Vágólapra másolva!
Bekövetkezett az, amitől mindenki tartott: a magyar sport és a magyar röplabdázás elveszítette az egyik legtehetségesebb játékosát, Varga Elizabetet. A Budapesten született és magyar állampolgár lány mostantól nem a magyar, hanem a román felnőtt női röplabda-válogatottban játszik tovább, miután éveken át abban reménykedett, hogy a magyar szövetség megoldja a nem túl bonyolultnak tűnő honosítási problémáját. Ez a lépés óriási arculcsapása a sportágnak.

A szomorú hírt kedden reggel a Facebookon jelentette be a román szövetség.

A magyar Varga Elizabet román válogatott lesz Forrás: Facebook

A román szövetség így kommentálta az esetet: "Remek hír a román röplabda számára! Varga Eliza, az egyik legértékesebb fiatal röplabdázó a román válogatott mellett döntött! A korábbi román utánpótlás-válogatott Varga Elizát jelenleg posztja egyik legjobb játékosaként tartják számon. Az elmúlt két szezonban Dél-Koreában játszott a Pepper Savings Bank és a KGC Ginseng csapatában.

Varga Elizabet nem mindennapi esetéről az Origo 2021 őszén készített egy nagy összeállítást. Ebben a sportolónő még úgy beszélt, hogy megmondta a románoknak, hogy magyar válogatott akar lenni.

Varga Elizabet 1999. március 21-én, Budapesten született.

Magyar állampolgárként. A játékost a magyar női röplabdasport legnagyobb tehetségének tartották.

Akik látták őt játszani a Fatum-Nyíregyháza csapatában, tudják, hogy a páratlan fizikai adottságokkal rendelkező feladó-átló tényleg olyan talentum, amely nem minden nap és nem minden országban bukkan fel. Hiába azonban a magyar állampolgárság, hiába a budapesti születési hely, ez a lány még soha nem húzhatta fel magára a magyar válogatott mezét. És most már nem is fogja. Sokak szerint Varga számára az volt a „végzetes" momentum, amikor a román szövetség a 2015-ös U18-as Európa-bajnokságra zajló selejtezőkre a keretbe hívta őt.

Varga-Inneh Elizabet itt még a Nyíregyháza színeiben Forrás:

Varga esetében arra lett volna szükség, hogy a két nemzeti szövetség – a magyar és a román – megegyezzen egymással. Erre azonban mind a mai napig nem került sor. Ha ez megtörtént volna, akkor Varga – a románok által megjelölt transzferdíj megfizetése után - szerepelhetett volna a magyar nemzeti csapatban.

A román szövetség elsőre akkora összeget mondott be Varga kiadásáért - 400 ezer euróról beszélünk -, amelyről Bukarestben is tudták, hogy azt senki sem fogja kifizetni.

Pedig a magyar női válogatott játékát egészen más szintre emelte volna Varga játéka. Erre azonban mostantól egészen biztosan nem kerülhet sor. Az Origo sport úgy értesült, hogy most ennek a töredékét kellett volna kifizetni azért, hogy Varga magyar válogatott lehessen.

Információink szerint Varga sokáig tényleg ragaszkodott ahhoz, hogy a magyar nemzeti csapatban szerepelhessen, de egy idő után megunta a huza-vonát, s mivel mindenképpen világversenyeken akart játszani, ezért döntött úgy, hogy a román válogatotthoz csatlakozik.