Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott nagyszerű teljesítményt nyújtva, 63 év szünet után tudott idegenben mérkőzést nyerni Bulgária ellen. A 3-1-es győzelem azt jelenti, hogy Marco Rossi csapata november 12-én Budapesten vívhatja ki a 2021-es Eb-re jutást Izland ellen. Szófiában Willi Orbán, Kalmár Zsolt és Nemanja Nikolics lőtte a szervezetten és nagyon fegyelmezetten játszó magyar válogatott góljait. 

A meccs előtt az egész nap szakadó eső elállt, ennek ellenére mély talaj és csúszós pálya várta a csapatokat.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy hiába adtak el a mérkőzésre 8500 jegyet, ennyien nem mentek ki az összecsapásra.

Így meglehetősen visszafogott hangulatban melegítettek a csapatok, majd a lengyel játékvezető kezdősípszava után sem kellett senkinek füldugó a találkozó megtekintéséhez.

A magyar válogatott a labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező elődöntőjében játszott Bulgária-Magyarország mérkőzés előtt Szófiában Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

Amelynek első 10 perce csendes csordogálással telt el. Helyzetek nem alakultak ki, mindkét csapat nagyon óvatosan játszott. Ez érthető volt, hiszen hatalmas tétért zajlott az összecsapás.

A 2. percben rögtön szabadrúgáshoz jutottak a bolgárok. A 30 méterre letett labdát Nedjalkov lőtte messze a kapu fölé. Önbizalma volt, az egyszer biztos.

A 11. percben láthattuk az első magyar akciót. Kalmár Zsolt forgatott át, majd Holender kapott jó kiugratást, de az alapvonalról visszatett labdájába belelépett egy hazai védő, így az Plamen Iliev kapus kezei között kötött ki.

Egy perccel később egy eladott labda után Szalai Attila szerelte az utolsó pillanatban a 16-osunkra betörni készülő Cicinhót. Fontos megmozdulás volt Szalai Attila részéről.

A 17. percben szerezte meg a vezetést Szófiában a magyar válogatott.

Kalmár szöglete után Willi Orbán érkezett remekül, és a kapuba juttatta a labdát. Nem volt nagy gól, de annál fontosabb találat, mert idegenben vezetett Magyarország.

A bekapott gól sokkolta a bolgárokat, percekig azt sem tudták, hol vannak.

A magyar játékosok ünnepelnek, miután megszerezték az első gólt Bulgária ellen a labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező elődöntőjében játszott mérkőzésen Szófiában Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

Magához tért a házigazda bolgár csapat, amely a 26. percben mutatta be az első kapura lövést. Ivanov küldte rá 20 méterről, de 2-3 méterrel elvétette a bal alsó sarkot. Gulácsi Péter rajta volt a labdán. A 31. percben ismét mi következtünk, de Fiola kissé rosszul adta be a labdát, amit Holander már nem érhetett el.

Semmi nem utalt arra, hogy az első félidő utolsó szakasza sok izgalmat hoz a számunkra, ám mégis így történt.

A 37. percben Karagaren szörnyű lövése után a bolgároknál maradt a labda, jött is egy beadás, majd a fejes három méterről a rövid sarokra, de Gulácsi a helyén volt, és védeni tudott. Óriási védés volt.

Az első játékrész utolsó percében szépen építették fel támadásukat a hazaiak, végül Cicinho beadását Kraev pörgette kapura, de Gulácsi remekül védett lábbal a rövid saroknál. Nagyon sokat köszönhettünk a magyar válogatott kapusának. Így érkezett el a szünet, amely nagyon ráfért ekkor Marco Rossi csapatára. Az első félidőben a két lipcsei játékos, Gulácsi és Orbán nyújtotta a legjobb teljesítményt.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező elődöntőjében játszott Bulgária-Magyarország mérkőzésen Szófiában Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

A második félidő a lehető legjobban indult a magyarok számára, mert Kalmár Zsolt 26 méteres szabadrúgásból kettőre növelte az előnyünket.

A Szoboszlait helyettesítő Kalmár remek megmozdulása volt ez.

Nagyszerű teljesítménnyel indítottuk tehát a második féldiőt és ez a gól már tényleg megnyugtathatta a magyar válogatottat. Nem sokkal később elképesztő jelenetsor következett.

Az 55. percben Lang Ádám találta el Kraevet, aki előtte áthúzta magát a magyar védőn.

A lengyel játékvezető azonnal a tizenegyespontra mutatott. Ám nagyon sokáig nem végezték el a büntetőt - nem véletlenül. A videóbíró ugyanis megnézte az esetet és kiderült, hogy Lang szabálytalansága a tizenhatos vonala előtt történt! Visszavonták a tizenegyest és szabadrúgás következett a bolgár csapat javára, amelyet Kraev bombázott fölé.

Óriási kő esett le minden magyar játékos szívéről.

Cicinho (jobbra) és Holender párharca a bolgárok elleni mérkőzésen Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Ezzel együtt oda kellett figyelni, mert a teljesen felajzott bolgár válogatott egyre veszélyesebben játszott. Szalai Ádámot le kellett cserélni, helyére Nemanja Nikolics érkezett.

Az teljesen nyilvánvaló volt, hogy az idő a hazaiakat sürgette, a magyarok viszont nyugodtabban játszhattak.

Közben Reykjavíkban az izlandi válogatott is 2-0-ra vezetett Románia ellen, így érett egy Magyarország-Izland mérkőzés november 12-én a csodás Puskás Arénában. De ettől még rettenetesen messze voltunk, annál is inkább, mert a bolgárok mindent egy lapra feltéve kezdtek el támadni.

A magyar válogatott gólöröme Kalmár Zsolt szabadrúgása után Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A 70. percben Marco Rossi pályára küldte Loic Negót, miközben a bolgárok folyamatos nyomás alatt tartották a magyar védelmet. A 73. percben a szintén csereként beállt Hangya Szilveszter botlott bele Kraevbe, aki el is esett a 16-oson belül, a játékvezető rögtön mutatta, hogy nem történt semmi, és a videobíró is erre jutott. Egy perccel később viszont kiszabadultunk a nyomás alól.

A 74. percben egy magyar bedobás után Hangya tökéletesen adta be a labdát, amelyet Nikolics fejelt a bolgár kapuba. 3-0 Magyarország javára, óriási volt az öröm.

Nem volt abban semmi túlzás, hogy ez a gól padlóra küldte a bolgár csapatot, amely teljesen feladta a küzdelmet és innentől fogva a magyaroknak nem volt más dolguk, mint lepörgetni az órát. Ezt simán meg is tette Marco Rossi csapata, azzal együtt is, hogy végül

3-1-re nyert, mert a 89. percben Jomov még megszerezte a szépítő találatot.

Magyarország nagyszerű győzelmet aratott és továbbra is versenyben vagyunk azért, hogy két Eb-mérkőzést Budapesten játszhassunk le a francia és a portugál válogatott ellen a 2021-es Európa-bajnokságon. Ehhez már csak egy lépés hiányzik: ezt november 12-én Budapesten teheti meg a csapat Izland ellen.

Eb-pótselejtező, A divízió, elődöntő: Bulgária-Magyarország 1-3 (0-1)
Szófia, 2000 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)
gólszerzők: Jomov (89.), illetve Orbán (17.), Kalmár (47.), Nikolics (75.)
sárga lap: Lang (55.), Gazdag (88.)

Bulgária: Ilijev - Cicinho, Terzijev, Bozsikov, Nedjalkov - Karabeljov, Malinov - Karagaren (Deszpodov, 58.), Nedelev, Ivanov (Jomov, 31.) - Krajev (Jankov, 80.)
Magyarország: Gulácsi - Lang, Orbán, Szalai A. - Fiola (Botka, 82.), Sigér, Nagy (Gazdag, 82.), Holender (Nego, 70.) - Kalmár (Hangya, 70.) - Szalai Á., Sallai (Nikolics, 59.)

Barátságos mérkőzések eredményei

A világbajnoki bronzérmes belga labdarúgó-válogatott hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott Elefántcsontparttal csütörtökön felkészülési mérkőzésen. A vb-negyedik angol csapat ugyanakkor simán verte Walest a Wembley Stadionban. A belgák és az angolok vasárnap a Nemzetek Ligájában éppen egymással csapnak össze.

Belgium-Elefántcsontpart 1-1 (0-0)
Anglia-Wales 3-0 (1-0)
Oroszország-Svédország 1-2 (0-1)

Ez történt még az Eb-pótselejtezőkben

Bosznia-Hercegovina-Észak Írország 1-1 - tizenegyesekkel továbbjutottak az északírek
Szlovákia-Írország 0-0 - tizenegyesekkel 4-2 a szlovákoknak

Norvégia-Szerbia 1-2
Skócia-Izrael 0-0 - tizenegyesekkel 5-3 a skótoknak

Grúzia-Fehéroroszoszág 1-0
Északmacedóna-Koszovó 2-1

November 12-én a négy kiadó Eb-helyért Magyarország-Izland, Észak-Írország-Szlovákia, Skócia-Szerbia és Grúzia-Északmacedónia összecsapásokat rendeznek. A győztesek jutnak ki a 2021-es Európa-bajnokságra.