Vágólapra másolva!
Július 31-én két válogatott vívónk elutazik Londonba, ott megkapja a brit olimpikonok formaruháját, és a szigetországi delegációval elrepül Peking irányába. A tőröző Berta Adrienn és a kardozó Nagy Pál természetesen nem vív majd brit színekben az ötkarikás játékokon, mi több, oda el sem jutnak, számukra a célállomás Makaó, ahova edzőpartnereknek hívták meg őket.

- Honnan jött ez a felkérés? - kérdeztük a legutóbbi magyar bajnokságon egyéniben bronzérmes Berta Adriennt, a Honvéd 24 éves tőrvívónőjét.
- Két héttel ezelőtt, éjszaka negyed 11-kor csöngött a telefonom, és Angliából Fröhlich Péter keresett, aki ott a válogatott mellett a kard szakágban szövetségi edző. Megkérdezte, hogy zavarhat-e ilyen későn, és amikor elmondta, hogy miről van szó, mondtam neki, hogy ilyesmivel bármikor bátran zavarhat! Mint megtudtam tőle, az olimpiai zónaversenyen kvótát szerzett osztrák tőröző végül nem indul az olimpián, a helyére egy angol lépett elő, és neki szeretnének edzőpartnert szerezni az utolsó hétre. Az edzőtábor Makaón lesz, ahova jövő csütörtökön a többi brit olimpikon is utazik, ott töltenek egy hetet, hogy a pekingi megnyitóünnepségig leküzdjék az időeltolódásból adódó nehézségeket. Én is velük megyek, fizetik a repülőjegyemet és a szállásomat ötcsillagos hotelben. S egyébként ketten megyünk magyar vívók, a kardozó Nagy Pali, aki legutóbb megnyerte a felnőtt magyar bajnokságot, szintén jön edzőpartnernek a brit válogatotthoz.

- Ismeri az angol lányt, akit fel kell készítenie?
- Hogyne, többször volt már Magyarországon edzőtáborban, és Világkupa-versenyeken is találkoztunk. Martina Emanuelnek hívják, a világranglistán meglehetősen hátul van, és ahogy tudom, az olimpián rögtön a rangsor első vagy második helyezettjével találkozik. Ebből le lehet szűrni, hogy mennyi esélye van szegénynek, de ettől függetlenül természetesen igyekszem mindenben segíteni a felkészülését.

Forrás: [origo]

Berta Adrienn a kubai edzőtábor és az Atlanti-óceán ottani homokpadja után a Dél-kínai-tenger partjára is eljut

- Utána megy át Pekingbe?
- Oda sajnos nem megyek, a megnyitót én már itthon nézem a televízióban. De azt hiszem, ez az egy hét így is hatalmas élmény és jó buli lesz! Londonból közvetlen járattal Hongkongba repülünk, onnan hajóval még egyórás út lesz Makaó. S remélem, meg tudom oldani, hogy valamikor Hongkongban tüzetesebben is szétnézzek, mert még ott sem jártam.

- Versenyzőként a 2012-es londoni olimpiát megcélozza?
- Mindenképpen! Jelenleg hatodik vagyok a magyar ranglistán, szóval, szerintem van esélyem. Bevallom, korábban álmodoztam arról, hogy esetleg Pekingben is indulhatok, de nálunk gyakorlatilag már 2007-ben kihirdették az olimpiai csapatot, és akkor megpecsételődött a sorsom. S kicsit a kedvemet is vesztettem. De a következő ciklusba újult erővel belevágok!