Sokan meghaltak a hirtelen jött árvíz miatt Kenyában - videó

Vágólapra másolva!
Hétfőn legalább 46 ember meghalt és a mentőcsapatok több tucat embert még mindig keresnek, akik eltűntek egy gátszakadás után jött áradás miatt - közölte kedden a kenyai belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Kenyát súlyos áradások sújtják. Az esőzések miatt a vízerőművek víztározói mostanra teljesen megteltek, ami további hatalmas áradásokkal fenyeget. Közel kétszázezer ember hagyta el eddig az otthonát.

Hétfőn gátszakadás történt a közép-kenyai Mai Mahiu városban. A gátszakadást követő földcsuszamlásban és a hirtelen jött áradásban legalább 46 ember meghalt. A helyi lakosok azt mondták, hogy a víz házakat rombolt le, autókat sodort el és a vasútvonalak is teljesen járhatatlanná váltak - írja az AlJazeera.

Áradás Kenyában - Fotó: Luis Tato / AFP

Amikor kinyitottam az ajtót, a víz beömlött és utat tört magának a konyhába. A férjemnek sikerült egy gyors manőverrel kijutnia. A szomszéd szobában tartózkodó lányaimat a víz ereje sodorta ki a házból

- mondta Anne Gachie, helyi lakos. A belügyminisztérium szerint a hétfői gátszakadás miatt 53 embert eltűnt, míg a kenyai Vöröskereszt nyomkövető részlege összesen 76 eltűntről kapott bejelentést. A múlt hónap óta legalább 169 ember halt meg Kenyában a heves esőzések és áradások következtében. A kormány adatai szerint több mint 185 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat. 

Több tucatnyian haltak meg és százezrek kényszerültek lakóhelyüket elhagyni a heves esőzések miatt Tanzániában és Burundiban is, miközben a tudósok szerint az éghajlatváltozás egyre intenzívebb és gyakoribb szélsőséges időjárási eseményeket okoz majd. 

Áradás Kenyában - Fotó: Luis Tato / AFP

Ahogy az Origo is beszámolt róla brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten. Egy cikkben összegyűjtöttük a modern világ legsúlyosabb áradásai, amik - ha a tudósok előrejelzései beigazolódnak - eltörpülnek majd a következő évek természeti katasztrófái mellett. Jelenleg 150 éve nem tapasztalt hőség tombol Japánban. Ausztráliában pedig a tudósok húsz évig tartó szárazságra készülnek fel.