Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

Vágólapra másolva!
Az emberiség a hidegháború óta nem látott veszély szélére sodorta a magát a tucatnyi háborúpárti politikus miatt. Vlagyimir Putyin orosz elnök már számos alkalommal világossá tette azt, hogy kész bevetni nukleáris fegyvereket. Mivel az ukránok a hatalmas nyugati támogatás ellenére vesztésre állnak az orosz–ukrán háborúban, ezért a háborús uszító, Emmanuel Macron francia elnök és követői kilátásba helyzeték már a nukleáris fegyverek használatát is. Meddig érnek az orosz fegyverek és mi történne Budapesttel? Mutatjuk.
Vágólapra másolva!

Az orosz–ukrán háború kitörése egy végeláthatatlan és veszélyes eszkalációs spirálba sodorta bele világot, aminek a felelőtlen és meggondolatlan kijelentéseket tevő politikusok miatt nem látszik a vége. Kezdetben a nyugati politikusok csak sisakokat küldtek, majd fokozatosan sorra egymás után küldték a nehézfegyvereket, de mivel vesztésre áll a háború, ezért már a NATO-katonák küldése mellett nukleáris fegyverek telepítéséről és bevetéséről is nyilatkoznak, melyet sorra követnek a legnagyobb háborús uszítók. A nukleáris háború az ajtónkon kopogtat – írja a Magyar Nemzet.

oroszország, atombomba, nukleáris fegyver, rakéta
Elképesztő nukleáris képességekkel rendelkezik Oroszország
Fotó: Orosz védelmi minisztérium / AFP

A napokban a háborús pszichózisban szenvedő, a nyugati világ legnagyobb háborús uszítója, Emmanuel Macron francia államfő arról nyilatkozott, hogy nem utasítja el a nukleáris fegyverek bevetését sem.

Amellett vagyok, hogy megnyissuk a vitát, amelynek ki kell terjednie a rakétavédelemre, a nagy hatótávolságú rakétákra, a nukleáris fegyverekre azoknak, akiknek van ilyenjük, vagy akiknek amerikai nukleáris fegyverek vannak a földjükön

 – mondta Macron a regionális sajtónak adott interjúban, hozzátéve, hogy „tegyünk le mindent az asztalra, és nézzük meg, mi véd meg minket igazán hitelesen.” 

Emmanuel Macron
Fotó: Jody AMIET / AFP

A tűzszünet és a béke helyett a totális eszkaláció irányába mutató kijelentések jól szemléltetik a fent említett spirált, mely jelenlegi örvénylése szerint a pusztító, egész emberiségre veszélyes utolsó órába ért. Macron francia elnök kijelentése azért felelőtlen, és azért olaj a tűzre, mert az orosz–ukrán háború kitörése óta Vlagyimir Putyin orosz elnök többször következetesen kijelentette, hogy az Oroszországi Föderáció kész bevetni a rettegett nukleáris arzenálját. 

Oroszország rendelkezik a legnagyobb nukleáris arzenállal

A szovjet örökségnek, a fejlett orosz atomtechnológia és az úttörő orosz rakétatechnológia hármasának köszönhetően Oroszország és közvetlenül Vlagyimir Putyin rendelkezik a világ legnagyobb nukleáris arzenáljával. 

Oroszországnak a 2024-es becslések szerint 5580 nukleáris robbanófeje van. Oroszország igen változatos és sokrétű atomarzenállal rendelkezik, amely lehetővé teszi az ország számára, hogy szárazföldi, tengeri és légi hordozóeszközökkel indítson nukleáris csapásokat. Ezt a hármast nevezik a nukleáris triásznak.

Az RS–24 Jarsz nukleáris fegyver

Az RS–24 Jarsz egy háromfokozatú, szilárd hajtóanyagú rakéta, amely a jelentések szerint három visszatérő hordozórakétát és behatolássegítő eszközöket is hordoz. A fegyvert 2010-ben állították szolgálatba, de sok információ nem áll rendelkezésre, mivel az információk korlátozottak az orosz titkosítások miatt. A Jarszot kétféleképpen tudják telepíteni: közúti járműről és rakétasilóból egyaránt. 

A nukleáris fegyver hatótávolsága hozzávetőlegesen 11.000 kilométer. Az interkontinentális ballisztikus rakéta becsült hossza 22,5 méter, átmérője pedig két méter. Olyan rendszerrel van felvértezve a fegyver, amely lehetővé teszi a manőverezést a levegőben, az űrben és a visszatérés során egyaránt.

Az RS–24 teljes indítási súlyát 49 tonnára becsülik. A gyártótól származó információk szerint a Jarsz képes áthatolni a fokozottan védett célpontokon és bármely jelenlegi ballisztikus rakétavédelmi rendszeren egyaránt, tehát még az Egyesült Államoknak, vagy egyik NATO-országnak sincs olyan elfogórendszere, mely képes lenne hatástalanítani az orosz interkontinentális ballisztikus rakétát.

Az interkontinentális ballisztikus rakéta akár 10 robbanófejjel is felfegyverezhető egészen 1,5 megatonna hatóerőig. Szemléltetésképpen a Hirosimára ledobott atombomba 15 kilotonna, míg a Nagaszakit elpusztító bomba 21 kilotonna erősségű volt.

Az alábbi grafika jól szemlélteti azt, hogy a 11000 kilométeres hatótávolsággal meddig érne el a pusztító orosz interkontinentális ballisztikus rakéta a több atomtöltetével. Az egyik legmodernebb Jarsz eléri Kínát, szinte egész Afrikát, a teljes Egyesült Államok és Kanada területét. A rakéta a legcsekélyebb orosz erőfeszítések befektetése mellett pedig könnyedén a földdel teheti egyenlővé bármely tetszőleges Európa fővárost is a hatalmas hatótávolsága miatt.

Grafika: Magyar Nemzet
Grafika: Magyar Nemzet

A következő grafikákon pedig az látható, hogy milyen pusztítást okozna a Jarsz egy-egy városra mért csapás esetén.  Budapest esetében a tűzgömb sugara 1,42 kilométer lenne, amely 6,3 négyzetkilométert fedne le. A nukleáris tűzgolyó maximális mérete; a földön okozott károk jelentősége a detonáció magasságától függ. Ha földet ér, a radioaktív csapadék mennyisége jelentősen megnő. Ebben a gömbben erősebb hő keletkezik a robbanáskor, mint a Nap melege. A halálos sugárzási sugár 2,56 kilométer, ami 20,6 négyzetkilométer területet fed le a robbanás esetén. A súlyos robbanás sugara  2,6 kilométer széles lehet, ami 21,3 négyzetkilométert fedne le. 

Grafika: Magyar Nemzet
Grafika: Magyar Nemzet

Ebben a sugárban a túlnyomás miatt az erős betonépületek súlyosan megsérülnek vagy megsemmisülnek; a halálos áldozatok száma megközelíti a 100 százalékot. Az ezt követő mérsékeltebb sugárban, aminek a szélessége 6 kilométer a legtöbb lakóépület összeomlik, a sérülések általánosak, a halálos áldozatok száma széles körű. A kereskedelmi és lakóépületekben bekövetkező károk esetén nagy az esélye a tűz keletkezésének, és az így károsodott épületeknél nagy a tűz terjedésének kockázata.  

A hősugárzási sugárban, ami 15 kilométer és 720 négyzetkilométer alapterületű, a harmadfokú égési sérülések a bőr minden rétegére kiterjednek, súlyos hegesedést vagy rokkantságot okozhatnak, és amputációra is szükség lehet. 

A francia fővárosra mért Jarsz-csapás esetén a nagy népsűrűség miatt több millió ember meghalna, rendkívül sokan sebesülnének meg. Párizs külvárosaira is kiterjedne a bomba hatása, a szél pedig gond nélkül tovább vinné a radioaktív sugárzást, ezzel is még nagyobb pusztítást okozva.

Jarsz, Párizs
Grafika: Magyar Nemzet