Vágólapra másolva!
Az FIA elindította a hivatalos eljárást, a cél az, hogy 2017-től olcsón ajánlhassanak alternatív motort a csapatoknak. Egyelőre az érdeklődők jelentkezését várják, nekik a technikai részleteket is elárulják.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kiadott egy dokumentumot, amelyben egyértelművé tették, hogy tendert írnak ki független motorgyártók számára. Mivel a motorokra vonatkozó költségplafon bevezetését a Ferrari megvétózta, az FIA most egy független gyártót keres, amely a jelenlegi erőforrásoknál lényegesen olcsóbban egy alternatív motorformulát ajánlana fel a csapatoknak.

Az FIA egyelőre azt szeretné felmérni, mely gyártókat érdekelné a motorszállítói szerep a 2017 és 2019 közötti években. Csak olyan gyártók jelentkezhetnek, amelyek bizonyítottan függetlenek a nagyobb autógyártó vállalatoktól, és vállalják, hogy az említett három évben felajánlják a motorjukat az istállóknak. A kiválasztott független gyártó kizárólag az FIA által megállapított szabályok szerint épített alternatív motort bocsáthatná a csapatok rendelkezésére.

2017-ben új motorgyártó érkezhet az F1-be Forrás: AFP

A gyártók november 23-ig jelezhetik az érdeklődésüket az FIA felé, és dokumentumokkal kell bizonyítaniuk, hogy a technikai és a pénzügyi hátterük alkalmassá teszi őket a motorszállítói szerepre. Akik megfelelnek a feltételeknek, hivatalosan is pályázhatnak a szerepre. Az FIA által pénteken közzétett dokumentumok nem térnek ki az alternatív motorokra vonatkozó technikai részletekre, de az érdeklődő gyártók számára elérhetővé teszik ezeket.

Az FIA elnöke, Jean Todt a Mexikói Nagydíj hétvégéjén úgy nyilatkozott, csak abban az esetben mondanának le az alternatív motorról, ha a jelenlegi motorgyártók beleegyeznének, hogy maximum 12 millió dollárért szállítsanak motort a partnercsapataiknak, erre azonban kevés az esély.

„Ha ez nem kivitelezhető, más megoldásra lesz szükségünk" – jelentette ki Todt. „Különben fennáll a veszély, hogy néhány csapat csődbe megy."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!