Hortay Olivér: Egyre jobban mélyül az európai energiaválság

tankolás
Vágólapra másolva!
Az energiaválságnak nincs vége, és ezzel kellene foglalkozni az uniós vezetőknek - mondta el Hortay Olivér, az Energia- és Klímapolitikai Üzletág vezetője a Századvég konferenciáján.
Vágólapra másolva!

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetője előadásában az Európa Projekt-kutatás eredményeinek energetikai és geopolitikai kérdéseiről beszélt. Hortay Olivér, az Energia- és Klímapolitikai Üzletág vezetője elmondta, hogy a fegyverszállításokkal kapcsolatos álláspont egy gyorsuló tendenciát mutat, és egyre jobban, egyre mélyebbre sodródik Európa a háborúba. Hortay szerint Európában a vezetők úgy beszélnek, hogy már alapnak veszik, hogy fegyvereket kell adni Ukrajnának.

A fegyverszállítások kérdése nagyon megosztó kérdés, és 4 százalékkal nőtt azok száma, akik elutasítják a fegyverek küldését.

Az Ukrajna számára nyújtott pénzügyi támogatások kapcsán az látszódik, hogy túl soknak érzik az emberek ennek mértékét, és a még több forrás biztosítását 24 százalék támogatja csupán.  Hortay Olivér szerint az izraeli konfliktusban is 53 százalék utasítja el az anyagi támogatás nyújtását. Ez a konfliktus is beláthatatlan következményeket indíthat el Európában - tette hozzá.

Az energiaválság egyre mélyül

Hortay Olivér az energiaszegénység kapcsán elmondta, hogy az energiaszegénységgel foglalkozni kell, mert az olyan háztartás számára, amely nem tudja fizetni a számláit, nem tudja felfűteni a lakását, akkor minden más nem lesz számára fontos. Az Unió tekintetében a megkérdezettek 23 százaléka nyilatkozott arról, hogy nem tudja megfelelő mértékben felfűteni az otthonát, 23 és 25 között mozog azok aránya, akik nem tudták befizetni a számláikat. Hortay szerint ez azt mutatja, hogy 

az energiaválságnak nincs vége, és ezzel kellene foglalkozni az uniós vezetőknek. 

Az üzletágvezető felhívta a figyelmet arra, hogy egész Európában komoly gondot okoznak a magas energiaárak, és szerinte mindent meg kell tenni az árak alacsonyan tartása érdekében.

Európa a háború árnyékában, Századvég, konferencia, Századvégkonferencia, Várkert Bazár, dr. Hortay Olivér, drHortayOlivér, Geopolitika és energiaválság, 2024.05.07.
Geopolitika és energiaválság előadás - dr. Hortay Olivér üzletágvezető, Energia- és Klímapolitikai Üzletág, Századvég Konjunktúrakutató Zrt.
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ki a felelős a problémákért?

Hortay Olivér kitért arra, hogy a kutatás alapján a felelősök körét úgy látják a válaszadók, hogy Brüsszel a felelős (64%), és a német energiapolitika szerepének 40 százalék tulajdonít nagy szerepet. A szakértő kimondta: az Unió szisztematikusan leépítette az utóbbi években azokat a képességeit, amely segíteni tudta volna a háború okozta kihívások mértékének csökkentését. 

A németek 70 százaléka egyetért Brüsszel felelősségével. A németek 56 százaléka szerint a saját elhibázott politikájuk hozzájárult az uniós problémákhoz.

Hortay Olivér arról is beszélt, hogy más országokban sokkal elégedetlenebbek, mint hazánkban. 

Tavaly az EP elfogadta, hogy be kell tiltani a hagyományos, belső égésű motorokkal felszerelt gépjárművek értékesítését, és ezzel kapcsolatban az európaiak úgy vélik, hogy ez nem jó döntés, hiszen 62 százalék elutasítja ezt a tiltást. 

Az atomenergia támogatottsága nőtt Európában

Hortay Olivér szerint jó eredmény, hogy míg évekkel ezelőtt elutasították az atomenergiát, ez a tendencia megfordult, és 2023-ban és 2024-ben is 41 százalék támogatja az atomenergiát. Németországban például az emberek 80 százaléka tovább működtette volna a bezárt atomerőműveket. Hortay szerint ez azt mutatja, hogy az emberek egyre inkább pragmatikusan gondolkodnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK