Vágólapra másolva!
Csak Olaszországban és Németországban kaptak hosszabb pihenőt a csapatok: Angliában és Franciaországban az év első hétvégéjén kupafordulóra került sor, Spanyolországban pedig bajnoki fordulót rendeztek. Álomcsapatunk egy kivételtől eltekintve ebből a három sorozatból került ki: a kakukktojást a görög bajnokság meglepetéscsapatának balhátvédje jelenti.

kapus:
David James (angol, Portsmouth FC): Jól kezdte az évet Harry Redknapp együttese, hiszen a bajnokság újévi fordulójában idegenben győzte le 2-0-ra Reading FC-t, majd az FA-kupában az Ipswich Town ellen is nyerni tudott vendégként. Jamesnek főleg az utóbbi találkozón volt szüksége bravúrokra, a hajrában több nagy védést is bemutatott.

hátvédek:
Daniel Alves (brazil, Sevilla FC): Az év első spanyol bajnokija az andalúziai gárda számára rögtön a sevillai derbi volt, amit a piros-fehér gárda esélyeshez méltóan nyert meg. A találkozó hőse a két gólt szerzett Luis Fabíano mellett a brazil jobbhátvéd, Daniel Alves volt, aki egy góllal és egy gólpasszal vette ki a részét a diadalból.

Richard Dunne (ír, Manchester City): A manchesteri egyesület csapatkapitánya bombaformában futballozik az utóbbi időben. Az ír középhátvéd az év első bajnokiján pazar teljesítménnyel járult hozzá ahhoz, hogy együttese idegenben 2-0-ra legyőzze a Newcastle Unitedet, majd az FA-kupában is szinte hibátlanul játszott a West Ham United ellen.

Forrás: EPA

Dunne (jobbra) mellett nincs esélye a csatároknak a trükközésre

Danny Shittu (nigériai, Watford FC): Priskin Tamás klubtársával Angliában valószínűleg sokan viccelődnek a neve miatt, de a középhátvéd a múlt héten elsősorban remek játékával hívta fel magára a figyelmet. Miután csapata idegenben 3-0-ra verte a Southampton FC-t a bajnokságban, a kupában már nem csak a saját kapuja előtt vitézkedett, és két gólt fejelt a Crystal Palace-nak.

Jean Carlos Dondé (brazil, Aszterasz Tripolisz): A görög élvonalban óriási meglepetésre az újonc Aszterasz Tripolisz is ott van az élmezőnyben, a legjobbak között korábban soha nem szerepelt gárda a negyedik helyet foglalja el. A hét végén az AEK Athént is sikerült legyőznie az együttesnek, és az első találatot a brazil balhátvéd érte el.

középpályások:
Stephan Lichtsteiner (svájci, Lille OSC): Franciaországban a hét végén Angliához hasonlóan kupafordulót rendeztek, amelynek során a lille-i együttes az amatőr Avion otthonában lépett pályára. A vendégek csak nehezen tudták érvényesíteni az osztálykülönbséget, és a győzelemben a jobb oldali középpályás Lichtsteiner góljával és gólpasszával kulcsszerepet vállalt.

Forrás: EPA

Lichtsteiner lendületes játéka sokat ért a Lille-nek

Manuel Vivar Dorado (spanyol, Real Valladolid): A Primera División újonca igyekszik megkapaszkodni a legjobbak között, és a hét végi győzelmével egészen a 12. helyig jött előre. A Getafe CF elleni idegenbeli mérkőzés legjobbja a középpályás Vivar Dorado volt, aki nem csak védekező feladatát látta el hibátlanul, hanem két gólt is elért.

Fabrice Abriel (francia, FC Lorient): A francia kupában a hét végén csak két olyan párviadalt rendeztek, amelyen két élvonalbeli gárda találkozott, és ezek közül az egyik az FC Lorient-Valenciennes FC összecsapás volt. A továbbjutás kérdését Abriel döntötte el. A pazar formában lévő középpályás kétszer is betalált, legjobb 16 közé lőve együttesét.

Robinho (brazil, Real Madrid): A királyi gárda ugyan nem sziporkázott első idei bajnokiján, de azért begyűjtötte a három pontot a Real Zaragoza ellen, ami a kapus Iker Casillas mellett elsősorban Robinhónak volt köszönhető. A brazil szélső előbb elronthatatlan gólpasszt adott Ruud van Nistelrooynak, majd egy szóló után maga is betalált.

csatárok:
Raúl Tamudo (spanyol, RCD Espanyol): Mind a barcelonai együttes, mind az emblematikus figurájának számító támadó fantasztikus formában van. A klub a hét közben Tamudo találatának köszönhetően jutott tovább a spanyol kupában az RC Deportivo ellen, majd a Villarrealt verte 3-0-ra - Tamudo kétszer volt eredményes.

Forrás: EPA

Tamudo góljaival főszerepet játszik az Espanyol szárnyalásában

Eduardo da Silva (horvát, Arsenal FC): Az Ágyúsok nyári szerzeményének kellett egy kis idő, amíg játékba lendült új csapatában, de az elmúlt hetekben a klub első számú gólfelelősévé lépett elő. A horvát válogatott focista az újévi fordulóban már a második percben betalált a West Ham United ellen, majd az FA-kupában góllal és gólpasszal járult hozzá a Burnley FC kiveréséhez.