!
Meglett az eredménye a kormány határozott felszólításának: a héten már másodjára csökkentette az üzemanyagok árát a MOL. Magyarország így karnyújtásnyira került a régiós átlagárakhoz.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten már kétszer csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, és ezzel együtt több kereskedő is, így Magyarország karnyújtásnyira került a régiós átlagárakhoz.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, hogy bár senki nem számított rá a piacon, csütörtökön újabb üzemanyagár-csökkenést jelentettek be a nagykereskedők. A rendkívüli üzemanyagár-változás alapján szombaton a benzin és a gázolaj beszerzési ára is bruttó négy-négy forinttal csökken.

A benzinkutasok szerint régen mozgott itthon annyit az üzemanyag ára, mint mostanában. Jelenleg a hagyományos benzint literenként 631 forintért, míg a dízelt 618 forintért lehet megvásárolni.

benzinkút, illusztráció,

Így az aktuális átlagárakat figyelembe véve a hét végétől az alábbi átlagárakkal kalkulálhatnak a járműtulajdonosok (ha ez az árcsökkenés a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, de erre minden esély megvan):

  • 95-ös benzin – 631 Ft/liter,
  • gázolaj – 618 Ft/liter.

Ugyanez jelenleg 635 és 622 forint literenként, de úgy, hogy hétfőn délelőtt még 647, illetve 633 forint volt a benzin és a dízel átlagára. Vagyis kevesebb, mint egy hét leforgása alatt 15 forintos árcsökkentés történt a magyarországi üzemanyag-átlagárban. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árszint, jellemzően lefelé, eltérhet. Tehát könnyen lehet, hogy szombattól a 95-ös benzin jellemző ára 630 forint alá esik, a dízelé pedig 615 forint körül alakul - ezt már a Világgazdaság írja.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait és önkéntesen csökkentették az áraikat – fejtette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban.

Amennyiben a jövő héten is folytatódik az árcsökkenés, akkor teljesül a kormány elvárása és újra a középmezőnybe kerülnek a hazai üzemanyag tarifák a térségben. Mint ismert, a látványos árcsökkenésre azután került sor, hogy a kormány felszólítást intézet a nagykereskedőkhöz.