Így tesztelték Karácsony Gergelyék a külföldi finanszírozás módszertanát

karácsonygergely, karacsonygergely, budapest
Karácsony Gergely
Fotó: Metropol
Vágólapra másolva!
Éppen egy héttel ezelőtt mutatta be a Magyar Nemzet egy részletes tényfeltáró cikkben, hogy Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti kampányát külföldről finanszírozták, méghozzá lényegében ugyanazzal a technikával, amit két évvel később a 2021-es baloldali előválasztáson alkalmaztak. Ráadásul a pénz előteremtése és becsatornázása Karácsony kampányába több bűncselekmény elkövetésének gyanúját is felveti - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!
  • Gyanús körülmények között, egy autókölcsönző cég külföldi tanácsadói megbízásából származott a pénz Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti kampányába.
  • Kampányra szabott cégalapítás, átlátszó fedősztorival.
  • A főszereplők Karácsony bizalmi emberei: Perjés Gábor, Tordai Csaba és Mravik Zsolt.
  • Perjés Gábor készpénzben, 10 millió forintot nem meghaladó részletekben fizetett be a Mindenki Budapestért Egyesület számlájára több tízmillió forintot.
  • Kísértetiesen hasonlít a 2019-es főpolgármesteri és a 2021-es előválasztási kampány finanszírozási technikája.
  • A papírozást 2019-ben is az adománygyűjtő ládák felbontásáról készített, egyébként hiányos jegyzőkönyvek szolgálták.
  • Feljelentés megalapozottnak látszó bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.
  • A jogi felelősség kérdése még tisztázásra vár, a politikai felelősség pedig Karácsony Gergelyt terheli.
KarácsonyGergely
Karácsony Gergely körül egyre inkább szorul a hurok
Fotó: Facebook

A Magyar Nemzet tényfeltáró cikkének alapja az a nagy mennyiségű dokumentum, amit feltehetően Karácsony Gergely közvetlen bizalmi köréből szivárogtattak ki a szerkesztőséghez. Ebben többek között bankszámlakivonatok, belső levelezések és hangfelvételek is találhatók, amelyek részben a 2019-es kampány finanszírozásának körülményeit dokumentálják. A laphoz eljutott információkat nyilvánosan elérhető cégbírósági és földhivatali adatokkal is kiegészítették, majd felvázolták azt a folyamatot, ahogy egy eddig rejtélyes külföldi forrásból Karácsonyék kampánycsapatához, a Mindenki Budapestért (Mibu) Egyesülethez juttattak több tízmillió forintot. A tényfeltáró cikk megjelenése óta hallgatnak az érintettek, sem személyesen, sem írásos formában feltett kérdéseinkre nem hajlandók válaszolni. A sajtótájékoztatókon feltett kérdésekre Karácsony cáfolat vagy magyarázat helyett csupán vagdalkozik és propagandát emleget - írja a Magyar Nemzet.

A hatóságok azonban hamarosan nyomozást indíthatnak, miután Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás, pénzmosás, hűtlen kezelés és hamis magánokirat felhasználásának megalapozott gyanújával. De mi is történt 2019-ben, hogyan épül fel az a struktúra, amit ekkor alkalmaztak először, majd megismételte ugyanez a személyi kör, jóval nagyobb tételekkel a 2022-es kampányra fordulva, a szintén Karácsony támogatására létrehozott 99 Mozgalommal?

Cégalapítás a választások előtt

Már az első lépések gyanút kelthetnek a cégügyletekben minimálisan jártas emberben. Adott egy gépjármű-bérbeadásra szakosodott kft., amelyet 2018-ban, az önkormányzati választás előtti évben alapított Mravik Zsolt, aki a főpolgármester régi bizalmi embere: Karácsony zuglói polgármesteri időszakában, 2014 és 2019 között fontos pozíciókat töltött be a kerületi önkormányzatnál, jelenleg pedig a Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője. Mravik az egyszemélyes vállalkozást a cégbírósági adatok szerint 2018. március 5-én alapította Bakony Waste Energy Kft. néven, a cég akkor még üzem- és tüzelőanyag-nagykereskedelemmel foglalkozott. Aztán 2019 februárjában átnevezték, ekkor kapta meg a Bakony Rental Kft. nevet.

A Tordai-Mravik páros lakása a cég székhelye

További érdekesség, hogy a cégnek a mai napig egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője Mravik Zsolt, a jogi képviselője Tordai Csaba, a székhelye pedig kettejük közös lakcímére van bejegyezve. Az életvitelszerűen együtt lévő Tordai–Mravik páros a földhivatali nyilvántartás szerint ötven-ötven százalékban tulajdonosa a Budapest XIII. kerületi, Váci út 34. szám alatt található 122 négyzetméteres lakásnak.

Tordaicsaba
Tordai Csaba
Fotó: Hír TV

Itt meg kell jegyezni, hogy Tordai Csaba, már a 2021-es előválasztási kampányban kulcsszerepet töltött be az úgynevezett adománygyűjtő ládákkal álcázott 506 millió forint lepapírozásában. Tordai Karácsony Gergely jogi főtanácsadója a Városházán, már a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején államtitkári pozíciót töltött be az akkori Miniszterelnöki Hivatalban.

Kinyílt a pénzcsap

A Bakony Rental Kft. 2019-ben, az azt megelőző évhez képest kiugró árbevételt produkált. Az ötszázezer forintról hirtelen 119,2 millió forintra duzzadt árbevétel egy egyszeri, 112,5 millió forintos tanácsadói szerződésnek köszönhető, amelyet Mravik cége a 2019-es pénzügyi beszámolója szerint egy EU-tagállami vevő részére nyújtott.

Fedősztorinak kellett a tanácsadói szerződés

A szerződés valódiságával kapcsolatban azért is lehetnek kétségek, mert az autókölcsönző vállalkozás éppen az önkormányzati választás kampányrajtjával egy időben, 2019 augusztusában bővítette a tevékenységi körét közvélemény-kutatással, valamint társadalomtudományi humán kutatással, fejlesztéssel, majd egyetlenegyszeri tanácsadói szerződést kötött egy külföldi céggel. Ráadásul az ebből származó pénz tette ki szinte a teljes éves – a többi év eredményéhez képest kirívóan magas – árbevételüket, ami azóta soha nem haladta meg a 20 millió forintot. Mindez arra utal, hogy a tanácsadás csupán fedősztori lehetett, így tudták legálisnak látszó módon, az eddig ismeretlen külföldi megbízó által eljuttatni Magyarországra a kampánytámogatást.

Mravik kiürítette a kasszát

A külföldi tanácsadói megbízásából származó 112,5 millió forintból Mravik Zsolt még az októberi önkormányzati választások előtt osztalékelőleg címén kivett 84 milliót, amiből információk szerint 75 millió forintot egy, a Városházán jelenleg is tanácsadóként dolgozó munkatárs közvetítésével 2019. szeptember 17-én készpénzben eljuttatott Perjés Gáborhoz, a Mindenki Budapestért Egyesület vezetőjéhez.

Perjés Gábor, a rutinos bankoló

A bankszámlakivonatok igazolják, hogy a Perjés Gáborhoz juttatott 75 millió forintból Karácsony pénzhordó embere több részletben, alkalmanként tízmillió forintot meg nem haladó összegeket befizetett a Mibu bankszámlájára. 

Azért kellett figyelnie az egyes befizetések nagyságára, mert a pénzmosás elleni törvény értelmében tízmillió forintos összeghatár felett már nyilatkoznia kellett volna a pénz eredetéről.

Perjés Gábor
Perjés Gábor 
Fotó: Magyar Nemzet 

Ismert technika

Lényegében ugyanazt a technikát alkalmazták, amit a 2021-es előválasztási kampány utólagos vizsgálata során megismerhetett már a közvélemény. Emlékezetes: a Karácsony miniszterelnökké válását elősegíteni hivatott 99 Mozgalom ügye abban a nemzetbiztonsági jelentésben látott napvilágot, amely a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szólt. A 99 Mozgalom pénzügyeit szintén Perjés Gábor intézte, aki 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között több részletben, készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban.

Adománygyűjtő ládák és hiányos jegyzőkönyvek

A két kampány finanszírozásának módja abban is hasonlít, hogy a homályos eredetű, adott esetben külföldi pénzeket úgynevezett adománygyűjtő dobozokkal vagy ládákkal igyekeztek igazolni. A Mibu bankszámlájára befizetett összegek „lepapírozását” szolgálhatták azok a jegyzőkönyvek, amelyek az egyesület állítólagos adománygyűjtő dobozainak felnyitásáról készültek. Érdemes megjegyezni, hogy a jegyzőkönyvek adattartalma hiányos, hiszen az adomány címleteit, illetve a darabszámokat nem tüntették fel, holott ezek kötelező elemei az ilyen dokumentumoknak.

Karácsony Gergelyé a politikai felelősség

Mindezek alapján tehát valóban megalapozottnak látszik a Budai Gyula által fent már idézett bűncselekmények és más jogsértések elkövetésének gyanúja. A fideszes politikus a Magyar Nemzet riporterének is beszélt erről a napokban. Szerinte az ügy szereplőinek választ kellene adni arra, hogy a szóban forgó Bakony Rental Kft.-től hogyan jutott el a pénz valójában a Mindenki Budapestért Egyesülethez, és mi az oka annak, hogy Perjés Gábor ezt a pénzt több részletben fizette be az egyesület számlájára. 

Budai szerint is kísértetiesen hasonlít a 2019-es ügy a főpolgármester 2021-es, 99 Mozgalommal kapcsolatos adománygyűjtő botrányára.

A Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában arról beszélt a kormánypárti képviselő, hogy a politikai felelősség egyértelműen Karácsony Gergelyé, a konkrét jogi felelősséget majd a hatóságok állapítják meg a büntetőeljárásokban.