Oroszország a front több pontján előretört, Ukrajna katonai toborzást indított

Események

Ukrajna, Harkov, tévétorony
Az orosz támadás során lerombolt harkovi tévétorony
Fotó: AFP/Sergey Bobok
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 790. napjáról.

 

04:27
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:31
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 22-én az ukrán-magyar határszakaszon 4312 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3638 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 14 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:36
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Négy prioritás

Napi videójában négy prioritást határozott meg az ukrán elnök a háború folytatásával kapcsolatban: légvédelem, modern tüzérség, nagy hatótávolságú képesség és annak biztoítása, hogy az amerikai segélyek a lehető leggyorsabban megérkezzenek.

05:26
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Lerombolt tévétorony

Nyilvánvaló megfélemlítésnek nevezte Volodimir Zelenszkij az oroszok legutóbbi harkovi akcióját, amellyel súyos károkat okoztak a harkovi tévétoronyban. Ezzel jelentősen szűkült a környéken élők információhoz való hozzáférése. 
Az ukrán elnök napi videójában jelentette be, hogy azonnal megkezdték a károk felmérését és a jeltovábbítás visszaállítását.

 

06:20
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Kétoldalú megállapodás

Ukrajna és az Egyesült Államok képviselői elkezdtek dolgozni egy kétoldalú biztonsági megállapodáson. 
"Igazi példa értékű megállapodás körvonalazódik, amely nemcsak nagyobb biztonságot nyújt népünk számára, hanem elősegíti, hogy az egész európai történelem a helyes irányba és csak békében haladjon" - mondta a tervezetről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

07:13
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

500 millió font

Rishi Sunak brit miniszterelnök várhatóan egy 500 millió font értékű segély adományozását jelenti be Ukrajnának. Tisztviselők szerint a segély a kincstári tartalékokból származna, lőszer, légvédelem, brit drónok és mérnöki támogatás szállítására szolgál majd az ukrán frontvonalon.
A brit kormányfő kedden Lengyelországba utazik, hogy megtegye a bejelentést, amellyel az Egyesült Királyság ebben a pénzügyi évben összesen 3 milliárd fontnyi segélyt nyújt Ukrajnának.

08:00
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Létfontosságú felszerelés

Az 500 millió font mellett az Egyesült Királyság útnak indítja Ukrajnába az eddigi legnagyobb katonai felszereléscsomagot, benne mintegy 400 szállító- és páncélozott járművel, 60 hajóval, 1600 csapásmérő- és légvédelmi rakétával, valamint négymillió lőszerrel. Egyelőre nem világos, hogy mindez mennyibe fog kerülni, egyelőre a brit védelmi minisztérium költségvetéséből oldják meg a finanszírozást.

08:34
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin nem állna meg

Rishi Sunak azt mondta: "Ukrajna megvédése Oroszország brutális ambícióival szemben létfontosságú biztonságunk és egész Európa számára. Ha Putyinnak megengedik, hogy sikeres legyen ebben az agressziós háborúban, nem áll meg a lengyel határnál. Az ukrán fegyveres erők továbbra is bátran harcolnak, de szükségük van a támogatásunkra."
Grant Shapps brit védelmi miniszter megismételte, hogy az Egyesült Királyság elsőként szállított NLAW páncéltörő rakétákat, modern harckocsikat és nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának.

09:08
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Brit vadászgépek

A Lengyelországba látogató brit miniszterelnök várhatóan bejelenti, hogy az Egyesült Királyság felajánlja egy RAF (Royal Air Force - Brit Királyi Légierő) Typhoon vadászgépszázad telepítését, amely a jövő évben a NATO kötelékében végezne rendfenntartó repüléseket Lengyelország egén.

09:37
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

16 Shahed drónból 15 megsemmisült

Az ukrán légvédelmi egységek a 16 Shahed típusú drónból 15-öt megsemmisítettek, amelyeket Oroszország az éjszaka folyamán indított – jelentette a légierő április 23-án reggel.

10:15
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Odesszai lakónegyedet ért támadás

Az orosz erők drónokkal csaptak le egy odesszai lakónegyedre április 23-án hajnalban. Hét ember, köztük két gyerek megsebesült – jelentette az ukrán déli védelmi erők.

10:59
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Minden idők legnagyobb segélycsomagja Ukrajnának

Rishi Sunak brit miniszterelnök minden idők legnagyobb katonai segélycsomagját jelenti be Ukrajnának lengyelországi látogatása során április 23-án. A segélyt 617 millió dollárra emelte - írja a The Kyiv Independent.
 

11:31
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Az orosz erők a nap folyamán 16 különálló támadásban hat csapást mértek Szumira - közölte a regionális adminisztráció április 22-én.

12:19
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna orosz repülőgépeket lőtt le

Ukrajna állítólag több orosz repülőgépet is lelőtt egy régi, szovjet gyártmányú S-200-as légvédelmi rendszerrel - írja a Kyiv Independent.

12:58
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország előretört a fronton

Oroszország elfoglalta a Donyeck régiójában lévő Novomihajlivka települést, és négy frontszakaszon sikerült előretörnie – írja az orosz védelmi minisztérium.

13:39
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben

Robbanások történtek Kijevben – írja a TSN. A városban és a régióban légiriadót hirdettek, és a légvédelmi rendszerek működését is bejelentették. A Nyikolajevi régióban is megszólalt a légiriadó.

14:12
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Megsérült az infrastuktúra Herszonban

Egy támadást követően megsérült az infrastuktúra Herszonban - írta a regionális vezetés a Telegram csatornán.  Azt írták, a létesítmény a Herszon régió Kijev által ellenőrzött részének egyik településén található, de pontosabb tájékoztatást nem közöltek.

Korábban a dél-ukrajnai védelmi erők sajtószolgálata is beszámolt az odesszai infrastruktúrában történt károkról.
 

15:01
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna katonai toborzást indít

Az ukrán védelmi tisztviselők toborzást indítottak, hogy megpróbálják elérni, hogy civilek jelentkezzenek a hadseregbe.

A jelentkezők pontosan kiválaszthatják egységüket és szerepkörüket, valamint azt, hogy mennyi ideig szolgálnak.

A 2022. februári inváziót követően a hadseregbe özönlött önkéntesek kezdeti hazafias áradata elapadt, és sokan mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a sorkatonaságot.

A jelenlegi törvény szerint a 18 éves vagy annál idősebb ukrán férfiaknak kötelező a sorkatonaság.
A múlt héten azonban Volodimir Zelenszkij új törvényt írt alá, amely 2025 szeptemberétől minden férfi számára kötelezővé teszi az alapvető katonai kiképzést.

15:38
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ekkor lesz a ukrán offenzíva

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellentámadására legkorábban az idén novemberben sorra kerülő amerikai elnökválasztás idején kerülhet sor - mondta Vaszilij Tkach, az Ukraina.ru katonai tudósítója az Ura.ru-val folytatott beszélgetésében.


Tkach rámutatott arra a tényre, hogy Ukrajnának nincs ideje a személyzet kiképzésére. Tkach arra is emlékeztetett, hogy az ukrán fegyveres erők már kíséreltek meg ellentámadást. „Katonákat képeztek ki az ellentámadáshoz Nagy-Britanniában és más országokban, de ez nem hozott eredményt” – mondta.

16:14
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna dnyipropetrovszki régióját támadták az oroszok

Az orosz erők délután rakétatámadást indítottak Dnyipro körzete ellen, négy ember megsebesült - jelentette Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki régió kormányzója április 23-án.


 

17:01
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Közel félmilliós az ukrán hadsereg vesztesége

Közel 500 ezer embert veszítettek az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa vezetett tárca keddi vezetőségi ülésén   

 "A különleges hadművelet kezdete óta az ukrán fegyveres erők veszteségei összességében csaknem félmillió katonát tettek ki" - mondta a miniszter, egyúttal kilátásba helyezve az ukrán területen lévő logisztikai központok és a nyugati fegyvereket tároló raktárbázisok elleni csapások intenzitásának növelését, valamint azt, hogy az orosz fél el fogja érni kitűzött céljait.

Emlékeztetett rá, hogy az orosz hadsereg az elmúlt napokban "felszabadította" a donyecki régióban lévő Pervomajszke, Bohdanivka és Novomihajlivka települést, és azt mondta, hogy folyamatban van az "ellenőrzési övezet kiterjesztése" Berdicsiben és Heorhijivkában, miközben a folyamatos orosz tűzhatás megakadályozza az ukrán felet a védelmi vonal megtartásában.

17:50
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Németország szorgalmazza, hogy az USA küldjön egy újabb Patriot-rendszert Ukrajnába

Németország sürgeti az Egyesült Államokat, hogy küldjön egy újabb Patriot légvédelmi rendszert Ukrajnába - jelentette április 23-án a Bloomberg az ügyet ismerő, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva.

18:55
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország légibombát dobott egy Donyeck megyei városra

Az orosz erők kedd reggel irányított légibombát dobtak a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városára, aminek következtében öt helyi lakos megsérült - közölte Vadim Filaskin, a régió kormányzója és a megyei ügyészi hivatal közösségi oldalain.

A közlés szerint egy autó sofőrje és négy utasa sérült meg. Az áldozatoknál többszörös repeszsebeket diagnosztizáltak, ketten súlyos állapotban vannak. Ezen felül lakóházak homlokzata, autók és vezetékek rongálódtak meg.

Filaskin a Telegramon arról is hírt adott, hogy két civil halt meg Pokrovszk környékén orosz támadások következtében. "Csupán egy nap alatt az oroszok 15 alkalommal lőtték a donyecki régió településeit. 130 embert, köztük 19 gyereket evakuáltak a frontvonalról" - tette hozzá a kormányzó.

19:42
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Görögország fejlett légvédelmi rendszerrel támogathatja Ukrajnát

Görögország arra készül, hogy legalább egy Patriot légvédelmi rendszert adjon Ukrajnának - jelentette a Pronews görög médium április 22-én kormányzati forrásokra hivatkozva. A szám esetleg kettő is lehet - tette hozzá a forrás.

20:40
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Nincs békefolyamat Oroszország nélkül

Nincs békefolyamat Oroszország nélkül - jelentette ki kedden Ignazio Cassis svájci külügyminiszter az országa által az ukrajnai háború lezárása érdekében szervezett békekonferenciára utalva.

Hozzátette, hogy Svájc csak a békefolyamat megindításaként tekint a júniusban tervezett konferenciára, amelyre Oroszország nem kapott meghívást.

 "Megpróbáljuk" - mondta a svájci tárcavezető osztrák hivatali partnere, Alexander Schallenberg oldalán adott közös sajtótájékoztatóján Bernben.
    

Oroszország korábban élesen bírálta a rendezvényt: Szergej Lavrov külügyminiszter azt vetette Svájc szemére, hogy nem semleges, hanem "nyíltan ellenséges ország" módjára viselkedik. Cassis nem kívánta kommentálni az orosz diplomácia vezetőjének kijelentését, mindössze annyit mondott, hogy Oroszországot is "a fedélzetre kell venni". "Nincs garancia a sikerre, de az alternatíva az volna, hogy egyszerűen nem tesznek semmit" - tette hozzá.

21:15
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Az EP jóváhagyta az ukrán termékek vám- és mennyiségi korlátozás nélküli behozatalának meghosszabbítását

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át - tájékoztatott az uniós parlament kedden.

A strasbourgi közlemény szerint az EP-képviselők 428 szavazattal, 131 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett támogatták az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett behozatali vámok és kvóták felfüggesztésének meghosszabbítását 2025. június 5-ig, hogy - mint kiemelték - támogassák Ukrajnát a folytatódó háború közepette.

Az új rendelet értelmében az Európai Bizottság sürgős intézkedéseket hozhat, és bármilyen általa szükségesnek ítélt intézkedést elrendelhet, amennyiben az ukrán behozatal, különösen a mezőgazdasági termékek uniós behozatala miatt jelentős zavar keletkezik az EU, illetve a tagállamok piacain.

21:43
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Dánia tovább támogatja Ukrajna újjáépítését

Dánia mintegy 450 millió dollárt szán Ukrajna újjáépítésére és az ország energiaszektorára, Dánia ezt az összeget az országok közti hosszú távú együttműködésről és az újjáépítésről szóló megállapodás keretében juttatja el Ukrajnának - írja a Kyiv Independent.

21:59
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették az orosz védelmi miniszter egyik helyettesét

Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadásának gyanújával őrizetbe vették Tyimur Ivanov orosz védelmi miniszterhelyettest - közölte kedd este az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálata.

Az ügy részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert tájékoztatták a helyettes tárcavezető őrizetbe vételéről.

A 49 éves Ivanov miniszterhelyettesként a vagyonkezeléséért, a csapatok elszállásolásáért, a lakhatásért és az egészségügyi ellátásért felelős. Ő felügyeli egyebek között a katonai közbeszerzéseket, építkezéseket, felújításokat.

00:06
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadja Donyecket az ukrán légierő

Az elmúlt 24 órában az ukrán légierő 22 alkalommal bombázta Donyecket, mintegy 73 rakétával

 – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordinációs Központ (JCCC) DPR képviselete.


 

00:32
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt semmisített meg az orosz légierő Belgorodban

A drónt egy légvédelmi rendszer lőtte le a belgorodi Csernyanszkij körzetben

 – mondta a belgorodi régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov a Telegram csatornán.

00:51
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanás történt Nikolaevben

Robbanás történt az ukrajnai Nikolajevben

 - írja a "Strana" ukrán kiadvány a Telegram csatornáján.

01:24
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy ukrán drónt Voronyezsnél

A drónt Voronyezs régióban semmisítették meg, károkról vagy sebesültekről nem érkeztek hírek

 – jelentette Alekszandr Guszev kormányzó a Telegram csatornán.