Az ország, ahol több pelenkát adnak el felnőtteknek, mint gyerekeknek

Vágólapra másolva!
Japánban az egekbe szökött a felnőtteknek szánt pelenkák eladása, miközben az eladott babapelenkák száma drasztikusan lecsökkent. A felettébb érdekes adatok magyarázata a rendkívül gyors elöregedés, és a rekordalacsony születésszám.
Vágólapra másolva!

Egy japán pelenkagyártó cég bejelentette, hogy leállítja a csecsemőknek szánt pelenkák gyártását az országban, és helyette a felnőtteknek szánt nedvességfelszívó termék piacára összpontosít a jövőben. Az Oji Holdings a legújabb cég, amely ilyen irányú váltást hajt végre a gyorsan öregedő Japánban, ahol a születések száma rekordalacsony.

A döntés hátterében az áll, hogy a felnőtt pelenkák eladásai már több mint egy évtizeden át túlszárnyalták a csecsemőknek szánt pelenkákét az országban. A 2023-ban Japánban született csecsemők száma (ami 758.631 volt) 5,1 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ez volt egyben a legalacsonyabb születésszám, amelyet a 19. század óta Japánban feljegyeztek. Az 1970-es években ez a szám több mint kétmillió volt.

pelenka, felnőtt, felnőttpelenka
Japánban már több felnőtt pelenka fogy, mint babapelus
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Reshetnikov_art/Shutterstock.  No use without permission. / Shutterstock/Copyright (c) 2022 Reshetnikov_art/Shutterstock.  No use without permission.

Az Oji Holdings közleményében elmondta, hogy leányvállalata, az Oji Nepia jelenleg évente 400 millió csecsemőpelenkát gyárt. A termelés 2001 óta folyamatosan csökken. 2001 egyébként rekordév volt a cég életében, ebben az évben ugyanis 700 millió babapelust gyártottak le. 

Japán legnagyobb pelenkagyártója, az Unicharm már 2011-ben jelezte, hogy több felnőttpelenkát adnak el, mint babát. Eközben a felnött pelenkák piaca rendületlenül növekszik az országban, és a becslések szerint értéke már elérte a 2 milliárd dollárt is. Japán az egyik leginkább elöregedő lakossággal rendelkező ország, ahol a népesség közel 30 százaléka 65 évnél idősebb. Tavaly a 80 év felettiek aránya először haladta meg a 10 százalékot. 

Az Oji Holdings azt is közölte, hogy babapelenkákat már csak Malajziában és Indonéziában fog gyártani, mert itt még a kereslet további növekedésére is számítani lehet. 

pelenka, baba, babapelenka, illusztráció
Az egyik japán cég már nem is tervez több babapelenkát gyártani
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2020 New Africa/Shutterstock.  No use without permission. / Shutterstock/Copyright (c) 2020 New Africa/Shutterstock.  No use without permission.

Az elöregedés és a születések számának zuhanása miatt csökkenő népesség válságba sodorta Japánt, a világ egyik legnagyobb gazdaságát. A japán kormány erőfeszítései a kihívások kezelésére azonban eddig kevés sikerrel jártak.

Hiába növelték meg a gyerekekkel kapcsolatos programokra fordított kiadásokat, és hiába nőttek a fiatal párokat vagy szülőket célzó támogatások, a születési ráta továbbra sem növekszik. Tavaly Fumio Kishida miniszterelnök már megemlítette, hogy a fentiek miatt az ország annak a határán áll, hogy képes lesz-e továbbra is társadalomként működni. 

Forrás: BBC