Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott tagjai a 2023-24-es szezon zárására gyűltek össze kedden késő délután az MVM Dome-ban. Az ellenfél viszont kis túlzással ezzel a mérkőzéssel kezdte a 2023-24-es (számára alig egy hónapos) évadot. A sportág őshazájából, Kanadából érkezettek válogatottja ugyanis csak egy alkalmi, „tornacsapat”, ám a létező legnagyobb vágyakkal: a csehországi világbajnokságon szeretné megvédeni tavaly Finnországban szerzett címét.

A Kanadát a csehországi világbajnokságon képviselő jégkorongozók listáját múlt héten pénteken ismerhettük meg. Vagyis túlzottan összeszokott csapatról aligha lehet beszélni, de ennek sokévtizedes hagyománya van arrafelé. Egy bizonyos (elég magas) szint fölött lévő hokisok közül többnyire azok utaznak el egy vb-re, akik ráérnek, kalandvágyók, lépni tudnak, nem égtek ki teljesen a szezon során, és kíváncsiak egy számukra alig ismert világra, amit Európának hívnak.

MVM DOME, Magyarország–Kanada, kanadai jégkorong-válogatott, Budapest, magyar csapat, jégkorong, felkészülési mérkőzés, 2024. 05. 07.
Ismét hokiünnepre gyűltek a szurkolók az MVM Dome-ban
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo  / Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Ezen gondolatok járnak a fejemben, amikor a pakkejtés előtt bő két órával, a fáradt tavaszi napsütésben megérkezem hazánk legnagyobb csarnokához, az MVM Dome-hoz. 

Háromnegyed ötkor a népligeti aluljáróban már két árus szurkolói kellékeket kínál. A csarnok előtt még csak pakolják a termékeket, de már van mit csinálni a korán érkezőknek. 

Lehet kapura lőni, szárazföldi hokit játszani két kapura, ismerkedni a floorball-lal,

és a szövetség alelnöke, Kovács Zoltán, aki évtizedeken keresztül főtitkárként oroszlánrészt vállalt a honi hoki felemelkedésében a „fanboni” nevű járműre utasokat keres. Amelyik fiatal már nem fér fel, az kap egy jégkorongos kifestőt. Egyszerre családias, és ünnepi a buli. 

MVM DOME, Magyarország–Kanada, kanadai jégkorong-válogatott, Budapest, magyar csapat, jégkorong, felkészülési mérkőzés, 2024. 05. 07.
A Dome-n kívül sem unatkoztak a meccsre érkezők
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo / Fotó: Csudai Sándor - Origo

Miközben nézegetem a fiatalokat, meg a játékoskedvű, már nemfiatalokat az eddigi Magyarország-Kanada hokimeccsekre gondolok. Összesen 14 hivatalos találkozó volt. 

NÉHÁNYSZOR JÓL "FELELTÜNK" A SPORTÁG TANÍTÓINAK

Az első egy tétmeccs volt, 1933. február 23-án, a prágai világbajnokságon. Tizenkét csapat nevezett, az erőnyerőként azonnal a legjobb nyolc között kezdő Kanada és az Egyesült Államok melletti hat további helyért küzdött 10 csapat (három csoportban), és 

Magyarországnak Lettországot megelőzve sikerült elcsípni egy helyet a következő fázisban.

Az ottani újabb csoportban már nem sikerült pontot szerezni, gólt ütni is csak egyet. Az a bizonyos korong Kanada kapujába került, és az őshaza hokisai elleni első randevú tisztességes, 3-1-es vereséget hozott. Ez annyira remek eredmény volt, hogy Kanada a vb öt meccse során csak három gólt kapott, kettőt később a döntőben az Egyesült Államoktól és ezt, melyet 

Minder átadása után Margó szerzett.

A magyar-kanada másnapján megjelenő Nemzeti Sport a címoldalon is hozta a szenzációt, azt írta, hogy „Csak mi ütöttünk gólt a kanadai korongbajnokoknak”, és az újság részletesen beszámol az 5.000 néző előtt lejátszott meccsről.

A három évvel későbbi, szintén prágai (nincs új a nap alatt?) vb-n vívott újabb magyar-kanadáról is írt a lap, ez – világszenzációt okozva! – 1-1-re végződött. Ezzel a meccsel foglalkoztak a cseh újságok is, egyikük azt a címet adta tudósításának:

Kanada farkasai nem bírtak a magyar csikókkal

Az eddigi öt hivatalos magyar-kanada tétmeccs közül ezen az egyen sikerült pontot szereznünk. A kilenc barátságos találkozó közül pedig egyet megnyertek a magyarok (2006. február 12-én) 6-4-re, míg 1934. január 27-én volt egy gól nélküli mérkőzés Budapesten.

A többiről a jelenlegi ünnepi hangulatban ne essen szó!

MVM DOME, Magyarország–Kanada, kanadai jégkorong-válogatott, Budapest, magyar csapat, jégkorong, felkészülési mérkőzés, 2024. 05. 07.
Csúszka Kanada ellen is népszerű volt
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo / Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mert itt tényleg igazi hokiünnep van! És tényleg családias a hangulat, nincs olyan szurkoló, aki ne ismerne valakit. A többség mindenkit ismer. Jómagam fél 6-kor a válogatott egyik másodedzőjével, Szilassy Zoltánnal futok össze a csarnok előtt, gratulálok a feljutáshoz, és a jövőjéről érdeklődöm. Megmondja, de hozzá teszi, hogy még nem publikus. 

Úgyhogy inkább arról tájékoztatom az érdeklődőket, hogy háromnegyed 6-kor

 a hokis kabalák baráti találkozója zajlik.

Csúszka meghívására hivatalos, baráti látogatásra érkezett a Budapest Jégkorong Akadémia, a Dunaújvárosi Acélbikák és a Szigeti Bikák hangulatfelelőse. Aztán sorban a többiek is. Ekkor már 45 perce nyitva vannak a csarnok bejáratai, sokan már 5-kor bementek. Bent „zizi-bambi-körhinta”, no, jó, utóbbi nincs, de a szeles időből jó bemenni.

NÉZŐCSÚCS SZÜLETIK

A jég negyed 7 után 5 perccel népesül be, 

jönnek a „bolzanói hősök”.

A nézőtéren még alig vannak, úgyhogy viszonylag csendben kezdenek melegíteni. Akik bent vannak, azok fényképező üzemmódba állított telefonjaikkal a játékoskijárónál tolonganak, várva a kanadaiakat. Ekkor hasít belém a felismerés: 

alig találkoztam kanadai mezt viselővel.

A korábbi kanadai vizitek során sokkal többen voltak. Öt perccel a magyarok után jönnek a vendégek, az élükön egy Stanley-kupa győztes kapussal Jordan Binnington-nal. Mögötte a phoenix-i, Jack McBain jön, majd a buffalói Bowen Byram, és sorban a többiek is berobbannak. Nincs olyan hangrobbanás a nézőtéren, mint volt 2004-ben Fehérváron és később Budapesten, de a légy zümmögése nem hallatszik. 

MVM DOME, Magyarország–Kanada, kanadai jégkorong-válogatott, Budapest, magyar csapat, jégkorong, felkészülési mérkőzés, 2024. 05. 07.
Ismét világsztárok léptek fel nálunk
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo  / Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Akkor „elájultunk” a kanadai mez láttán is, azóta tinédzserből felnőtt lett a sportág nálunk. Ma már a többség a magyarok miatt van itt. Ráadásul a hokiban kevésbé járatosak nem sok játékost tudnak megnevezni a vendéggárdából. Az utolsó pillanatig reménykedtünk, hogy jön korunk legnagyobb sztárja, Sidney Crosby (hiszen csapata nem jutott a rájátszásba az NHL-ben), de végül inkább pihen otthon. Ezt péntek óta tudjuk, az viszont kellemetlenül érinti a sportágat nagyon ismerőket, hogy a vasárnap Bécsben játszó kanadaiaktól a jövő szupersztárjának kikiáltott 17 éves, 

Macklin Celebrini, valamint a tavaly világbajnoki címet szerző másik tini, Adam Fantilli 

az osztrák fővárosból nem a magyar felé indult, hanem hazarepült. Bécsben egyébként 5-1-re nyert Kanada, a gólszerzők, Grieg, Power, Zellweger, Cozens és Severson itt melegítenek. Eléggé kell ismerni a hokit annak, akinek az ő nevük sokat mond. Binningtonnak lőnek elsősorban, ebből kiderül, hogy ő kezd a kapuban. A három itt lévő egyike, aki ünnepelhetett a Stanley-kupával. 

Rajta kívül ezt St. Louis-i csapattársa, Colton Parayko tehette meg, illetve a már említett Byram.

 A melegítés közben kezd megtelni a nézőtér, amikor a kanadaiak talán legnagyobb sztárja a 18 éves Connor Bedard közülük utolsóként marad a jégen, és még kicsit bűvészkedik a koronggal, már félház van. Vagyis azonos a létszám a nézőtéren és a büfékben. 

MVM DOME, Magyarország–Kanada, kanadai jégkorong-válogatott, Budapest, magyar csapat, jégkorong, felkészülési mérkőzés, 2024. 05. 07.
Női válogatottunk szintén a világ legjobbjai közé jutott
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az arány érthetően folyamatosan javul az előbbi javára, amikor  jégre lépnek a szintén világelitbe jutó női válogatott tagjai, már elegen ünneplik őket. Aztán elbúcsúzunk attól az öt sráctól, Kóger Dánieltől, Magosi Bálinttól, Szirányi Bencétől, Nagy Gergőtől és Pozsgai Tamástól, akiket többé nem láthatunk válogatott mezben. Már majdnem teltház van, és amikor Team Passin 15 csinos hölgyének formációs előadása elkezdődik már mindenki elhagyja a büféket. Hét után hat perccel 

látványos show keretében bemutatkoznak a csapatok,

 és a kezdő ötösök felállnak pakkejtéshez, csakhogy az ünnepség során használt szőnyeg „beleragadt” a jégbe. Úgyhogy soron kívül érkezik az örökre Rolbanak hívott Zamboni, és újra rendbe teszi a jeget. Negyed nyolckor elkezdődik a meccs, és négy perc múlva már a fejünket fogjuk: 

Parayko vezetést szerez Kanadának. 

Na, ez rosszul kezdődik! Szerencsére a vendégek kétkapus edzésre érkeztek, és nem erődemonstrációra, de nézzük inkább a dolgot onnan, hogy a mieink jól állnak a lábukon. Az első harmadban 11-szer lőnek Binnington kapujára, tavaly a vb-n a svédek elleni második harmadban egyszer sem sikerült ez. 

MVM DOME, Magyarország–Kanada, kanadai jégkorong-válogatott, Budapest, magyar csapat, jégkorong, felkészülési mérkőzés, 2024. 05. 07.
Több zsáknyi plüssmaci repült a pályára
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo

Most mi már túlvagyunk (sikeresen!) a mi világbajnokságunkon, a kanadaiaké meg csak bő két hét múlva kezdődik. Persze tudom, hogy hivatalosan már szombaton ebédidőben Prágában játszik Kanada, de a buta lebonyolítás miatt az első komoly meccse majd csak két hét múlva csütörtökön lesz. Mert Nagy-Britannia után jön számára a nyolcfős csoport további három gyenge csapata, majd miután ezen meccsek után már továbbjut, 

tét nélkül gyakorolhat a „négynapos vb-re” Finnország, Svájc és Csehország ellen. 

Jócskán van ideje formába hozni magát, aggódnának is a vezetői, ha már most maximumon pörögne. A magyar válogatott pedig a múlt héten pénteken és szombaton olyan teljesítményt nyújtott, amilyenből egy évben is ritkán jön össze három, nemhogy egy héten belül.

Csak egy gólt láttunk az első harmadban,

 utána pedig jön a „plüss-zápor”, az előre meghirdetett program keretében perceken keresztül repülnek a jégre a játékállatkák, mennyire fognak majd örülni nekik új gazdáik!

Az első szünet így 6-7 perc csúszással indul, és mivel 17 perc kell a jég rendbehozására, így majdnem félórát tölthetnek a csapatok az öltözőben.

MVM DOME, Magyarország–Kanada, kanadai jégkorong-válogatott, Budapest, magyar csapat, jégkorong, felkészülési mérkőzés, 2024. 05. 07.
A jövő leendő nagy sztárja, Connor Bedard nem tudott a magyar kapuba találni
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo  / Fotó: Csudai Sándor - Origo 

A második játékrészben előbb a jövőt jelentő Bedard ad gólpasszt a jelen sztárjának, Byramnak, majd Owen Power „incselkedik” kicsit a Bálizs Bence helyére a kapuba álló Horváth Dominikkal, majd 3-0-ra változtatja az eredményt.

 A két kanadai gól között látunk egy Papp Kristóf szólót,

 ami kimarad, de ezért nem kell bosszankodni. Lényeg, hogy az amerikai egyetemen pallérozódó csatár szombaton, amikor nagyon kellett, Szlovénia ellen betalált a hajrában. Ezzel „fellőtte” a csapatot az A-csoportba. 

MVM DOME, Magyarország–Kanada, kanadai jégkorong-válogatott, Budapest, magyar csapat, jégkorong, felkészülési mérkőzés, 2024. 05. 07.
Jordan Binnington 2019-ben nyert Stanley-kupát, most kapott gól nélkül teljesített Budapesten
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo  / Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Egyetlen harmad marad a magyarok 2023-24-es szezonjából, ezt már félkorcsolyával is kibírják a „bolzanói hősök”. Ugyanennyi marad a szurkolóknak is, nehéz eldönteni, hogy ők fáradtabbak, vagy a játékosok. Furcsa ezt leírni: nincs olyan hangulat, amilyen 20-22 éve megszokott a magyar hokiválogatott meccsein! Vagy amilyen az 1983-as vb-n volt a régi BS-ben. A Bolzanóban jártak már „kiszurkolták magukat”, a többiek meg nem érzik a tüzet a jégen, és nem teszik magukévá az egykori Piramis-dal refrénjét:

Égni kell, annak, aki gyújtani akar.

Tavaly Tampereben, vagy 2009-ben a Zürich melletti Klotenben többen buzdították a válogatottat, mint most Budapesten. Pedig ennyi ember még soha nem járt nálunk hokimeccsen, a hivatalos nézőszám:14.925. 

MVM DOME, Magyarország–Kanada, kanadai jégkorong-válogatott, Budapest, magyar csapat, jégkorong, felkészülési mérkőzés, 2024. 05. 07.
Soha nem volt ennyi néző hazánkban hokimeccsen
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo  / Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Sokan unalmukban papírrepülőt hajtogatnak, az egyik olyan hosszú röppályára indul, hogy majdnem „berepüli” az egész csarnokot. A felsőbb szektorokban helyet foglalók az ételük csomagolását összegyűrve az alattuk ülőkre dobálják. Nekik biztos szórakoztató, akit fejbe találnak annak kellemetlen, mégha fájdalmat nem is okoz. Még wc-papír guriga is repül, 

ennyire azért nem unalmas a meccs!

Sőt, látunk egy szép Terbócs-kiugrást, sajnos kimarad. Viszont ettől fellelkesülnek a nézők. Ám csak rövid időre.

Az utolsó 70 mp-es szünet alatt sokan elindulnak haza, így ők nem látják, amint a meccs második (!) emberelőnye során az arizonai „prérifarkas”, Dylan Guenther közelről gólt lő a néhány percre kapuba álló Farkas Rolandnak. 

4-0-ra nyer Kanada.

SIKERES VB-T, KANADA!

A mérkőzés utáni koreográfia a megszokott: köszöntik a két csapat legjobbját, Owen Powert és Papp Kristófot, majd jön a győztes csapat himnusza. Közös fotók a leglelkesebbek előtt, majd a vendégjátékosok elindulnak az öltöző felé. Ám mielőtt elhagynák a jeget, felfigyelnek valamire. A magyar játékosok állnak a tábor előtt, akik énekelnek egy kanadaiak által nem ismert dallamot. Nemzetünk himnuszát. A kanadaiak leveszik a sisakjukat, némán állnak, majd megtapsolják a jelenetet.

MVM DOME, Magyarország–Kanada, kanadai jégkorong-válogatott, Budapest, magyar csapat, jégkorong, felkészülési mérkőzés, 2024. 05. 07.
Közös kép a történelemkönyvekbe
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo 

A magyar játékosok körbe korcsolyáznak, megköszönik a szezon során az irányukba áradó szeretetet. Ekkor már csak a nézők tizede van a lelátókon, ők igazán rajonganak ezekért a remek sportemberekért, akik 

a történelem során negyedszer juttatták Magyarországot a világ 16 legjobb válogatottja közé.

Tíz óra előtt tíz perccel üressé válik a jég, a leglelkesebbek is elindulnak haza. A kanadaiak (hivatalosan) a szállodájukba indulnak, hogy volt-e közöttük olyan, aki igennel válaszolhat majd a(z általa aligha ismert) régi magyar dalban feltett kérdésre, miszerint „látta-e már Budapestet éjjel?”, arra csak napok múlva kapunk választ.

Az biztos, hogy 

Kanada a mai napot Budapesten kezdi, és itt is fejezi be, közben edzést is tart. 

Csütörtökön megy a vb helyszínére, Prágába és szombaton dél után nem sokkal meg is kezdi ott a szereplését. Mint már szóba került folyamatosan erősödő ellenfelekkel.

Jó, hogy itt volt ez a csapat, de ami ennél jobb, hogy 

érezhetően nem miatta jött ki a majdnem 15.000 ember többsége.

 Mert jégkorong-sportunk egyre erősebb, és ugyan tudjuk, hogy egy éles vb-meccsen nem így játszana Kanada ellenünk (ahogy tavaly nem is így játszott ellenünk Finnország, Svédország, Németország és az Egyesült Államok), de ez a meccs nekünk most egy szezonvégi gálaelőadás volt, míg jövő ilyenkor az elit-vb-re készülünk majd.

Akkor is várjuk Kanadát, mert ha majdnem 15.000 ember fizet egy előadásért, azt érdemes megrendezni minden évben.