Világháborút robbantana ki Zelenszkij

ZELENSZKIJ, Volodimir
Avgyijivka, 2023. december 29. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erők hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vágólapra másolva!
Egyre komolyabban tart attól Zelenszkij elnök, hogy szövetségesei a "háborús fáradtság" hatása alá kerülhetnek - írja az Azerbaycan24.com.
Vágólapra másolva!

Ukrajna csak a nyugati szövetségesek fegyveres támogatásai fenntartása mellett képes folytatni a háborút - erről beszélt Volodimir Zelenszkij elnök egy videóinterjúban, írta meg az Azerbaycan24.com.

Egyre elkeseredettebben követel egyre több pénzt és fegyvert Zelenszkij a háborúhoz Forrás: MTI/EPA/Ukrán Elnöki Sajtószolgálat

Zelenszkij úgy nyilatkozott, hogy Oroszország, amelyet "katonai erejét tekintve... sokkal nagyobb ellenségnek" nevezett, "azt a potenciált, amely... több generáció életében felhalmozódott", Ukrajna és Európa ellen egyaránt felhasználhatja. Egyúttal egy burkolt zsarolásnak tekinthető felszólítást is intézett a nyugati szövetségesek felé:

- mondta az ukrán elnök arra utalva ezzel, hogy

a kollektív Nyugatnak kötelessége lenne továbbra is teljes körű anyagi és fegyveres támogatással hozzájárulni az ukrajnai vérontás folytatásához.

Ugyanebben az interjúban Zelenszkij - felújítva az amerikaiak második világháborús retorikáját - felhívást intézett a szövetségesek felé, hogy hozzák létre a "demokrácia védelmének arzenálját" (hasonló fordulatot alkalmazott Roosevelt elnök is 1940-ben, amikor meghirdette az amerikai fegyverszállítási politikát).

Zelenszkij azt követően mondta el ezeket, hogy Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter a múlt hónapban elismerte, Kijev tisztában van azzal, hogy a Nyugat aggódik Ukrajna kilátásaival kapcsolatban a konfliktusban a kudarcos ellentámadás hatására, és ennek köszönhetően nagyobb méreteket ölt a "háborús fáradtság".