Emberek százait kellett kimenekíteni az árvizek miatt Texasban

Vágólapra másolva!
Texasban több száz embert kellett járművekből és otthonokból kimenteni a folyamatos esőzések miatt kialakult árvizekben a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tagállam délkeleti részén, Houston környékén közigazgatási illetékesek szerint mintegy 300 embert menekítettek ki részben vízi úton, közülük többeket háztetőkről, valamint egyeseket az elárasztott autóutakról. A legsúlyosabb helyzet a San Jacinto folyó és víztározója, a Lake Houston áradása miatt alakult ki. A víz házak százait öntötte el.

A folyó vízszintje pénteken alig néhány centiméterrel maradt el a Harvey-hurrikán idején, 2017-ben elért rekordtól. 

Értesülések szerint a természeti katasztrófának halálos áldozatai nincsenek, és súlyosabb sérültekről sem adtak ki jelentést. Az árvizek által fenyegetett településeken több ezer ember számára kötelező kitelepítést rendeltek el.

A Houstontól északkeletre fekvő Livingston-tó környékén az elmúlt egy hétben összesen 500 milliméternyi eső hullott, míg a Houstont is magába foglaló Harris megyében 300 milliméter, ami a teljes éves csapadékmennyiség negyede.

Texas állam megyéinek harmadában Greg Abbott kormányzó döntése értelmében már korábban veszélyhelyzet volt érvényben, amit most több helyen kiterjesztettek. Texast a hét első felében heves viharok, köztük tornádók érték, amelyek szintén jelentős károkat okoztak.  
A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap a térségben újabb komolyabb esőzések, helyenként felhőszakadások lesznek, de a jövő héten száraz és napos idő várható, ami segíthet az árvizek utáni kárelhárításban.